Foto: Glas Srpske
Politika

Tegeltija: Spriječen sam da govorim o realnom stanju u BiH

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa i Stalne misije BiH pri UN urodile su plodom, te je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija onemogućen da se obrati na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je bilo riječi o situaciji u BiH.

 Predsjedavajući Tegeltija uputio je pismo UN i ambasadorima zemalja stalnih članica Savjeta bezbjednosti: SAD, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije u kojem je istakao da stiče utisak da je spriječen da govori na sjednici Savjeta bezbjednosti kako ne bi rekao činjenice koje su u BiH poznate, a to je da predstavnici ambasada u BiH dostavljaju svojim zemljama jednostrane informacije i prikaz stanja u BiH.

On je rekao da je ovo njegov pokušaj da stanje u BiH realno predstavi i spriječi jednostrano informisanje članova Savjeta bezbjednosti UN o stanju u BiH.

Tegeltija je podsjetio da je u SAD doputovao zbog ranije planirane službene posjete Njujorku i Vašingtonu, a na poziv nekih od institucija u okviru UN i određenih bilateralnih susreta.

– Nakon usvajanja i objavljivanja rasporeda sastanaka za maj ove godine, odlučio sam se na promjenu plana putovanja da bih učestvovao na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kapacitetu predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer smatram da je izuzetno važno da se razgovara o situaciji u BiH i dijalogom i kompromisom pokuša unaprijediti stanje.

Takođe ste informisani da sam tražio obraćanje na zasjedanju Savjeta bezbjednosti kako bih prenio svoj stav i predstavio svoje viđenje stanja u BiH, kao predsjedavajući Savjeta ministara – istakao je Tegeltija u pismu.

On je ukazao da su, nakon njegove najave i obavještenja o promjeni plana, u Sarajevu upotrijebljeni svi mogući kapaciteti kako bi njegovo obraćanje Savjetu bezbjednosti bilo spriječeno od onih koji uporno, konstantno i potpuno neopravdano prisvajaju institucije BiH i pravo na predstavljanje BiH u međunarodnim odnosima, uz stalne pokušaje da se odluke u institucijama BiH donose bez neophodnog konsenzusa.

– Ono što je očigledno, to je da neki smatraju da meni, predsjedavajućem Savjeta ministara, ne treba dozvoliti da iznesem stavove i pozicije u međuarodnim institucijama i organizacijama, možda i zbog toga, jer sam Srbin koji dolazi iz Republike Srpske – naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je naveo da je u svom ekspozeu kojeg je predstavio poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u decembru 2019. istakao da je u potpunosti privržen principima vladavine prava, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te da izražava punu privrženost načelima i vrijednostima na kojima počivaju savremene demokratije svijeta i da će to biti pravilo ponašanja novog Savjeta ministara.

“Tako sam se ponašao od početka svog mandata do danas, što se ne bi moglo reći za druge zvaničnike institucija BiH”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je u pismu jasno izložio svoje stavove u vezi sa situacijom u BiH i ukazao da je potpuno privržen dosljednom poštovanju i provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH sa njenom definisanom unutrašnjom strukturom i decentralizovanim sistemom vlasti.

On je naglasio da je jedino dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, u okviru Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijedi stabilnost i napredak zemlje, umjesto njene neustavne centralizacije.

Predsjedavajući Savjeta ministara ukazao je da se ne smije dozvoliti da se bilo ko u BiH osjeća ugroženim od nekog drugog, ili da bilo ko u BiH misli da su mu određena osnovna prava uzurpirana od nekog drugog, ukoliko se želi da ova država uspije i nastavi sa razvojem u korist svih koji u njoj žive.

“Duboko vjerujem i smatram da je jedino dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, u okviru Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijedi stabilnost i napredak zemlje, umjesto neustavne centralizacije zemlje i blokiranja projekata od opšteg interesa za sve građane u BiH”, konstatovao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će ovo pismo biti prihvaćeno u najboljoj namjeri, kako bi zajednički doprinijeli boljem životu svih naroda i građana u BiH i njihovoj budućnosti.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Trivić i Borenović u Bratuncu: Ubistva, poraz ljudskosti

JG

Dodik: Neadekvatan tretman prema srpskim žrtvama je nastavak zločina

M D

U toku sezona izvoza lako kvarljive robe: Proizvođači strahuju od čekanja na granici

JG

Cvijanović: EU nije pokazala fleksibilnost

M D

Pandurević: Željka Cvijanović nema iskustvo za Predsjedništvo BiH

JG

Stranka Naša priča Republika Srpska dostavila CIK-u kandidatske liste

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više