Foto: The Bosnia Times
Politika

Elvis Kondžić imenovan je za direktora Agencije za prevenciju korupcije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je danas Elvisa Kondžića za direktora, a Damirku Mioč i Radu Ristovića za zamjenike direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.


U Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Snježana Novaković Bursać, Predrag Kožul i Jasmin Emrić.

Predstavnički dom nije usvojio da u Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u budu imenovani Snježana Novaković Bursać, Predrag Kožul i Šemsudin Dedić.

Nije usvojen ni prijedlog poslanika Branislava Borenovića da u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u, umjesto Snježane Novaković Bursać, bude imenovan Mirko Šarović.

Predstavnički dom danas je obustavio zakonodavni postupak za prijedlog amandmana dva na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Postupak je obustavljen zbog dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije.

Zakonodavni postupak obustavljen je i za prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji je predviđao spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto, a čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Na usaglašaavanje je upućen prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH koji predviđa da mandat nakon izbora pripada stranci, a ne kandidatu, a čiji je predlagač poslanik Nenad Nešić.

Poslanici su danas odbili prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Na usaglašavanje je upućen prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Denis Zvizdić.

Poslanici su usvojili da se o prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama raspravlja po skraćenom zakonodavnom postupku. Predlagač je poslanik Adil Osmanović.

U drugom krugu usvojen je izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2021. godinu, kao i plan rada Nezavisnog odbora za 2022.

Danas je usvojena i inicijativa Aide Baručije, Saše Magazinovića, Edite Đapo, DŽenana Đonlagića, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković Lepić i Šemsudina Mehmedovića kojom se Savjet ministara obavezuje da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona BiH kojim će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo.

Predstavnički dom usvojio je i inicijativu poslanika Edite Đapo, Saše Magazinovića i Jasmina Emrića kojom se Savjet ministara obavezuje da u roku od 15 dana usvoji odluku kojom se suspenduje carinska stopa na uvoz električnih i znatno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila.

Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2021. godinu nije usvojen, kao ni izvještaj o radu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Istu sudbinu doživio je i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Osnovne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH”, kao i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Problemi i nedostaci institucija BiH u sistemu javnih nabavki”.

Nije bilo entitetske većine za primanje k znanju informacije o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

Poslanici danas nisu podržali poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara da u roku od 90 dana koriguje cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od državljanstva BiH, te je uskladi sa taksama država u regionu.

Podršku poslanika dobila je inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Savjet ministara da uputi Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Evrotransplant pismo namjere za pridruživanje BiH Evrotransplantu.

Poslanici su danas dali saglasnost za ratifikaciju protokola kojim se izmjenjuje i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi sa automatskom obradom ličnih podataka, kao i sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH i Crne Gore za period od 2018. do 2020. godine.

Data je saglasnost i za ratifikaciju Ugovora o grantu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Ovim je današnje zasjedanje završeno, a predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da će datum održavanja naredne sjednice biti naknadno određen.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Borenović odgovorio Dodiku: Alal vera i aferim Milorade Izetbegoviću

DB

Dodikova podrška Đajiću:  Direktor UKC RS humanista i patriota

DB

Dodik:Niko nije ni rekao da računamo na Šarovića i Borenovića

DB

Višković pozitivan na virus korona, osjeća se dobro

JG

Stanivukovićeva inicijativa na razmatranju

JG

Kandidata 17 puta više nego stolica u Narodnoj skupštini

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više