Foto: Srna
Društvo

Trivićeva: Od septembra umjetničke umjesto muzičkih škola

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je prvu polovinu godine obilježilo osnivanje Simfonijskog orkestra u okviru Narodnog pozorišta, te najavila da se od septembra očekuje početak rada umjetničkih škola umjesto muzičkih.

Trivićeva je, u intervjuu za Srnu, navela da će srednje umjetničke škole biti osnivane tako što će se u njima osim muzičkih, izučavati i predmeti iz oblasti slikarstva, baleta i drugih vidova umjetnosti.

– Osnovali smo Simfonijski orkestar u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji je preduslov za razvoj opere, te uz balet, koji će se razvijati, kao i uz dvije akademije umjetnosti na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu – pravimo sinergiju između grana umjetnosti, koje će vidno doprinijeti razvoju Republike Srpske – rekla je Trivićeva.

Veći budžet za kulturu

Prema njenim riječima, budžet za kulturu ove godine je znatno uvećan, i to za više od pola miliona KM. Ona je precizirala da su lani na ovoj poziciji izdvojena 1,3 miliona KM, dok u ovoj godini grantovi u kulturi iznose 1,8 miliona KM.

Trivićeva je istakla da je veliki iskorak napravljen i kada je riječ o filmskoj industriji, jer je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske, te usvojen i Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima Srpske, koji će regulisati način finansiranja i sufinansiranja ove oblasti.

– Prvi put zakonskim rješenjem definisan je način finansiranja centra, i to 0,1 odsto od ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srpske umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što na godišnjem nivou iznosi oko dva miliona KM – rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala da izrada ovog zakona pokazuje novi pristup razumijevanju filma kao industrije i stvaranje klime u kojoj će ona bolje funkcionisati i razvijati se, ali i strateško opredjeljenje nadležnog ministarstva i Vlade Srpske da je ulaganje u film izuzetno značajno ne samo za razvoj ove oblasti, kulture i umjetnosti uopšte, već i za razvoj kreativne ekonomije i privrede u cjelini.

Foto: Srna

– S ciljem podsticanja investitora da u Republici Srpskoj finansiraju proizvodnju audio-vizuelnih djela, novim zakonom je predviđeno da se investitoru, u skladu sa sredstvima obezbijeđenim u budžetu, isplaćuje 30 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Republike Srpske. Na taj način ćemo kroz sistemsko rješenje kontinuirano podržavati kvalitetne filmske projekte u Republici Srpskoj – rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je od 2018. do 2022. godine ostvaren značajan napredak u razvoju i funkcionisanju oblasti kulture, institucija kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike, te da je iz republičkog budžeta u ovu oblast uloženo 28,5 miliona KM, namijenjenih za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja.

Fokus na rekonstrukciji područnih škola

Govoreći o obrazovanju, Trivićeva je navela da je ove godine fokus na rekonstrukciji područnih škola, te da su za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih objekata u Republici Srpskoj raspoređena dva miliona KM.

– Planirana je rekonstrukcija, adaptacija i sanacija u 24 škole na teritoriji Republike Srpske, u okviru kojih je obuhvaćeno 17 područnih odjeljenja. U njima su uslovi takvi da je potrebno pod hitno reagovati, kako bi djeca u ruralnim područjima imala iste uslove kao i djeca u gradu, kada je riječ o uslovima boravka djece u školskim objektima – rekla je Trivićeva.

Očekuje se upis više prvačića

Ona je navela da je u školskoj 2021/2022. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo ukupno 85.059 učenika, raspoređenih u 4.974 odjeljenja, te da je deveti razred pohađalo 9.400 učenika.

– Prema podacima koje smo dobili od osnovnih škola, u narednoj školskoj godini imaćemo povećanje broja novoupisanih prvačića za 125 učenika više u odnosu na prethodnu godinu, a do završetka upisa u škole, očekujemo i dodatni upis učenika. Vjerujem da su povećanju broja prvačića u školama doprinijele populacione mjere koje Vlada Republike Srpske preduzima prethodnih godina – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, konkurs za upis učenika u srednje škole u Republici Srpskoj raspisan je za 10.041 učenika, raspoređenih u 445 odjeljenja.

– U skladu sa Zakonom, definisana su dva upisna roka, od kojih je junski u toku i traje do 24. juna, a julski rok nas očekuje od 4. do 15. jula – navela je Trivićeva.

Ona je napomenula da je planiran upis 7.718 učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.323 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti, te da je plan upisa usklađivan sa potrebama tržišta rada i iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama.

– Svake godine od privrednika tražimo da nam dostave njihove potrebe za kadrom u deficitarnim zanimanjima, tako da smo ove godine raspisali javni poziv za upis 19 deficitarnih zanimanja u srednjim školama u Srpskoj. Očekujemo da ćemo popuniti 80 odsto od mogućeg upisa, a što iznosi 730 mjesta – navela je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je u protekle dvije godine ovaj program realizovan upravo u tom procentu, te da to pokazuje da je mjera Vlade stimulativna, jer učenici koji upišu ova zanimanja dobijaju mjesečnu stipendiju od 100 KM i pokriveni su im troškovi prevoza.

Trivićeva je ukazala i da lista deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu obuhvata zanimanja – kamenorezac-keramičar, izvršilac radova na saobraćajnicama, pekar, mesar, bravar-zavarivač, konobar, kuvar, stolar, auto-električar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, agroproizvođač, prehrambeni prerađivač, električar-elektroinstalater, zatim obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike, te vozač motornih vozila, električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

– Ovom listom obuhvaćen je upis za 728 učenika u 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave, a planirani budžet za stipendije i troškove prevoza učenika upisanih u deficitarna zanimanja u školskoj 2022/2023. godini je 900.000 KM – precizirala je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektima i u oblasti obrazovanja i u oblasti kulture, koje su značajno unaprijeđene, te istakla da o tome svjedoče brojni rezultati. Trivićeva je dodala i da je reforma obrazovanja proces kontinuiteta, koji traje u nedogled, te da je važno da se svake godine naprave iskoraci i donesu što kvalitetnija rješenja.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Trivić: Za nabavku udžbenika 6,2 miliona KM

JG

Banjaluka: Piralen u Poslovnoj zoni “Incel” zakopan u komunikaciji nadležnih

JG

Kojić: Srpska ne može ni da razmišlja o pristupanju NATO-u

JG

Jednokratna pomoć: Penzioneri danas dobijaju po 100 KM

BS

Valerija Galić izabrana za novog predsjednika Ustavnog suda BiH

JG

Nema registra zaposlenih ni ove godine

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više