Art

Monika Ponjavić: Igra prestola – Tri teorije koje morate znati prije početka sedme sezone


Prije nego što nas uhvati groznica najnovije sezone Igre Prestola, pogledajmo nekoliko teorija o mogućim raspletima nekih od narativa ove epske priče.

3. Bren Stark je Bren “Graditelj” Stark

GoT 1

Bren „Graditelj“ Stark (eng. Bran the Builder) je osnivač kuće Stark, jedne od najstarijih kuća u Vesterosu (eng. Westeros). Istorija kaže da je Bren, čije je puno ime bilo Brendon, živio za vrijeme godina heroja, vladajući Sjeverom sa svog prestola u Zimovrelu (eng. Winterfell). Kako samo ime kaže, Bren Stark je, pored svog osnovnog opisa posla vladara, takođe bio zaslužan i za neke od najvažnijih arhitektonskih zdanja Vesterosa, pa tako, između ostalog, i za Zid koji je podigao kako bi ljude zaštitio od najezde sa severa.

GoT 2

Kao što smo već vidjeli, na primjeru Hodora, naš Brendon “Bren” Stark u svojim vizijama može ne samo da putuje u prošlost, nego čak i da na nju utiče (ali ne i da je mijenja, što znači da je inherentno vezan za prošlost u kojoj uvijek postoji). Prateći tu analogiiju, te formulu koju serija prati – šta je bilo, bilo je – teorija kaže da se Bren u nekom trenutku u budućnosti (nama još nepoznatom) u svojim vizijama vratio nazad u prošlost gdje je izgradio zid, osnovao kuću Stark, te da je on zapravo kroz svoje vizije postao dijelom svaki Stark koji se u istoriji ove kuće zvao Brendon.

Sponzorisano

Tome u prilog idu događaji iz posljednje sezone serije, ali i činjenica da je naš Bren Stark, pod utiskom beskrajne fascinacije, oduvijek želio biti (kao) Bren “Graditelj”. Pojedini dijelovi knjige snažno aludiraju na učestalo pojavljivanje imena Brendon u porodici, kao i na njihovu gotovo natprirodnu povezanost, a sve kroz suptilne priče Stare Nen, usljed čije su senilnosti “svi Brendoni” u njenim pričama, ili bolje rečeno mislima, bili zapravo “jedan te isti”.

2. Džejmi Lanister je “mlađi brat”

GoT3

“Valonqar”, u prevodu mlađi brat, je termin koji se usko veže za priču kraljice Sersi Lanister i njen, sada već prilično izvjestan, kraj. Prema proročanstvu koje je dobila dok je još bila djevojčica, Sersi Lanister će se udati za kralja (Roberta) i roditi troje djece zlatne kose. Međutim, tragičnost njene tragične sudbine ne leži samo u tome da će ona, kao majka, nadživjeti svu svoju djecu, nego i da će umrijeti od ruke svog mlađeg brata. U pogrešnoj interpretaciji ovog prilično višeznačnog proročanstva Sersi Lanister je uspjela da indirektno izazove izrečenu sudbinu.

GoT4

Takođe, vjerujući da je “mlađi brat” zapravo Tirion, gdje se njena mržnja i rodila, Sersi je potpuno zanemarila činjenicu da je i Džejmi, iako njen brat blizanac, zapravo rođen nekoliko minuta kasnije, što je podatak koji je ona često koristila u raspravama sa Tajvinom Lanisterom, osjećajući se superiornije i sposobnije u odnosu na oba njegova sina.

GoT 5

Cijena koju je u šestoj sezoni platila – gubitak i posljednjeg djeteta – svjedoči ne samo o početku proročanstva, nego i o stepenu njene predanosti moći i poziciji kojoj je svih ovih godina težila. Hijerarhijska pozicija u društvu bila joj je važnija od imena, djece, porodice, od svega, uključujući i Džejmija. Za razliku od serije, u knjizi je Džejmi već presjekao svoje veze sa Sersi, i to u ključnom trenutku, kada joj je njegova pomoć pri suđenju (Trial by combat) bila neophodna. Zapalivši njeno pismo, Džejmi je nedvosmisleno odlučio da krene nekim drugim putem, prateći trag Sanse Stark u pratnji Brijene, kako bi ispunio svoje obećanje, koje je još u zatočeništvu dao Ketlin Stark.

U seriji su se stvari odvijale nekim drugim tokom, međutim, vjerujem da će svi putevi, uključujući i niz stranputica kojima se Džejmi u seriji do sada kretao, neminovno rezultirati istim ishodom – njegovim konačnim odvajanjem od Sersi i preuzimanjem uloge heroja koja mu je, kako se čini, sve vrijeme i bila namijenjena, bez obzira na sve. U tom kontekstu, a kako bi se zapravo napravio puni krug od ubistva Ludog kralja Erisa radi spašavanja Kraljeve Luke, ono što za sada jedino ima smisla jeste konačno oslobađanje od sada već poludjele Sersi, kroz njeno ubistvo, nakon žrtvovanja cijelog grada u požaru i eksploziji Bejlorove Septe, te spomenuto Džejmijevo preuzimanje uloge junaka. Ovakav rasplet događaja se i naslućuje u trejleru za sedmu sezonu serije.

  1. Džejmi Lanister je Azor Ahai

GoT 6

Azor Ahai je bio legendarni junak koji je živio oko osam hiljada godina prije Egonovog dolaska. Predanje kaže da je tokom Duge Noći Azor Ahai ustao i pobijedio Druge (Bijele Šetače), noseći mač Koji Donosi Svjetlo (eng. Lightbringer). Ovaj sukob bi trebalo da se ponovo desi nakon Dugog Ljeta, kada će se na svijet spustiti zla hladna tama (misli se na sadašnje vrijeme Igre prestola). Prateći događaje iz serije (ali i iz knjige), Melisandra, koja je o proročanstvu govorila najviše, je vjerovala da je Azor Ahai Stanis, međutim, nakon što je upoznala Džona i počela da ga viđa u plamenu, mijenja mišljenje.

GoT 7

S druge strane imamo Rejgara Targarijena koji je bio ubijeđen da je on Obećani princ ili da će Obećani princ poteći iz njegove porodice, bio to njegov sin, unuk, brat ili praunuk. Kažem brat, iako je Viseris davno izgubio svoj život, jer spadam u grupu rijetkih ljudi koji su skloniji vjerovanju da su Džejmi i Sersi produkt silovanja (tokom prve bračne noći), prije nego Tirion, što bi značilo da su oni Erisova djeca.

Ovu pretpostavku potvrđuje i sama knjiga, u kojoj je u više navrata podvučeno da je Tirion Tajvinov sin, više nego što će Džejmi to ikada biti. Iako se serija nije nikada kretala u tom pravcu, pružajući nam uvid u realno stanje Tirionovog mračnog uma, šanse za ovakav rasplet događaja su ipak i više nego realne. Uostalom, ovakav rasplet bi, u duhu Martinovog pisanja, bio pravda kakvu Tajvin i zaslužuje.

GoT 8

Dakle, pored očiglednog kandidata, u liku i djelu Deneris Targerijen, koja ispunjava gotovo sve uslove, Džon Snježni i Džejmi Lanister su jedini koji je prate u stopu. Ovom prilikom bih zanemarila Stanisa i Remzija koji, usljed svojih preuranjenih smrti, više ne ispunjavaju date uslove, kao i Davosa i Tiriona, bez obzira na sve očigledne potencijale, iz prostog razloga jer u njihovim likovima nikada nisam vidjela ništa dublje od odličnih uloga savjetnika koje su im ionako već dodijeljene i koje igraju besprijekorno.

Dakle, po meni, jedini potencijalni kandidati koje trenutno imamo na raspolaganju jesu Džon, Deneris i Džejmi, dok bi se sam izbor, prateći Martinovo pisanje i logiku njegovog pisanja, sveo na jednog od najinteresantnijih i najtrodimenzionalnijih likova ove sage, koji svakako nisu ni Kralj Sjevera ni Majka zmajeva. Prije nego što objasnimo kako se Džejmi uklapa u cijelu priču, važno je napomenuti i uslove koje mora ispuniti. Prije svega, neophodan mu je mač, iskovan od živog plamena u tijelu osobe koju voli.

GoT 9

Mnogi vjeruju da će Džonov mač, Duga kandža (eng. Long Claw), usljed određene žrtve postati novi “Lightbringer”. Tome doprinose Džonovi snovi u kojima se bori sa Drugima, rukujući plamenim mačem, što je u suprotnosti sa vizijama Deneris Targarijen koja vidi plavookog kralja sa plamenim mačem u rukama (osim u slučaju da Džon u nekom trenutku postane Kralj Drugih što je u ovom trenutku malo vjerovatno). Prema Emonu, Obećani princ je Deneris Targerijen, dok mnogi vjeruju da je plameni mač kojim ona rukuje zapravo njen zmaj Drogon.

Tu je naravno i teorija da će Džejmi iskoristiti “Oathkeeper” da ubije Brijenu, što će biti njegova konačna žrtva koja će ga pretvoriti u Azora Ahaija. Međutim, Brijena ne nosi toliko težine koliko je nosi Sersi, a u slučaju da se ispostavi da je Džejmi “valonqar” bio bi to savršen način da se završi ovaj dinamični odnos koji je, naposlijetku, i bio katalizator za pokretanje svih događaja “Igre prestola”. U tom smislu i “Widow's Wail” (Vapaj udovice) može poslužiti svrsi, pogotovo sada kada iz trejlera znamo da se on nalazi u Džejmijevim koricama.

GoT 10

S druge strane, kako Martinova proročanstva nikada ne treba uzimati doslovno, tako ni mač ne mora nužno biti mač da bi priča imala smisla. Samim tim, Džejmijevo oružje može vrlo lako biti i njegova desna ruka, simbol gubitka identiteta incestuoznog viteza kojeg smo do skoro poznavali. Tome u prilog, pored brojnih referenci iz same knjige, ide i kadar iz trejlera, ali i Džodženovo višeznačno predskazanje iz četvrte sezone.

Ako tome dodamo i ostale elemente proročanstva (rađanje pod crvenom zvijezdom u dimu, vatri i soli), Martinovu inspiraciju irskom mitologijom (Nuada Airgetlám, Tuatha De Danann), te razvojni put Džejmija Lanistera i očigledne paralele povučene između njegovog lika i lika Obećanog princa, odnosno Azor Ahaija, ova teorija se više i ne čini tako ludom.

GoT 11

Razvojni put o kojem ovdje govorim se prvenstveno veže za način na koji je mač skovan. Riječ je o tri faze koje, kako smo već ranije rekli, ne bi trebalo posmatrati doslovno. Dakle, u prvoj fazi Azor Ahai je mač pravio trideset dana i trideset noći, dok ga konačno nije završio. Međutim, kada je htio da ga iskali u vodi, mač se slomio. Drugi put mu je trebalo pedeset dana i pedeset noći. Da bi ga ovaj put iskalio, zario ga je u srce lava, međutim mač se opet prepolovio.

Treći put, teška srca, jer je znao šta mora da uradi da bi dovršio mač, radio je na njemu sto dana i sto noći. Pozvao je svoju ženu Nisu Nisu i rekao joj da ogoli grudi, te joj je zario mač do balčaka. Njena duša, zajedno sa čelikom sječiva, je konačno sazdala “Lightbringer”. Prateći ovu analogiju, te stavljajući Džejmija u njen centar, stvari počinju dobijati potpuno drugi smisao. U prvoj fazi, u bazenima tokom ispovjedi Brijeni, po gubitku desne ruke, što je prelomna tačka u transfiguraciji njegovog identiteta, dolazi do prvog kaljenja Džejmijeve ličnosti.

U drugoj fazi, tokom procesa indirektnog uništenja i gašenja kuće Lanister (oslobađanjem Tiriona koji nedugo potom ubija glavu porodice, Tajvina Lanistera, što će rezultirati njegovim izgnanstvom i priključenjem vojsci Deneris Targerijen), Džejmi pravi prvi pravi otklon od porodice lavova. U pitanju je mali korak, ali važan na njegovom razvojnom putu heroja. Ovo je ujedno i faza zarivanja mača u tijelo lava koja ga, iako bez uspjeha, dovodi na korak do cilja. Treća, i posljednja faza, ona koja će zatvoriti krug jeste žrtvovanje Sersi, koja, uprkos svemu, jeste njegova najveća i jedina ljubav.

Ukoliko je vjerovati proročanstvu iz knjige, smrt se neće dogoditi zarivanjem mača u njene gole grudi nego prije davljenjem, i to Džejmijevom rukom od zlata koje se presijava kao plamen iz Džodženove vizije ili usijani čelik iz legende o Azor Ahaiju, aludirajući takođe i na pepeo u ustima koji je Sersi prorekao i sam Tirion.

Bonus: Zid pada

…već tri sezone. Nadajmo se ove i posljednji put.

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Sedmične prikaze epizoda sedme sezone “Igre prestola” moći ćete tradicionalno pratiti na portalu Srpska Cafe svakog ponedjeljka u 21 čas.

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Paja Patak – omiljeni lik generacija djece

DB

Aleksandar Puškin – bard ruske književnosti koji je umro zbog ljubavi

DB

Dan kada je otišao kralj Chicago bluesa

DB

Duško Dugouško, najveći crtani lik svih vremena, slavi 86. rođendan

DB

Prince – umjetnik zbog kojeg smo zavoljeli boju purpura

DB

Jovan Dučić – pjesnik i diplomata

DB

1 komentar

Isidora Đolović Nedjelja, 16.07.2017., 08:39 at 8:39 am

Sjajno, Monika! Analitično i detaljno. Inače me razne teorije nerviraju, jer su uglavnom izuzetno “maštovite” (u negativnom smislu), nelogične i neutemeljene u samom tekstu, ali ove tri su, naročito prve dve, zaista interesatne i osnovane.
Istina, ja ne verujem da je ijedno od Tajvinove dece Erisovo (posebno smatram da pripadnost porodici Lanister i odnos sa ocem suštinski oblikuju, kako Tirionov, tako i Sersein lik – ništa manje frustriran zbog večitih pokušaja da se dokaže vrednom i dostojnom), a o Džejmiju kao Azor Ahaiju nikada nisam razmišljala (mislim da je, čak i ukoliko tipujemo na iznevereni EF obrazac, koji bi mogao da sa očekivanih Džona ili Deneris, prebaci ulogu na nekog drugog).
Eto, sezona se brzo približila i jedva čekam, kako epizode, tako i praćenje rezimea!:)

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više