Infopunkt

Povećanje plata: Dobra namjera ili hitna odluka u izbornoj godini?

Narodna skupština RS usvojila je početkom jula, po hitnom postupku, set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj, međutim, kako tvrde sagovornici SrpskaCafe-a, realizacija bi mogla donijeti niz poteškoća.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

O kojim izmjenama zakona se radi i šta će one donijeti, analizirao je portal SrpskaCafe.

Izmjenama Zakon o porezu na dohodak, koji stupa na snagu 1. septembra 2018. godine, uvodi se poreska olakšica u vidu osnovnog ličnog odbitka u iznosu od 6 000 KM na godišnjem nivou, odnosno 500 KM na mjesečnom nivou, što će direktno uticati na povećanje mjesečnih primanja svakog radnika u Republici Srpskoj za 30 KM.

Vlada RS

Kako bi se omogućila primjena Zakona o porezu na dohodak u izmijenjenom obliku, izmjenjen je Zakon o radu (koji stupa na snagu 1. avgusta 2018. godine), u dijelu koji se odnosi na definiciju plate, i to tako da pojam plate sada uključuje porez na dohodak, odnosno smatra se da svaka ugovorena plata uključuje ili porez na dohodak ili i doprinose pri čemu ona postaje bruto plata. Pojam „neto plata“ ne postoji. Iznos koji radnik i poslodavac moraju ugovoriti je ili iznos plate koja sada u sebi sadrži porez ili iznos bruto plate koji predstavlja iznos plate uvećan za doprinose. Utvrđuje se i da svi elementi plate (osnovna plata, dio plate za radni učinak, cijena rada) u sebi već sadrže porez, pa se na ovaj način potpuno isključuje mogućnost ugovaranja neto plate, jer svaka ugovorena plata, ukoliko nije naglašeno u ugovoru da se radi o bruto plati, smatraće se da je sa uključenim iznosom poreza.

Zakonom o radu propisuje se obaveza poslodavaca da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna ovog zakona, usklade zaključene ugovore o radu sa radnicima, tako da ugovore novi iznos plate na način da se postojeća plata uveća za iznos poreza na dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak važećem u momentu stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o radu.

Važno je napomenuti da izmjene i dopune Zakona o radu, stupaju na snagu 1. avgusta 2018. godine, a izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, 1. septembra ove godine, upravo da bi, nakon usklađivanja zaključenih ugovora o radu u toku avgusta mjeseca sa važećim Zakonom o porezu na dohodak, odnosno ugovaranja bruto plate, avgustovska plata bila isplaćena u iznosu uvećanom za 30 KM.

Dakle, na osnovu ovih izmjena radnicima u javnom i realnom sektoru biće povećane plate za 12,5, dok će penzije rasti za 2,5 odsto. Ipak, stručnjaci smatraju da to neće biti lako provesti.

Siniša Vukelić

– Sve liči na hitnu odluku u izbornoj godini. Poreska politika se vodi neozbiljno. Zakoni se usvajaju preko noći, uvode se dodatna opterećenja – od Fonda solidarnosti, akciza, putarina, visine doprinosa, promjena neoporezivog dijela plate. Ne zaboravimo i stotine parafiskalnih nameta na kojima ništa nije urađeno – istakao je ekonomista i novinar Siniša Vukelić.

On smatra da poslovni i ekonomski ambijent u RS šalje lošu poruka investitorima. Ozbiljan strani investitor, smatra on, neće doći tamo gdje se tako brzo mijenjaju poreska opterećenja.

– Investitori neće doći čak ni onda kada se opterećenja smanjuju, jer to znači da se preko noći mogu i povećati. Pored toga, Vlada RS nema mehanizam koji bi garantovao da će ti viškovi završiti u džepovima radnika – smatra Vukelić.

Zoran Pavlović

Ekonomista Zoran Pavlović tvrdi da ne postoji alat kojim Vlada RS može provesti najavljene mjere. One su, kaže Pavlović, možda i moguće u javnom, ali su neprovodive u realnom sektoru.

– Jedina mjera koja bi pomogla realnom sektoru jeste da se smanje opterećenje na isplaćene lične dohotke. Ako toga nema, u realnom sektoru nemamo šta da tražimo. Naš narod nije previše obrazovan i ne razumije da se nova vrijednost, a samim tim i veće plate, mogu ostvariti samo na osnovu veće profitabilnosti. Odlazak radno sposobnih je ogroman problem. Ne budu li se smanjila opterećenja, ostaćemo bez radne snage – istakao je Pavlović.

Dragan Čavić
Nije loša namjera, ali…

Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka smanjiti dio koji ide u državnu kasu.

– Pitanje je kako Vlada RS namjerava da namiri taj manjak. Plate su smanjene prošle i pretprošle godine kada je smanjena naknada za godine staža. Došlo je do opšteg umanjena plata svima. Ovo će izbalansirati tu situaciju, vratiće je na staro, a nešto će i povećati. Ta namjera nije loša, ali pitanje je da li može da se uradi – kazao je Čavić.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Cijena nafte na svjetskom tržištu od početka mjeseca niža za 14 dolara

SB

Zdravstvo na leđima radnika

BS

Profesorka pretvorila utakmicu Srbija-Kamerun u najzanimljiviji čas

DB

Nije primljena naredba za raspisivanje potjernice za Mahmuljinom?

DB

SP: Brazil slavio protiv Švajcarske i obradovao Srbiju

DB

Cvijanovićeva: Konstituisanje Vlade Srpske u narednih deset dana

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više