Infopunkt

Povećanje plata: Dobra namjera ili hitna odluka u izbornoj godini?

Narodna skupština RS usvojila je početkom jula, po hitnom postupku, set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj, međutim, kako tvrde sagovornici SrpskaCafe-a, realizacija bi mogla donijeti niz poteškoća.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

O kojim izmjenama zakona se radi i šta će one donijeti, analizirao je portal SrpskaCafe.

Izmjenama Zakon o porezu na dohodak, koji stupa na snagu 1. septembra 2018. godine, uvodi se poreska olakšica u vidu osnovnog ličnog odbitka u iznosu od 6 000 KM na godišnjem nivou, odnosno 500 KM na mjesečnom nivou, što će direktno uticati na povećanje mjesečnih primanja svakog radnika u Republici Srpskoj za 30 KM.

Vlada RS

Kako bi se omogućila primjena Zakona o porezu na dohodak u izmijenjenom obliku, izmjenjen je Zakon o radu (koji stupa na snagu 1. avgusta 2018. godine), u dijelu koji se odnosi na definiciju plate, i to tako da pojam plate sada uključuje porez na dohodak, odnosno smatra se da svaka ugovorena plata uključuje ili porez na dohodak ili i doprinose pri čemu ona postaje bruto plata. Pojam „neto plata“ ne postoji. Iznos koji radnik i poslodavac moraju ugovoriti je ili iznos plate koja sada u sebi sadrži porez ili iznos bruto plate koji predstavlja iznos plate uvećan za doprinose. Utvrđuje se i da svi elementi plate (osnovna plata, dio plate za radni učinak, cijena rada) u sebi već sadrže porez, pa se na ovaj način potpuno isključuje mogućnost ugovaranja neto plate, jer svaka ugovorena plata, ukoliko nije naglašeno u ugovoru da se radi o bruto plati, smatraće se da je sa uključenim iznosom poreza.

Zakonom o radu propisuje se obaveza poslodavaca da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna ovog zakona, usklade zaključene ugovore o radu sa radnicima, tako da ugovore novi iznos plate na način da se postojeća plata uveća za iznos poreza na dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak važećem u momentu stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o radu.

Važno je napomenuti da izmjene i dopune Zakona o radu, stupaju na snagu 1. avgusta 2018. godine, a izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, 1. septembra ove godine, upravo da bi, nakon usklađivanja zaključenih ugovora o radu u toku avgusta mjeseca sa važećim Zakonom o porezu na dohodak, odnosno ugovaranja bruto plate, avgustovska plata bila isplaćena u iznosu uvećanom za 30 KM.

Dakle, na osnovu ovih izmjena radnicima u javnom i realnom sektoru biće povećane plate za 12,5, dok će penzije rasti za 2,5 odsto. Ipak, stručnjaci smatraju da to neće biti lako provesti.

Siniša Vukelić

– Sve liči na hitnu odluku u izbornoj godini. Poreska politika se vodi neozbiljno. Zakoni se usvajaju preko noći, uvode se dodatna opterećenja – od Fonda solidarnosti, akciza, putarina, visine doprinosa, promjena neoporezivog dijela plate. Ne zaboravimo i stotine parafiskalnih nameta na kojima ništa nije urađeno – istakao je ekonomista i novinar Siniša Vukelić.

On smatra da poslovni i ekonomski ambijent u RS šalje lošu poruka investitorima. Ozbiljan strani investitor, smatra on, neće doći tamo gdje se tako brzo mijenjaju poreska opterećenja.

– Investitori neće doći čak ni onda kada se opterećenja smanjuju, jer to znači da se preko noći mogu i povećati. Pored toga, Vlada RS nema mehanizam koji bi garantovao da će ti viškovi završiti u džepovima radnika – smatra Vukelić.

Zoran Pavlović

Ekonomista Zoran Pavlović tvrdi da ne postoji alat kojim Vlada RS može provesti najavljene mjere. One su, kaže Pavlović, možda i moguće u javnom, ali su neprovodive u realnom sektoru.

– Jedina mjera koja bi pomogla realnom sektoru jeste da se smanje opterećenje na isplaćene lične dohotke. Ako toga nema, u realnom sektoru nemamo šta da tražimo. Naš narod nije previše obrazovan i ne razumije da se nova vrijednost, a samim tim i veće plate, mogu ostvariti samo na osnovu veće profitabilnosti. Odlazak radno sposobnih je ogroman problem. Ne budu li se smanjila opterećenja, ostaćemo bez radne snage – istakao je Pavlović.

Dragan Čavić
Nije loša namjera, ali…

Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka smanjiti dio koji ide u državnu kasu.

– Pitanje je kako Vlada RS namjerava da namiri taj manjak. Plate su smanjene prošle i pretprošle godine kada je smanjena naknada za godine staža. Došlo je do opšteg umanjena plata svima. Ovo će izbalansirati tu situaciju, vratiće je na staro, a nešto će i povećati. Ta namjera nije loša, ali pitanje je da li može da se uradi – kazao je Čavić.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vučić: Nikako ne smijemo ući u sukob sa NATO, ali moramo da sačuvamo naš narod

DB

Rolan Garos: Arhiviran i Fokina, Đoković u osmini finala (VIDEO)

DB

Miličević: Srpsku iz krize ne mogu izvući oni koji su je u nju uveli

DB

Cvijanovićeva: Istupi Bećirovića odraz toksične mržnje prema Srpskoj

DB

Hrvati oslobođeni optužbi u Zambiji preuzeli djecu

SB

Rafting: Rusi su stigli u Banjaluku (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više