Infopunkt

Da li su plaćeni dva puta: Stari stativi na novom plafonu Sjevernog krila


Stativi koje je Klinički centar Banjaluka nabavio 2008. godine iskorišćeni su i montirani u salama Sjevernog krila i centralnog medicinskog bloka Univerzitetsko-kliničkog centra RS koji je otvoren 22. septembra ove godine!

Riječ je o 26 stropnih stativa koji su stari deset godina i koji su do danas ležali neiskorišćeni u magacinima UKC RS, a koji su 2008. godine plaćeni 1,3 miliona maraka.

Iz UKC RS su potvrdili da su „stropni stativi koji su nabavljeni 2008. godine iskorišćeni prilikom izgradnje i opremanja Sjevernog krila i rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka UKC RS“, ali nisu odgovorili na pitanje da li je cijena tendera za izgradnju Sjevernog krila i Centralnog medicinskog bloka umanjena za cijenu stativa. U pomenutom tenderu su bili predviđeni novi stativi, a iskorišćeni su stari, ali rukovodstvo UKC RS ne želi da kaže da li su oni ponovo plaćeni.

Stropni stativi su nabavljeni 2008. godine u okviru ugovora kojeg je tadašnji direktor Kliničkog centra Mirko Stanetić potpisao sa sarajevskom firmom „Bosnamed“ o nabavci medicinske opreme. Ministar zdravlja i socijalne zaštite u tom trenutku bio je Ranko Škrbić. Tender je raspisan za vrijeme mandata Milana Skrobića, a ugovor je potpisao Mirko Stanetić koji ga je naslijedio.

Sponzorisano

Tada je nabavljeno 28 stropnih stativa: stropni stativi snabdijevanja za anesteziju Movita „Dreger“ (15 komada, po cijeni od 47 000 KM) i stropni hirurški stativi Agila „Dreger“ s priborom i opremom (13 komada, po cijeni od 43 000 maraka). Dva stativa su potom ustupljena trebinjskoj bolnici, a ostalih 26 je deset godina skupljalo prašinu u magacinima Kliničkog centra, odnosno Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

U izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Kliničkog centra za 2013. godinu Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske takođe se navodi da se stropni stativi, čija je nabavka koštala 1 280 494 marke, „nalaze u magacinu“ i da nikada nisu „stavljeni u funkciju“. Revizija je među preporukama navela da se ovaj problem mora riješiti u saradnji sa nadležnim ministarstvom.

Kontrola izvršenih preporuka revizije urađena je 2016. godine. I u toj kontroli se navodi da postoji problem sa stativima koji su plaćeni 1,3 miliona maraka, a nikada nisu upotrijebljeni.

– Klinički centar je u Akcionom planu za realizaciju preporuka datih u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Kliničkog centra naveo da se planira ispitivanje mogućnosti ugrađivanja preostala 24 stropna stativa u medicinsku opremu kojom treba da se opremi Centralni medicinski blok. Upravni odbor Kliničkog centra nije informisan o ovom planu – stoji u ovom izvještaju.

Tom prilikom je, stoji dalje u izvještaju, „konstatovano da sadržaj paketa odgovara otpremnicama i propratnoj dokumentaciji“, ali i to da je „izvođač radova na svaki dodatno zapečaćeni paket nalijepio svoje markice“. To znači da je austrijska firma „Vamed“ na volšeban način preko noći postala vlasnik stropnih stativa, odnosno da je upravo te stative kasnije uračunala u cijenu izgradnje Sjevernog krila i Centralnog medicinskog bloka.

Menadžer projekta obnove i izgradnje UKC ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS bio je doktor Nikola Bojić koji je istakao da sva oprema u operacionim salama predstavlja „zadnje modele u svojoj branši“.

– Sve je osmišljeno tako da skraćuje vrijeme operativnog zahvata i izloženost pacijenta spoljašnjim štetnim uticajima, kao i vrijeme upotrebe anestetika. Uštede i dobiti su maksimalni – istakao je Bojić.

Slobodan Stanić

Bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić kaže da se ne može govoriti o „zadnjim modelima u svojoj branši“ ako je oprema stara deset godina.

– Da li stativi koji su stari deset godina odgovaraju savremenim medicinskim strandardima i potrebama? Dijelovi koji su proizvedeni za „golfa“ nisu isti danas i prije deset godina. Jasno je da niko ne može da govori o vrhunskoj opremi ukoliko je ona stara cijelu deceniju. To naprosto nije moguće – kazao je Stanić.

On ističe da je posebno pitanje da li su stativi ponovo plaćeni nakon što su kupljeni 2008. godine. Stanić pita da li je njihova cijena umanjena ako su već ugrađeni.

– Tenderom su bili predviđeni novi stativi. Ako je umanjena cijena, za koliko je umanjena? To su pitanja na koja nadležne institucije moraju što prije da daju odgovore – istakao je Stanić.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Izmjena u režimu odvijanja saobraćaja zbog održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu

SB

Dačić: Beograd nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

M B

Organizatori najavljuju vrhunsku zabavu: Sedmo izdanje festivala „Moto Fest“ od 30. maja do 1. juna

M B

Najbolja zabava je u MOVE videotekama

M B

Rođeno 27 beba

M B

Vremenska prognoza: Prije podne sunce, popodne naobačenje sa kišom

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više