Društvo

Da li smo zainteresovani za inteligentne zgrade u Srpskoj?

Pojam inteligentna zgrada na našem području u posljednjih nekoliko godina sve se češće koristi.

Danas je gotovo nemoguće zamisliti da vam na poslu bude vruće ili hladno, da morate da otvarate prozor kako bi došli do vazduda i drugo. Inteligentne zgrade su postale danas digitalno proširenje arhitektonskog i inženjerskog napretka.

S obzirom na to da društvo sada živi kroz tehniku sočiva, zgrade počinju da se prilagođavaju tom okviru kako bi bolje služile svojim korisnicima. Kako naši telefoni i aplikacije oblikuju naše misli i osjećanja, nova tehnologija formira način na koji osjećamo udobnost, sigurnost i uživanje u izgrađenom okruženju. Mi smo povezani jedni sa drugima na način koji nikada ranije nije bio moguć i sada se možemo povezati sa našim okruženjem.

Osnovni problem sa trenutnim objektima je taj što su podaci siromašni. Zgrade ne traže povratne informacije od korisnika ili koriste tehnologiju za prikupljanje informacija o svakodnevnom radu i funkciji. Inteligentna zgrada ima sistem koji prikuplja ove podatke i sintetiše ga na način koji može biti koristan.

Oni koji dizajniraju, grade i upravljaju našim visokim rastom, kućama, ne dobijaju povratne informacije od korisnika. Kako oni znaju da li njihova arhitektura izaziva prave emocije, ili dizajn HVAC-a drži ljude ugodnim? Smisao pametnih zgrada sve to mijenja. Najvažniji pilar pametne zgrade je to što je zatvorena povratna petlja. Prvi korak nije implementacija tehnologije, već prihvatanje da se svi dijelovi života i rada u zgradi mogu poboljšati i treba im postepeno pristupati.

Koje su prednosti pametne zgrade?

Prije svega, smanjenje potrošnje energije. Podaci se razlikuju u zavisnosti od sistema i zgrada, ali možete smanjiti potrošnju energije u zgradi za oko pet do 35 odsto korišćenjem pametne tehnologije. Ovo predstavlja značajnu finansijsku uštedu, kao i mnogo efikasniji pristup ispunjavanju zelenih ciljeva.

Tu je i poboljšanje efikasnosti zgrade. Nenametljive kamere i termički senzori pružaju informacije o zaštiti podataka o načinu korišćenja zgrade. To omogućava pametnim sistemima da izvrše prilagođavanje o tome gdje su potrebna toplota i svjetlost, na primjer, i korišćenje infrastrukture kao što je klimatizacija. Senzori takođe pomažu da se identifikuje prekomjerno korišćenje i nedovoljno iskorišćena područja u zgradi, pružajući mogućnost za optimizaciju iskorišćenja prostora, što zauzvrat može olakšati rast.

Bitno je i prediktivno održavanje. Troškovi održavanja mogu biti znatni kada se rukuje ručno. Međutim, bez održavanja opreme za izgradnju potrebna je mnogo češća zamjena, koja uzima dijelove iz budžeta. Inteligentne zgrade omogućavaju jednostavno prediktivno održavanje.

Dobija se više od stanara u zgradama. Pametne zgrade su posebno dizajnirane da pruže ugodnije iskustvo svojim stanarima. Oni mogu podići standarde i osigurati da se zdravstvena i sigurnosna pitanja ispune, kao i da se obezbijedi da se ovo sprovodi na troškovno efikasan način. Inteligentne zgrade čine ljude produktivnijim prateći stalno upotrebu prostora i prilagođavanjem sistema kako bi osigurali da stanari imaju objekte koje im trebaju.

Omogućuje efikasnije planiranje i korišćenje resursa. Podaci dobijeni od strane inteligentne zgrade obezbjeđuju ključni uvid koji se može uvesti u planiranje i korišćenje resursa. Dakle, više nema potrebe da se oslanjate na nagađanja kada je riječ o upravljanju resursima, jer to može biti obaviješteno realnom vremenom, stvarnom inteligencijom.

Prate li građani Republike Srpske koncept inteligentih zgrada?

Republika Srpska može se pohvaliti da u Banjaluci postoji nekoliko poslovnih inteligentnih zgrada, te da postoji trend povećanja iz godine u godinu.

– Energetska kriza dovela je do toga da ljudi razmišljaju “zeleno”, odnosno da pri gradnji objekta gledaju kako će što više doprinijeti uštedi energije. Sistem inteligenthih zgrada još uvijek nije na nivou razvijenih zapadnoevropskih zemalja ali svakako da se izvođači radova trude da u što većoj mjeri isprate evropske i svjetske trendove – ističu iz renomirane banjalučke agencije za nekretnine Condo.

Oni dodaju da u poslednje vrijeme postoji veliki interes za poslovnim prostorima u zgradama ove vrste jer su režijski troškovi manji, a enerergetska efikasnost je veća. Kancelarijski prostor može se pronaći u nekoliko takvih objekata u Banjaluci.

Jedna od prvih inteligentnih zgrada u Banjaluci u kojoj možete pronaći kancelarijski prostor za sebe jeste poslovni objekat preduzeća Telemax. Prilikom gradnje ove zgrade korišteni su najsavremeniji materijali. Ugrađena je vrlo zahtjevna ventilisana fasada sa troslojnim niskoemisionim staklom, Schueco bravarijom i prvi put lijepljenim Swiss Pearl fasadnim pločama. Grijanje, hlađenje i ventilacija objekta su urađeni po sistemu toplotnih pumpi voda-vazduh. Kompletan objekat je niskoenergetski što se posebno odražava na režijske troškove, a samim objektom upravlja softver.

SrpskaCafe.com/PROMO

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Poreska uprava Srpske oglasila se o hapšenju inspektora

M B

Vremenska prognoza: Sutra slab snijeg moguć ponegdje na istoku

M B

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

M B

U Srpskoj nema potvrđenih slučajeva ptičijeg gripa

M B

Novi način predavanja PDV prijava: Privrednici čekaju pet do 12

M B

Rođeno 27 beba

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više