Društvo

U BiH dnevno uđe 50 ilegalnih migranata


U BiH dnevno uđe više od 50 ilegalnih migranata, podaci su Službe za poslove sa strancima, a kada su u pitanju prva četiri mjeseca ove godine, podaci govore da je broj ilegalnih migranata u BiH dvostruko veći u odnosu na isti period lani.

– U prva četiri mjeseca 2019. godine Služba za poslove sa strancima je registrovala 6 034 migranta, što je u prosjeku 50 registrovanih migranata na dnevnom nivou, dok ih je u prva četiri mjeseca prošle godine Služba registrovala 2 869 – kazali su za Nezavisne u Službi za poslove sa strancima.

U Graničnoj policiji BiH su kazali da su pripadnici ove policije do 13. maja ove godine u saradnji s policijskim službenicima drugih policijskih agencija spriječili više od 4 000 ilegalnih prelazaka državne granice.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kazao je, kako prenose agencije, da se u BiH trenutno nalazi oko 6 000 migranata.

Sponzorisano

– Posebno zabrinjava njihova sve veća agresivnost, jer se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama – upozorio je Ujić.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, imenovan je za šefa, a Zdravko Beljo za člana Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija.

Zadatak ovog štaba je da osigura koordinisano djelovanje svih nadležnih federalnih tijela i institucija, s ciljem humanitarnog prihvata i zbrinjavanja migranata čiji se dolazak u BiH očekuje.

Na nedavno održanoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta FBiH zatražio je od Savjeta ministara BiH da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom kako bi teret krize bio ravnomjerno raspoređen na cijelu BiH.

Zatražili su i da Vlada FBiH iz tekućeg granta izdvoji četiri miliona maraka za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnijeg sigurnosnog stanja u USK.

A kako je izjavila ministarka zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović, zbog povećanog broja migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona sve je teže kontrolisati higijensko-epidemiološku situaciju i ovdašnje zdravstvene ustanove za to nemaju kapaciteta.

Od Savjeta ministara i parlamenta BiH zatražili su izmjenu odredaba Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH.

Nedavno je Prеdsјеdništvо BiH zadužilo Savjet ministara da dostavi sveobuhvatan plan za djelovanje državnih i entitetskih institucija u skladu s nadležnostima u cilju sprečavanja povećanog priliva migranata u BiH, nakon čega je Savjet ministara BiH zadužio ministarstva bezbjednosti i odbrane BiH da izrade ovaj plan.

U Ministarstvu bezbjednosti su kazali da je njihov zadatak da Savjetu ministara dostavi prijedlog sporazuma kojim će se definisati način pružanja pomoći entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova i Graničnoj policiji BiH u cilju jačanja istočne granice BiH.

– U toku je priprema ovog prijedloga sporazuma i zatraženo je da on do 20. maja bude dostavljen Savjetu ministara BiH – istakli su u Ministarstvu.

Naveli su da je za drugi dio zaduženo Ministarstvo odbrane BiH, te da se on odnosi na angažovanje inženjerskih jedinica u cilju zaprečavanja ilegalnih prelaza koje koriste migranti na granicama BiH, Srbije i Crne Gore.

Nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Rođene 23 bebe

M B

Vremenska prognoza: I danas vruće, temperatura do 38 stepeni

M B

Vozači da pažljivo planiraju duža putovanja

M B

Kolike su temperature rijeka u Srpskoj?

DB

BiH dobija više od milion dolara od Globalne alijanse za vakcine

DB

Srbija i BiH ulaze u zajednički projekat rekonstrukcije pruge

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više