Društvo

Obilježena godišnjica smrti Boška Perića Peše


Nova bista na grobu komadanta Boška Perića Peše u selu Ražljevo kod Brčkog otkrivena je na 25. godišnjicu njegove pogibije.

Prošle godine je bista koja je ranije stajala na Pešinom grobu ukradena, a počinioci još uvijek nisu pronađeni.

Obilježavanju godišnjice su prisutvovali članovi Pešine porodice, pripadnici njegove jedinice i brojni zvaničnici. Oni su se juče prisjetili mladog heroja za kojeg se smatra da je, svojom hrabrošću i vještinom, spasio ne samo grad Brčko, nego i koridor ka zapadnom dijelu Republike Srpske i stotine hiljade Srba koji su tamo živjeli.

Boško Perić Peša rođen je 1971. godine u selu Ražljevo, pod obroncima Majevice, negdje na sredini puta između Brčkog i Bijeljine.

Sponzorisano

Svoje školovanje je započeo u rodnom selu Ražljevo. Bio je primjeran i vrijedan đak. Osnovnu školu je završio 1986. godine poznat kao, već tada, snalažljiv momak, dalje školovanje je nastavio u Sloveniji kod rođaka, u Ljubljani.


Obilježavanje 25. godišnjice smrti Boška Perića Peše i otkrivanje nove biste (Foto: nula49.com)

Živio je kod jedne od svojih sestara, u tom gradu je upisao elektrotehničku školu, smjer telekomunikacije. Srednju školu je završio 1989. godine po završetku školovanja odlazi na služenje vojnog roka u tadašnji Titograd.

Iz vojske se vraća kući u Ražljevo sa činom desetara. Ubrzo zatim opet odlazi u Sloveniju, u Kopar, gdje nalazi zaposlenje u svojoj struci.

Po izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj, odlučuje da se vrati u rodno mjesto, što i čini zadnjim vozom “Ljubljana-Vinkovci”. Čim se vratio u svoj zavičaj, stavio se na raspolaganje rezervnom sastavu tadašnje JNA. Prvo vatreno krštenje mu je bilo u proljeće 1992. godine u oslobađanju Šamca.

U okviru rezervnog sastava, tada još JNA, pred sam početak rata u Brčkom formirana je elitna jedinica crvenih beretki po uzoru na jedinice kapetana Dragana u Krajini. U toj jedinici se nalazio i Boško Perić. Već u prvim akcijama istakao se kao hrabar borac, što dokazuje način na koji je prvi put ranjen; prilikom zauzimanja prigradskog naselja Klanac, Boško nošen svojom mladalačkom žestinom uspravio se i s mitraljezom u rukama krenuo prema muslimanskim položajima: “Bjež’ te, Turci, stiže Peša!”, zagrmio je.

Ispred njega je bila čistina. Dok je tako uspravno išao pucajući, sasjekao ga je rafal. Dobio je tri metka, jedan u nogu, dva u ruke, ali se još držao na nogama. To je bilo prvo ranjavanje od ukupno šest. Drugo ranjavanje u avgustu 1992. je ponovo izdržao na nogama, i ako ga je broving pogodio u prsa, želja da odbrani svoj narod, za divno čudo, ga je održala u životu.

Po izlasku iz bolnice osniva interventni vod koji tada broji 19 vojnika, ostvaruje značajne podvige u probijanju “Koridora Života” koji je bio jedina veza sa zapadnim dijelom Republike Srpske.

U martu 1993. godine odlukom Prve Posavske brigade ujedinili su se svi interventni vodovi u jednu elitnu diverzantsku jedinicu! Niko se nije mnogo dvoumio o komandovanju takvom jedinicom, Boško Perić Peša bio je čini se, svojim rođenjem, predodređen za takvu odluku. Čak je pao prijedlog i da jedinica nosi njegovo ime, kao simbol jednog poimanja rata, časti i poštenja koji su krasili mladića koji će do kraja svog kratkog života na tijelu imati više rana nego što je proživio godina.

Konačno u istom mjesecu, udruženjem više interventnih vodova, formirana je specijalna jedinica ”Peša” Boško Perić, nadimak Peša je dobio po stricu koji je bio četnik u Drugom svjetskom ratu.

Pod komandom Boška Perića Peše, specijalna jedinica je bila hrabra i disciplinovana, i kao takva je bila uzor ostalim srpskim jedinicama. Specijalna jedinica “Peša” uspješno je branila svetu srpsku zemlju na svim frontovima širom RS.

Dana 14. novembra 1994. godine Boško Perić Peša, šest puta ranjavan, kreće u svoju posljednju akciju na sopstveni zahtjev, u pokušaju da spase oko 70 opkoljenih srpskih vojnika, na brdu Lisaca na Majevici. U bliskoj borbi, prsa u prsa, muslimanski vojnik baca presudnu bombu, koja pada u neposrednoj Pešinoj blizini, čiji ga geleri pogađaju po cijelom tijelu.

Još pri svjesnom stanju, ležeći na zemlji, pitao je dvojicu svojih vojnika “Je l’ mi lice puno oštećeno?”

Boško Perić Peša bio je mrtav nepun minut od ranjavanja. Geler je kroz vrat direktno otišao u mozak. Tijelo mu se još borilo sa smrću dok na kraju i srce nije pokleknulo.

U trenutku pogibije imao je samo 23 godine, ali je svojim junaštvom u tako kratkom životu, uspio da zaduži srpski narod i Republiku Srpsku.

Novosti.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

NBA: Dalas je u finalu Zapadne konferencije (VIDEO)

DB

AMS RS: Bez zastoja u saobraćaju, povoljni uslovi za vožnju

DB

Godišnjica Vens-Ovenovog plana: Odbačen sa 96 odsto glasova

DB

Prognoza: Nakon sunčanog jutra, stižu pljuskovi

DB

Načelnik PU Banjaluka: Pljačkaši mjenjačnice su najvjerovatnije još u BiH

SB

Vlada Crne Gore da odbije da glasa za rezoluciju ili slijede blokade

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više