Izdvajamo

Diplomatske pasoše nije vratilo 37 bivših zvaničnika


Ukupno 37 bivših političkih funkcionera, ambasadora i drugih zvaničnika nije vratilo diplomatske pasoše u sjedište ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste, pokazuju podaci Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

U odgovoru Savjeta ministara BiH na pitanje poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta, navode se imena više od hiljadu osoba koje koriste važeće diplomatske pasoše, ali i 37 lica koja “shodno pravilniku o izdavanju diplomatske isprave nemaju pravo na posjedovanje iste”, te da je “organizaciona jedinica MSP-a tokom sačinjavanja tabelarnog pregleda izvršila elektronsko poništenje pasoša”. Iza imena i funkcije zvaničnika koji više nemaju pravo na diplomatski pasoš navodi se da “uvidom u raspoloživu dokumentaciju DPI nije vraćen, niti je fizički poništen”. U odgovoru se navodi da je Damir Arnaut pitanja postavio 20. avgusta prošle godine, a da je Savjet ministara utvrdio odgovor na svojoj 2. sjednici održanoj 23. januara ove godine.

Ipak, sagovornik iz MIP-a objašnjava da su ti pasoši elektronski poništeni i da svako od lica koje bi pokušalo da ga koristi rizikuje da bude uhapšeno na graničnom prelazu.

– Svaki ambasador po isteku službovanja u nekoj zemlji obavezan je da vrati pasoš, a ukoliko je riječ o karijernom diplomati i službeniku ministarstva njemu se izdaje drugi diplomatski pasoš. Što se tiče nosilaca drugih političkih funkcija, precizno je regulisano ko ima pravo na diplomatski pasoš, ali ko god koristi nelegalnu putnu ispravu rizikuje ne samo da bude vraćen sa granice, već da bude uhapšen – objašnjava naš izvor iz MSP-a.

Sponzorisano

Među najzvučnijim funkcionerima koji više nemaju pravo na diplomatski pasoš po osnovu funkcija na kojima su bili je bivši zamjenik ministra odbrane BiH i aktuelni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, kao i njegova supruga i dva sina koji su zahvaljujući njemu imali pravo na takav pasoš. Pasoš nije vratio ni direktor Memorijalnog centra “Potočari” Emir Suljagić koji je bio zamjenik ministra odbrane u istom periodu kada i Jerinić. Pored njih dvojice, među zvaničnicima koji se nalaze na spisku lica koja nisu vratila diplomatski pasoš je i bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, zatim bivši poslanici u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović i Zaim Backović, potom bivši ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković i njegova supruga i sinovi, kao i supruga i dvoje djece bivšeg ambasadora u Njemačkoj Željka Janjetovića. I supruga bivšeg ambasadora BiH u Briselu i nesuđenog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Draška Aćimovića na spisku je osoba koje nisu vratile pasoš.

Diplomatske pasoše nisu vratili ni Tonka Krešić-Gagro, šefica kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, kao ni njegov savjetnik iz tog perioda Igor Planinić.

Najveći broj onih koji nisu vratili pasoše su penzionisani službenici ministarstva spoljnih poslova, a interesantno ime na spisku onih za koje se navodi da nisu vratili pasoš, kao i da nije fizički poništen je ime Filipa Radonića, sina bivše ambasadorke BiH u Makedoniji Lepe Babić. Njegovo ime je interesantno zato što je Babićeva, o čemu je “Glas Srpske” pisao, sredinom januara prošle godine vraćena sa graničnog prelaza Gradiška preko koga je pokušala da pređe sa nevažećim diplomatskim pasošem koji je bila obavezna da vrati u sjedište ministarstva nakon što joj je prestala diplomatska dužnost u Skoplju.

Jerinić

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kaže za Glas Srpske da mu nije jasno odakle njegovo i ime članova njegove porodice na spisku lica koja nisu vratila pasoše zato što je on to uradio prije više od šest mjeseci.

– Vratio sam diplomatske pasoše koje smo imali na osnovu mog obavljanja dužnosti zamjenika ministra odbrane. Nije mi jasno odakle naša imena na tom spisku – kaže Jerinić.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dačić: Srbija neće slati policajce u Srpsku

DB

Hoće li Vuković preuzeti mandat u Domu naroda PS BiH?

DB

Isak: Ne prepadajte narod, policajci Srbije dolaze u skladu sa zakonom

DB

Nešić: Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Srpsku

DB

SNSD rotira kandidate: Bivši načelnik Vukosavlja u trci za Modriču

DB

Mladi matematičari iz BiH osvojili šest medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više