Društvo

Bijeljina one koji pređu granicu u FBiH šalje u karantin


Nadležni u Republici Srpskoj i danas su upozorili da je odluka da na graničnim prelazima koji se nalaze u FbiH bude ukinut obavezni karantin preuranjena i opasna, a u Srpskoj su preduzete i prve mjere u vezi sa ovakvom odlukom.

Gradska uprave Bijeljina saopštila je da su državljani BiH koji imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, a ulaze u BiH preko graničnih prelaza koji se nalaze na teritoriji FBiH, dužni da se jave u karantin na graničnom prelazu Rača, saopšteno je danas iz Gradske uprave Bijeljina.

– Oni će u vom tranzitnim karantinu biti pregledani i nakon toga poslati u lokalne karantine – rekao je načelnik gradskog Odjeljenja komunalne policije Ratomir Draganić.

On navodi da je razlog za uvođenje mjere obaveznog prijavljivanja u karantin na Rači odluka Federalne uprave civilne zaštite od petka, 24. aprila, kojom je ukinuta naredba o obaveznom karantinu i zamijenjena rješenjem sanitarnih inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničenju kretanja.

Sponzorisano

– Ova rješenja ne važe na teritoriji Republike Srpske i zbog toga će Komunalna policija, na osnovu podataka koje će dobijati od Inspektorata Republike Srpske, vršiti redovnu kontrolu lica koja su ušla u BiH preko graničnih prelaza na teritoriji FBiH – istakao je Draganić.

Prilikom kontrole, komunalni policajci će dostavljati i obavještenja o obaveznom javljanju u karantin na Rači.

Draganić je najavio da će lica koja se ne jave dobrovoljno, bijeljinska policija sprovesti u karantin.

Federalni štab civilne zaštite donio je u subotu odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana, što podrazumijeva to da će osobe koje ulaze u BiH sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe.

Ako se radi o državljaninu BiH sa prebivalištem na području Republike Srpske, odnosno Brčko distrikta BiH, federalni sanitarni inspektor je, navedeno je u odluci Federalnog štaba,dužan da obavijestiti Inspektorat Republike Srpske, odnosno Inspektorat Brčko distrikta BiH radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. Od ove naredbe izuzeti su vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, lica u pograničnom kretanju i prekogranični radnici.

– Institucijama entiteta i dalje je neophodna razmjena podataka i informacija o građanima koji ulaze u BiH, radi praćenja njihovog kretanja i poštivanja mjera koje su na snazi, posebno jer je sistem izolacije/karantina u Republici Srpskoj još na snazi – naglašava vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Dodaje da su dobra saradnja, brz protok i razmjena informacija od obostranog značaja za blagovremeno sprovođenje mjera i zakona koji su dali dobre rezultate, a sve da bismo držali pod kontrolom i spriječili nekontrolisano širenje virusa i katastrofalne ishode po zdravlje građana Republike Srpske i FBiH.

On je rekao da nije tačna izjava direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića “da su imali građane koji su dolazili u Kanton Sarajevo bez ikakvih kontrola i najava sa graničnih prelaza sa teritorije Republike Srpske, te da su sa tih graničnih prelaza lica propuštana bez izdavanja rješenja”, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Povodom izjave Ajdinovića, koji je naveo da je FBiH ukinula određene mjere jer su na graničnim prelazima u Republici Srpskoj lica propuštana bez kontrole, nadzora i izdavanja rješenja, Novitović ističe da su republički inspektori prisutni 24 časa na graničnim prelazima, da su sva lica uredno evidentirana, da su im izdata adekvatna rješenja i da nadležne službe Srpske predano i odgovorno rade svoj posao od prvog dana.

Novitović, koji je i načelnik Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, rekao je da su sva lica koja su na teritoriji Srpske ušla u BiH, nakon što su kontrolisana od pripadnika granične policije u pratnji pripadnika MUP-a Srpske propraćena u granični karantin.

– U graničnom karantinu je uspostavljena potpuna saradnja, kontrola, koordinacija i rad četiri službe, i to MUP-a, zdravstvenih radnika, Inspektorata Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite – napomenuo je Novitović.

On kaže da su za vrijeme boravka u karantinu lica pod nadzorom svih nadležnih službi, te organizovano napuštaju granične karantine, te dodaje da je MUP Republike Srpske propisao pravce kretanja i tačke gdje se lica predaju Federalnoj upravi policije, nakon čega je ona zadužena za njihovo dalje kretanje.

– Niti u jednom slučaju do sada nismo imali pritužbe od bilo koje institucije na postupanje u graničnim karantinima. Smatramo da je sporna izjava nekorektna, s obzirom na nivo saradnje i poštovanja koje smo imali jedni prema drugima, i budući da nam je ta saradnja i dalje neophodna, jer lica sa prebivalištem u Srpskoj ulaze na granične prelaze u FBiH, i obrnuto – naglasio je Novitović.

Policijski čas

U FBiH je na oštre kritike naišla i odluka da bude ukinut policijski čas u tom entitetu. Na današnjem sastanku Kriznog štaba opštine Drvar iznijet je jednoglasan stav da je preuranjeno ukidanje policijskog časa u FBiH, rekla je komandant ovog štaba Dušica Runić.

– Problem sa kojim se suočila opština Drvar ukidanjem policijskog časa jeste okupljanje mladih u Spomen-kompleksu „25. Maj“, tačnije ispod Titove pećine – rekla je Runićeva.

Runićeva je istakla da se veliki broj mladih okuplja kako ispod Titove pećine, tako i u drugim izletištima na području drvarske opštine.

– Danas je donesena odluka da se zabranjuju okupljanja na svim izletištima i javnim mjestima i obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica – rekla je Runićeva i dodala da ova naredba ostaje na snazi do daljeg.

Jednoglasna odluka Kriznog štaba opštine Drvar je i otkazivanje otvaranja Titove pećine, koje je bilo najavljeno za 9. maj, kao i obilježavanje sjećanja na desanta na Drvar 25. maja.

Prema podacima lokalnog Doma zdravlja, na području opštine Drvar nema zaraženoh virusom korona.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Štene belgijskog ovčara obogatilo tim Gorske službe spasavanja iz Srpca

SB

U Srpskoj veća kazna zbog džointa nego zbog pedofilije

SB

Putevi: Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

SB

Danas Pavlovdan

SB

U Srpskoj rođeno 28 beba

SB

Vremenska prognoza: Danas do 40 stepeni Celzijusovih

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više