Politika

Cvijanović: Potrebno je rehabilitovati odnose Srpske sa EU


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su očekivanja Srpske od EU velika ne samo kad je riječ o pomoći u borbi sa pandemijom, već i za podršku u obnovi privrede, te da je potrebno da se to jasno vidi kroz partnerstvo.

– Zato se nadam, a i želim da se ukupna slika naših odnosa što prije rehabilituje, iako znam da je cijela EU teško pogođena i da je za to potrebno neko vrijeme – rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokometariše odgovor EU na krizu izazvanu pandemijom virusa korona, predsjednik Srpske je za portal Vijesti napomenula da su i same članice EU najteže pogođene pandemijom ocijenile da je Unija reagovala konfuzno, sporo i nedovoljno solidarno.

– To je njihova ocjena, a bila je i naša. Ta percepcija kolektiviteta koju imamo kad je riječ o EU nekako se istopila i rasula na pojedinačno viđenje zemalja i aktivnosti koje one sprovode – ukazala je Cvijanovićeva.

Sponzorisano

Prema njenim riječima, malo šta se tu doživljavalo kao integrisana akcija kolektiviteta, a nakon nekog vremena slika je postajala bolja.

Predsjednica Srpske je navela da je odlukom o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske omogućeno brže i efikasnije donošenje i sprovođenje mjera s ciljem spašavanja ljudskih života i sprečavanja širenja zaraze, kao i mjera koje su usmjerene na održanje privrede koja je ozbiljno pogođena u vrijeme pandemije, ali i u sferi obrazovanja.

– Vanredno stanje je bilo nužno jer su se iscrpile sve mogućnosti koje smo imali u okviru vanredne situacije. Pribjegli smo ovom rješenju jer je neophodno da intervenišemo u određene zakone, a zbog zabrane okupljanja nije moguće obezbijediti rad Narodne skupštine Republike Srpske jer bi takva zasjedanja predstavljala ozbiljan zdravstveni rizik – pojasnila je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je pandemija natjerala da se u potpunosti promijeni način funkcionisanja društva, zbog čega se moralo reagovati.

Cvijanovićeva je napomenula da će se uredbe donositi shodno potrebama Vlade da reguliše određena pitanja u vrijeme pandemije, odnosno u okolnostima vanrednog stanja.

– Uz ove već donesene koje se odnose na davanje olakšica privredi, prilagođavanje u pravosuđu po pitanju rokova i postupanja, novi način realizacije nastavnog procesa u obrazovanju i tako dalje, pojaviće se sigurno i druge stvari koje će biti neophodno regulisati uredbama sa zakonskom snagom. One će ići na potvrdu u Narodnu skupštini kad se za to steknu uslovi. Nadam se da će to biti što prije – rekla je Cvijanovićeva.

O procjenama do kad će na snazi biti vanredno stanje u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da je teško precizno reći kad će se sve vratiti u normalan režim funkcionisanja.

– To zavisi od zdravstvenih okolnosti i to ne samo kod nas, već i u širem okruženju, ali se nadam da ćemo tokom maja relaksirati određene mjere i da će se tada steći i uslovi za ukidanje vanrednog stanja – naglasila je predsjednik Srpske.

Prema njenima riječima, sve ove okolnosti na dnevnoj osnovi analizira glavni koordinacioni tim, kao i Republički krizni štab, te će se ići u tom pravcu.

Na pitanje kako su odgovorile vlasti na svim nivoima koje se bore sa dvije krize paralelno – zdravstvenom i onom koja tek slijedi ekonomskom, predsjednik Srpske je ocijenila “prilično dobro, znajući koliko je teško upravljati ovakvom situacijom”.

– Ako uzmemo u obzir šta se dešavalo u zemljama koje su u našoj percepciji uzor, uključujući i njihove daleko bolje kapacitete i resurse i u privrednoj i u zdravstvenoj sferi, onda bih rekla da smo se na vrijeme mobilisali i da smo preduzeli dobre korake. Bilo bi i bolje da je postojala ujednačena praksa između dva entiteta u pogledu tretmana ulazaka naših državljana iz inostranstva – ukazala je ona.

Navodeći da se i dalje ne može tačno predvidjeti koliko bi kriza mogla da potraje, Cvijanovićeva je istakla da su preventivne mjere koje je prva u regionu donijela Republika Srpska, doprinijele efikasnijoj borbi sa pandemijom.

– Pri tome treba zahvaliti našim zdravstvenim radnicima i ogromnoj većini naših građana koji su disciplinovano poštovali donesene mjere – rekla je predsjednik Srpske.

Iako se ne zna kad će se život vratiti u normalne tokove, navela je ona, sada je već jasno da će posljedice biti ozbiljne i to ne samo kod nas, već i cijelom svijetu.

– Zato je naša obaveza da kreiramo rješenja kako bi se privredni život, nakon što se izborimo sa zdravstvenom krizom, obnovio u što kraćem roku – poručila je Cvijanovićeva.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Veće malverzacije i problemi sa trgovcima: Reklamacije u padu, a žalbe potrošača sve brojnije

DB

Višković: Političko spinovanje Ambasade SAD

DB

Crnadak o pomilovanju pet osuđenika: Dodik i SNSD zapravo preziru Banjaluku

DB

Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo Ambasadi SAD: Činjenice demantuju laži

DB

Nenad Vuković preuzeo uvjerenje o dodjeli mandata u Domu naroda PSBiH

DB

Aleksandar Kasanof umjesto Gabrijela Eskobara

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više