Društvo

Udruženje Ugostitelja RS predložilo pet hitnih mjera za spas turističke industrije


Uvođenjem novih mjera kriznih štabova entiteta i distrikta, zbog povećanog broja zaraženih na i onako loše poslovanje ugostiteljskih objekata, nakon krize izazvane pandemijom, evidentno je da je turistička industrija pred bankrotom.

Bankrot je na pragu jer mnogi hoteli, moteli, turistička naselja, restorani, klubovi, kafići, turističke agencije, prevoznici i dr, zbog rapidno smanjenog prometa, nisu u mogućnosti platiti ni osnovne obaveze prema dobavljačima, lične dohotke radnicima, energente, zakup javnih površina, kirije, pdv, a samim tim ni obaveze po osnovu poreza i doprinosa čije plaćanje nadležne institucije nisu otpisale, odgodile, riješile reprogramima ili bilo kakvim drugim olakšicama kao što je to u razvijenim državama učinjeno.

Realni sektor u BiH je na ovaj način doveden pred kolektivno zatvaranje firmi u oblasti turizma. Tu priči i nije kraj jer, kada ugostitelji zatvore, kome će svoje usluge i robe plasirati prateće industrije tj samostalni poljoprivredni proizvođači, proizvođači hrane i pića, dobavljači sirovina, muzičari, firme koje se bave organizacijom događaja i ostali. Ovom dinamikom desetine hiljada radnika će uskoro ostati bez posla. Ko će puniti budžete?! To se očigledno, nakon izbora, očekuje i od nas. Ograničavaće nam se rad a od nas će se tražiti puno izmirenje svih obaveza?! Ne, neće nam biti zabranjen rad, ali ovaj put nećemo prihvatiti mrvice, kao na proljeće, već punu naknadu plata i izgubljenu dobit.

Ima li rješenja? Rješenje su, naravno, pare, kojih očigledno u ovoj predizbornoj godini nema dovoljno ni za izbore a kamoli za očuvanje turističke industrije živom. Turizam nisu samo lijepi spotovi već i ova poražavajuća realnost u kojoj smo se sada našli. Pitamo nadležne institucije da li razmišljaju o nama, da li su svjesni da će ubrzo dobiti na hiljade opuštenih radnika na svoja pleća? Zašto nema volje za grejs period za plaćanje poreza i doprinosa, gdje je IRB sa povoljnim kreditima, sta je sa obećanjima o umanjenju pdv, ima li povoljnih kredita gdje bi država bila garant u očuvanju radnih mjesta i opstanku poslodavaca!? Ima li novca od kreditnih zaduženja države i lokalnih uprava da, umjesto da se sada rade infrastrukturni projekti, spašavaju radna mjesta i turizam Republike Srpske, Federacije BiH i Distrkita, kao najugroženija grana privrede.

Sponzorisano

Ovo je otvoreno pismo kojeg svaki pojedinac, privrednik, poslodavac, radnik, sindikat, sada prije izbora, upućuje Vladama, lokalnim samoupravama i nadležnim institucijama, tražeći zaštitu od financijskog virusa koji nam, kao društvu, prijeti i uništava i jače od Korone.

Prijedlozi: Pet hitnih mjera za spašavanje turističke industrije:

1. Omogućiti da se dospjele obaveze po osnovu poreza, doprinosa, taksi, starih reprograma, po automatizmu reprogramiraju kod poreskih uprava, sa grejs periodom od šest do 12 mjeseci odnosno tokom trajanja mjera. Za vrijeme grejs perioda da se ne obračunavaju redovne i zatezne kamate. Zašto? Zato što jedva isplaćujemo i minimalce radnicima, zato što, zbog pada prometa, nemamo novca za redovne uplate poreza i doprinosa, zato što ne možemo aplicirati ni za kreditno zaduženje dok od poreske uprave ne dobijemo potvrdu o izmirenim obavezama, zato što nam prijetite blokadama računa zbog kašnjenja uplata, zato što svi zajedno solidarno trebamo snositi teret ekonomske krize izazvane pandemijom.

2. Da investiciono razvojne banke otvore posebnu liniju za kreditiranje ovog sektora sa povoljinim kamatama, a da se sredstva iz odobrenih kredita koriste namjenski za opstanak preduzeća tj za izmirenje dospjelih obaveza za poreze, doprinose, takse za one privredne subjekte koji nisu u mogućnosti reprogramirati dospjele obaveze, kao i za namjensko plaćanje dospjelih obaveza prema dobavljačima i radnicima.

3. Da Vlade, hitno, preko garantnih fondova pomognu privrednim subjektima da bez smetnji apliciraju za kreditno zaduženje, kroz garanciju i subvenciju kamata. Zašto? Zato što i nama treba novac kao i vama. Vi ste se pred izbore zadužili a mi, zbog dugovanja prema vama (porezi i doprinosi), ne možemo ni aplicirati za kredite.

4. Umanjenje ili bar pomjeranje plaćanja obaveza nastalih po osnovu obračuna PDV-a sa 10-tog u mjesecu na kraj mjeseca. Ova mjera omogućila bi poslodavcima da početkom mjesece izmire obaveze za plate prema zaposlenim, i da se tokom mjeseca prikupe sredstva za uplatu za obaveze po osnovu obračuna za PDV. Na ovaj način poslodavci su prinuđeni da do desetog izmire sve obaveze što je veliki problem zbog pada prometa i nenaplaćenih usluga.

5. Da Vlade iz namjenskih fondova, a zbog izgubljene dobiti, permanentno na mjesečnom nivou, a na osnovu kriterijuma, uplaćuju subvencije svima koji rade smanjenim kapacitetima, tj onima koji trpe gubitke ili zatvore hotele, motele, restorane, klubove, kafiće, turističke agencije i dr. Zašto? Zato što je bolje da nekako radimo i ne opuštamo radnike nego da kolektivno zatvorimo. Nikome nije u interesu mišta novo nismo izmislili što države iz okruženja već nisu učinile. Ukoliko želimo u korak sa svijetom i savremenom Evropom vrijeme je da krizu izazvanu pandemijom Covid 19, prevaziđemo ne samo primjenom istih epidemioloških već i ekonomskih mjera.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nešić: Svesrpski sabor će pokazati da nema podjela među Srbima

DB

Savez sindikata RS predlaže ”rang listu” plata u firmama

DB

Vulin: BiH niko ne razara kao oni koji tvrde da je brane

DB

Partijarh Porfirije: Srpski narod je smogao snage da ide dalje

DB

Šta su sve domaći kupci pronalazili u hrani?

DB

Banjaluka: Subvencije za privatne vrtiće biće povećane

DB

1 komentar

euroskeptik Srijeda, 28.10.2020., 22:29 at 10:29 pm

Kako to moćno zvuči “turistička industrija”,malo su se precijenili,turizam u ovoj zemlji je dobro zakržljao,ratovi i mržnja su ovu zemlju doveli na listu ne baš omiljenih svjetskih turističkih destinacija,daleko od toga da nema turista ali turizam nije industrijska grana na koju se možemo osloniti.A sad malo o tim ugostiteljima-gazdurinama koji su do juče trpali pare u svoje džepove,prijavljivali umanjen promet,minimalno plaćali,a maksimalno izrabljivali svoje uposlenike sad imaju neke zahtjeve.Gospodo,da se mene pita ostali bi raditi samo oni ugostiteljski objekti koji mogu raditi,a ti zaposleni što vi prijetite otpustiti neće umrijeti od gladi bez vašeg minimalca.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više