Izdvajamo

Srpska dobija centre za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje


Resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje su u postupku formiranja, a cilj je da ovi centri za rad s djecom sa smetanjama u razvoju počnu s radom do kraja ove godine.

Zahtjev za formiranje resursnog centra podnijeli su Centar “Zaštiti me” Banjaluka, Centar za vaspitanje, obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, Centar “Sunce” Prijedor i Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” Derventa.

– Trenutno je u toku usklađivanje statuta ovih ustanova sa zakonskim i podzakonskim propisima koji se odnose na formiranje resursnih centara, a njihove regionalne kancelarije će biti smještene u OŠ “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, OŠ “Vuk Кaradžić” Bijeljina i OŠ “Vuk Кaradžić” Trebinje i djelovaće kao sastavni dio četiri centra za vaspitanje i obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Škole, u kojima će biti formirane kancelarije resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, će na regionalnom nivou imati priliku da svoje znanje i iskustvo podijele sa drugim nastavnicima, djecom i roditeljima.

Sponzorisano

– Кancelarije resurnih centara će biti velika podrška u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju i zbog toga nam je cilj da one počnu sa radom do kraja ove godine – navode u Ministarstvu.

Resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje su zamišljeni kao podrška svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama kojima je potrebna pomoć u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Resursni centri će biti na raspolaganju za 116 predškolskih ustanova i za 187 osnovnih škola.

Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisana je mogućnost da škola za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanova socijalne zaštite, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, koja obavlja djelatnost vaspitanja i obrazovanja djece sa smetnjama u razvoju bude resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje. Zakonima su definisani poslovi koje će obavljati resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nešić: Svesrpski sabor će pokazati da nema podjela među Srbima

DB

Savez sindikata RS predlaže ”rang listu” plata u firmama

DB

Vulin: BiH niko ne razara kao oni koji tvrde da je brane

DB

Partijarh Porfirije: Srpski narod je smogao snage da ide dalje

DB

Šta su sve domaći kupci pronalazili u hrani?

DB

Banjaluka: Subvencije za privatne vrtiće biće povećane

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više