Politika

Istovremeno poslanik u NSRS i šef odjeljenja u Gradskoj upravi Prijedora


Političari u Republici Srpskoj istovremeno mogu da budu narodni poslanici i da vode gradska odnosno opštinska odjeljenja u lokalnoj vlasti.

To je slučaj s Dragoslavom Kabićem, poslanikom SNSD u Narodnoj skupštini Srpske, koji je odnedavno i šef Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedora!

Da ne bude zabune, Kabić je uredno pitao za mišljenje Republičku komisiju za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, koja mu je to dozvolila. Preciznije, on je 30. decembra 2020. pitao da li bi bio u sukobu interesa ako bi bio imenovan za načelnika odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u gradskoj upravi Prijedora.

– Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, po kojem je Komisija dužna da postupa, nije predviđen sukob interesa u slučaju obavljanja mandata izabranih predstavnika i pozicije službenika na lokalnom nivou. Međutim, Komisija napominje da su iz dosadašnje prakse i iskustva određeni organi oduzimali mandat a da nisu obavještavali stranku i da je stranka imala mogućnost da riješi sukob interesa u roku od 30 dana. Znači, strankama je bilo oduzeto pravo da učestvuju u postupku, što je jedno od osnovnih ljudskih prava – navodi se u mišljenju Republike komisije, koje potpisuje predsjednica Obrenka Slijepčević.

Sponzorisano

Ona ne navodi koji su to organi oduzimali mandat, ni koji su to primjeri iz prošlosti.

Međutim, poznat je slučaj iz 2015. kada je Centralna izborna komisija BiH reagovala u slučaju tadašnjeg poslanika SDS u Narodnoj skupštini Tomice Stojanovića. Njemu je CIK oduzela mandat zbog nespojivosti funkcija, prema Izbornom zakonu BiH, jer je istovremeno bio poslanik i načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Bijeljina.

Stojanović se tada žalio Apelacionom odjeljenju Suda BiH, ali mu to nije pomoglo, pa je umjesto njega u NSRS ušao poslanik iz Lopara Želimir Nešković.

Dakle, situacija nije identična, ali je slična onoj u kojoj se nalazi Kabić. On je od početka februara zvanično v.d. načelnika gradskog Odjeljenja u trajanju od 90 dana, dok na konkursu ne bude izabran načelnik s punim mandatom.

Slijepčevićeva piše da će, u slučaju da se ponovi oduzimanje mandata, Komisija ovaj slučaj „iznijeti pred instituciju Ombudsmena i druge institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i pred cijelu javnost u BiH“.

– Evropska konvencija o ljudskim pravima iz 1953. godine, koja se direktno primjenjuje u BiH, u svim svojim dijelovima štiti ljudska prava, a naročito pred pravosudnim organima i drugim institucijama u pravnim postupcima. Naročito se to odnosi na član 6, koji se odnosi na pravično suđenje kojim je propisano da svako ima pravo na pravično suđenje i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim, zakonom ustanovljenim sudom. Kršenje ove Konvencije nije dozvoljeno, te sve članice potpisnice snose odgovornost za njeno poštovanje. Pored toga, Komisija će za slučaj povrede konvencije alarmirati cijelu javnost u BiH, kao i relevantne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava – piše u obrazloženju Mišljenja Republičke komisije.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik: Srpska zadržava odličnu saradnju sa brojnim zemljama

M B

U Banjaluci otvoren “Ćevap fest”

M B

“Pametna lopta” na EURO u Njemačkoj (VIDEO)

SB

Orban: Neprihvatljiva i nečuvena odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku

SB

Skoro godinu dana od nestanka Tanje Varajić (24): Porodica nudi novčanu nagradu od 20.000 KM

SB

Banjaluka proslavlja Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više