Društvo

Digitalizacijom do većeg uspjeha u turističkom sektoru

Online svijet se svakodnevno razvija i mijenja. Dolaze nove generacije koje su većinu vremena navikli provoditi u online svijetu.

Virtuelni svijet omogućava brži i lakši način komunikacije, obavljanje kupovine, plaćanje računa i druge stvari koje smo do sada morali obavljati čekajući u redu. Mnogi poslovi su prebačeni na rad od kuće na internet platformama. Internet je promijenio način života kod ljudi, planiranja i organizovanja. Pandemija koronavirusa samo je još više uticala na razvoj tehnologije i novih medija. Sve više se gubi strpljenje za stvari koje nisu odmah dostupne, a ukoliko ih nema u online svijetu, korisnici će ih potražiti kod onoga ko je taj sadržaj i mogućnosti stavio na internet.

Tako je i sa putovanjima. Pandemija koronavirusa najviše je pogodila turistički sektor. Nemogućnost putovanja, karantin, testovi, vakcine sve je ono što je turistički sektor držalo na ivici opstanka. Godinu dana bez gostiju, turista i kupaca je veliki udarac za sve turističke radnike, ali godinu dana je dovoljno vremena da se prave planovi za ono pravo vrijeme. To vrijeme polako dolazi, granice se otvaraju, putnici se vraćaju, a turisti planiraju posjete novim destinacijama.

Ono što turiste interesuje danas u ovom vremenu je da sve imaju na brzinu i na dodir, a ono što turističke radnike zanima je da što više stranih turista privuku i tako budu konkurentni za jednu od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi.

Ipak, do toga nije lako doći, jer Bosna i Hercegovina mnogo zaostaje po pitanju digitalizacije turističkog sektora. Da biste privukli strane turiste potrebno je da imate online platforme približnog kvaliteta kakve oni imaju u svojim mnogo razvijenijim državama. Još je važno da je sadržaj napisan na jednom od svjetskih jezika, jer mala je vjerovatnoća da će strani turisti sami prevoditi sadržaj sa našeg na njihov jezik samo da bi posjetili Bosnu i Hercegovini, zato što su njima sve države sa prostora bivše Jugoslavije izgledaju isto, tako da ako ne nađu sadržaj u BiH, naćiće ga u nekoj drugoj državi.

U proces savladavanja izazova digitalizacije turističkog sektora krenula je kompanija Tourism BiH koja je u saradnji sa mnogim stručnjacima iz oblasti turizma uložila u istoimeni projekat koji ima za cilj da na što bolji način predstavi turističke potencijale Bosne i Hercegovine. Svakom turisti, domaćem ili stranom, na njihovom sajtu su dostupni podaci o za sada 19 turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Šta vidjeti, šta pojesti, gdje prenoćiti, na koje izlete otići, kako stići do destinacije, koje su to atrakcije u gradu, gdje su najbolje žurke i još mnogo toga je dostupno na sajtu koji je prilagođen domaćim i stranim turistima, jer sav sadržaj se može pročitati i na engleskom jeziku.

Proces digitalizacije zahtijeva svakodnevne inovacije, kreativnost i ideje te prilagođavanje društvenim mrežama. Kompanija Tourism BiH napravila je aplikaciju i hashtag pod nazivom “Bihy”, tako da će svako ko posjeti Bosnu i Hercegovinu moći pored objavljene fotografije na društvenim mrežama staviti hashtag #Bihy.

#Bihy služi kao i recenzija za sve buduće turiste, jer će klikom na hashtag moći vidjeti gdje su sve bili drugi, šta su posjetili i šta su radili. Aplikacija nije samo prednost za turiste, već i za turističke radnike koji će moći samostalno postavljati objave, svoje ponude, akcije i asortimane na aplikaciju Bihy.

Proces digitalizacije podrazumijeva takođe digitalno opismenjavanje radnika u turističkom sektoru. Procentualno veći broj radnika čine ljudi koji nisu odrasli sa tehnologijom, pa im je potrebno više vremena da savladaju osnove. Ne prihvataju mnogi tehnologiju i nove medije, ali će morati ukoliko žele da budu konkurentni na tržištu turističkog sektora.

Slušajući iskustva drugih iz oblasti digitalnog marketinga, Tourism BiH je izdao knjigu pod nazivom „Digitalizacijom prema turizmu 2.0 – Kako otvoriti vrata naše zemlje svijetu”. Knjiga će služiti radnicima u turističkom sektoru da se fokusiraju na prilike i izazove koje sa sobom nosi digitalizacija i na koje načine razni subjekti u turizmu na ovo mogu odgovoriti.

U svemu ovome neozabilazan faktor su društvene mreže, jer imati sajt i aplikaciju bez društvenih mreža je uzaludan posao. Bihy je već dostigao popularnost na društvenim mrežama i bilježi više od 150 000 praćenja, te tako postaje prepoznatljiv u ovoj oblasti. Takođe, praćenje trendova i novina nije izmaklo ni ljudima sa sajta Tourism BiH, koji su sklopili saradnju sa influenserima, koji imaju zadatak da promovišu turističke potencijale u Bosni i Hercegovini. Influenseri su postali kao heroji nadolazećim generacijama, pa će njihova promocija imati značaja kod mladih.

Digitalizacija u turističkom sektoru Bosne i Hercegovine je počela, malim, ali sigurnim koracima. Značaj turizma za ekonomiju države je veliki, pa bi svu energiju, vrijeme i ideje trebalo posvetiti jačanju turističkog sektora. Sada, kada pandemija polako prolazi i stvari se vraćaju u normalu, iskustva domaćih turista potrebno je proširiti preko granice, a uz pomoć novih medija i tehnologija, aplikacije Bihy i sajta Tourism BiH sada je to moguće.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vremenska prognoza: Sutra pretežno sunčano, krajem dana kiša

SB

Cvijanović: Dodjela odlikovanja zloglasnoj brigadi HVO-a ne doprinosi pomirenju

SB

FK Modriča obilježio 100 godina postojanja

SB

Dodik: Hrvatska vojska je ovdje nesumnjivo gubitnička (FOTO)

SB

Racune: Besplatan priključak za vodu je odlična vijest (FOTO/VIDEO)

SB

Svi se pitaju ko je srećni dobitnik: U Bijeljini uplaćen loto listić koji je donio milion

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više