NS RS
Izdvajamo

NSRS nastavlja raspravu o budžetu


U Banjaluci će biti nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske raspravom po hitnom postupku o Prijedlogu budžeta Srpske za 2022. godinu u iznosu od 4,024 milijarde KM, što je više za osam miliona KM od rebalansa budžeta Srpske za 2021. godinu.

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu iznosi 4,024 milijarde KM i veći je za osam miliona KM od rebalansa budžeta Srpske za 2021. godinu, rekla je ministar finansija Srpske Zora Vidović, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, koja se razmatra u Narodnoj skupštini po hitnom postupku.

Ona je navela da je budžet u velikoj mjeri socijalni i usmjeren na zaštitu stanovništva, s obzirom na inflaciju prisutnu u cijelom svijetu, ali da je istovremeno raspoređen tako da se povećaju plate radnika i rastereti privreda.

– Srpska je ovim napravila najveće rasterećenje privrede u jednom potezu do sada – rekla je Vidovićeva.

Sponzorisano

Ona je dodala da očekuje od poslodavaca da i oni izvrše povećanje plata i zadrže svoje radnike.

– Vjerujem da će oni to uraditi u narednoj godini – rekla je Vidovićeva i najavila da bi penzije, osim u januaru naredne godine, mogle biti dodatno povećavane u 2022. godini.

Vidovićeva je navela da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2022. godini iznose 3,303 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 36,2 miliona KM, odnosno 1,1 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Poreski prihodi iznose 3,021 milijardu KM i veći su za 196,7 miliona KM ili sedam odsto u odnosu na poreske prihode planirane rebalansom budžeta za 2021. godinu.

Prihodi od indirektnih poreza za 2022. godinu su planirani u iznosu od 1,506 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 97,6 miliona KM, odnosno 6,9 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom za 2021. godinu.

Planirano je da će prihod od poreza na dobit iznositi 249,2 miliona KM, što predstavlja uvećanje od oko 16 miliona KM ili 6,9 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2021. godinu – rekla je Vidovićeva.

Prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 177,3 miliona KM i veći su za oko 23 miliona KM od rebalansa ili 14,9 odsto.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu iznose 1,069 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 59,4 miliona KM ili 5,9 odsto u odnosu na rebalans.

Neporeski prihodi u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu iznose 275,7 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 160,9 miliona KM ili 36,9 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Na poziciji rashoda, kaže Vidovićeva, najznačajnija su povećanja za rashode za lična primanja ili plate zaposlenih za šta je u 2022. godini planirano 926,6 miliona KM.

– Ovi rashodi su veći za 61,9 miliona KM, odnosno 7,2 odsto u odnosu na rebalans budžeta. Planirano povećanje predstavlja jednu od mjera Vlade Republike Srpske, koje doprinose privrednom rastu te poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih – rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će u odnosu na lani biti povećana sredstva za isplatu penzija, i to za 61,2 miliona KM.

– Biće povećana i izdvajanja za boračke kategorije, a transfer za Fond zdravstvenog osiguranja biće veći nego lani oko 81,9 miliona KM, zbog planirane izmjene Zakona o doprinosima. Fondu dječije zaštite biće povećana izdvajanja za sedam miliona KM – rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da će biti nastavljena podrška privredi i poboljšanju efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija.

Vidovićeva kaže da su izdaci za otplatu dugova u 2022. godini planirani u iznosu 454,6 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 112,5 miliona KM, u odnosu na 2021. godinu.

– Izdaci za nefinansijsku imovinu u 2022. godini iznose više od 212 miliona KM. Rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga koji u 2022. godini iznose 117,7 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 2,3 miliona KM, odnosno 1,9 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2021. godinu. Rashodi finansiranja i drugi finansijski troškovi koji u 2022. godini iznose 136,1 milion KM, što predstavlja uvećanje od 13,8 miliona KM odnosno 11 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za 2021. godinu – rekla je ona.

Ona je dodala da subvencije u 2022. godini iznose 115,6 miliona KM, a grantovi 99,8 miliona KM.

Sjednica Skupštine biće nastavljena  u 10 časova, kada će poslanici raspravljati o ovoj tački dnevnog reda, a nakon toga i o Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2022. godinu.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak – po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima – po hitnom postupku.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik: Srpska zadržava odličnu saradnju sa brojnim zemljama

M B

U Banjaluci otvoren “Ćevap fest”

M B

“Pametna lopta” na EURO u Njemačkoj (VIDEO)

SB

Orban: Neprihvatljiva i nečuvena odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku

SB

Skoro godinu dana od nestanka Tanje Varajić (24): Porodica nudi novčanu nagradu od 20.000 KM

SB

Banjaluka proslavlja Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više