Foto: Getty Images/Ilustracija
Društvo

Za 10 mjeseci evidentirano 838 žena žrtava nasilja


U Republici Srpskoj je za 10 mjeseci ove godine evidentirano 838 žena žrtava nasilja, od kojih je 712 punoljetnih i 126 maloljetnih, a tri su smrtno stradale, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prošle godine evidentirano je 940 žena žrtava nasilja, od kojih su 823 punoljetne i 117 maloljetnih, a smrtno su stradale četiri.

– U toku 2020. godine evidentirano je 1.057 žena žrtava nasilja, od kojih je 940 punoljetnih i 117 maloljetnih. Smrtno su stradale četiri – naveli su iz MUP-a.

Prema podacima koje prikuplja, evidentira i obrađuje Republički zavod za statistiku za krivična djela rodno zasnovanog nasilja od 2016. do 2020. godine izrečeno je ukupno 2.625 krivičnih sankcija i 383 zatvorske kazne.

Sponzorisano

U Džender centru – Centru za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske rečeno je Srni da je broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama od 2016. do 2020. godine prilično isti, da se ne može reći da je nasilje nad ženama u porastu, ali da je svakako riječ o brojci koja je neprihvatljiva za savremeno društvo.

– Nasilje u porodici se prema zakonskim propisima moglo kvalifikovati kao krivično djelo i kao prekršaj sve do posljednjih izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakonika Republike Srpske, kada je nasilje u porodici kvalifikovano isključivo kao krivično djelo – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra dodaju da su, prema podacima MUP-a Srpske, za period od 2016. do 2020. godina prijavljena ukupno 2.783 krivična djela rodno zasnovanog nasilja, od čega su 2.383 kvalifikovana kao nasilje u porodici.

– Ukupan broj žrtava za krivična djela rodno zasnovanog nasilja je 3.289 od čega su 2.484 žene. Ukupan broj prijavljenih lica za krivična djela rodno zasnovanog nasilja je 2.875 od čega su 2.672 muškarca – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra dodaju da u ove podatke, pored nasilja u porodici, ulaze i podaci o drugim rodno zasnovanim krivičnim djelima – silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, polno uznemiravanje, obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina, iskorištavanje djece za pornografiju, polna ucjena, obljuba zloupotrebom položaja, bludne radnje.

Iz Džender centra ističu da nasilje u porodici čini procenat veći od 85 odsto prijavljenih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja u kojima je žena žrtva.

– Ukoliko govorimo o prekršajnom djelu MUP Srpske je zaprimio 3.113 prijava. Ukupan broj prijavljenih lica za ovaj p rekršaj je 3.194, od čega je 2.799 muškaraca. Ukupan broj žrtava je 3.728 od čega su 2.573 žene – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra navode da u okviru obilježavanja globalne kampanje 16 dana borbe protiv nasilja nad ženama, kontinuirano još od 2008. godine realizuju kampanju “Život bez nasilja” i “Bijela vrpca – muško NE nasilju nad ženama”.

Ove godine u fokusu kampanje, kako navode iz Džender centra, biće postizanje nulte stope tolerancije na nasilje, sa posebnim naglaskom na prevenciju rodno zasnovanih ubistava, odnosno femicida.

S tim u vezi, 9. decembra biće organizovana stručna konferencija posvećenu femicidu kao jednom od najgorih oblika rodno zasnovanog nasilja.

– Cilj svake naše kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o pravima i zaštiti od nasilja nad ženama i u porodici, te ćemo i ove godine realizovati kampanju putem društvenih mreža gdje ćemo upoznati javnost sa pravima na zaštitu i mogućnostima sprečavanja rodno zasnovanog nasilja – ističu iz Džender centra.

Iz ovog centra navode da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se od 2016. do 2020. godina na SOS telefon broj 1264, koji vode nevladine organizacije, javilo ukupno 18.713 lica.

Svjetska kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počinje sutra, a obilježava je 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta.

Kampanja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Na prvom sastanku Feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine 25. novembar je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Taj datum su potvrdile i UN rezolucijom iz 1999. godine.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vučić: Sutra će se sve vidjeti, sve će biti jasno

DB

Podgorica: Protest protiv rezolucije o Srebrenici (FOTO)

DB

“Pavgord“ kupio “Boksit“, Dukić poručio: Odlazim

DB

SAD prijete sankcijama ako se u BiH omogući isplata plate u kešu

DB

Vučić: Istina nije jednostrana

DB

Posustaje li inflacija u Republici Srpskoj?

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više