Foto: Nezavisne/ Printscreen
Društvo

Počinje digitalizacija izbornog procesa


U Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas je započeo projekat za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH koji finansira EU.

Projekat se provodi u saradnji CIK-a s Delegacijom EU u BiH i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, a radi se o provođenju projekta koji bi trebalo da testira mogućnosti uvođenja digitalnih tehnologija kako bi se unaprijedio izborni proces.

– Testni projekat će biti proveden na simuliranim izborima na 165 biračkih mjesta u deset opština i gradova  tokom 2023. godine uz korištenje elektronskog sistema za identifikaciju birača i brži prenos rezultata izbora sa biračkog mjesta prema opštinskim i gradskim izbornim komisijama i CIK BiH – pojasnili su oni.

Johan Zatler, šef Delegacije EU, rekao je da se dugo vremena radilo na ovom projektu i izrazio zadovoljstvo da konačno dolazi do njegove realizacije.

Sponzorisano

– Građani i politički kandidati izgubili su značajan dio povjerenja u sistem. Mislim da moramo biti otvoreni i to jasno reći. Razgovarao sam s mnogo ljudi i svi su mi rekli da, ako ne bude bilo značajnih promjena, više neće izlaziti na glasanje – rekao je Zatler.

On je rekao da se na izborima 2. oktobra pokazalo, uprkos poboljšanjima koja su učinjena zajedno s CIK-om, da su neka rješenja bila dobra, a da se neka nisu pokazala. Rekao je da CIK-u trebaju dodatna sredstva, ali i osoblje, posebno u oblasti informacionih tehnologija. Naglasio je da nije slučajno da je integritet izbornog procesa prvi od ključnih evropskih prioriteta za BiH. Prema njegovim riječima, nova unapređenja će biti fokusirana na identifikaciju birača, ali i na brojanje i tabulaciju glasova, kao i na brzo preliminarno brojanje.

– Sve ove mjere imaju značajan potencijal da smanje prostor za izborne prevare, a izbore učine efikasnijim – rekao je on. Dodao je da su metode elektronskog glasanja široko rasprostranjene u Evropi.

Naglasio je da mnogi građani misle da je elektronsko glasanje čarobni štapić.

– Ono nije čarobni štapić, ali značajno može pomoći, posebno ako se cilja na dijelove izbornog procesa koji se odnose na  transparentnost i sigurnije rezultate – rekao je Zatler.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, istakao je da će ovaj dan biti istorijski u BiH, jer će se prvi put u istoriji BiH desiti da se testira primjena novih tehnoloških rješenja na biračkom mjestu.

– Dobra stvar je da će ovaj projekat Delegacije EU pratiti i neke prekoatlantske institucije pa ćemo imati implementiran sistem možda već i za naredne lokalne izbore – rekao je on.

Objasnio je da se novine odnose na automatizovan sistem evidencije otiska prsta glasača, čime će, kako je naglasio, sa stoodstotnom sigurnosti moći biti identifikovan svaki birač. Druga tehnologija se, kako je istakao, odnosi na online unos rezultata sa svakog biračkog mjesta na sajt CIK-a.

– Na svakom biračkom mjestu će biti ajped sa softverom pomoću kojeg će se rezultati odmah unositi i pohranjivati u serveru – rekao je on.

Dodao je da od 2000. nije bilo napretka u digitalizaciji biračkog procesa. Naglasio je da je jedna španska firma u proteklih 15 mjeseci proučila cijeli izborni proces i da je na osnovu toga izrađen strateški dokument koji je pripremljen iz evropskih pretpristupnih fondova, ali je i napomenuo da ga zakonodavni organi BiH još uvijek nisu razmotrili.

– Iako svi govore o potrebi digitalizacije i unapređenja izbornog procesa, konkretni koraci nadležnih institucija koji treba da osiguraju neophopdne preduslove u zakonodavnom i finansijskom smislu nažalost su izostali – rekao je on i zato je CIK, kako je naglasio, primoran da se obraća donatorima za pomoć.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Bosančić: Poništite nezakonitu odluku o razrješenju Savića

DB

Postaje li BiH “sigurna kuća” za brojne kriminalce?

DB

Dodik: Bilo bi korisno razgovarati sa Maskom o rudnim potencijalima Srpske

DB

Kolovozi mjestimično vlažni, ponegdje smanjena vidljivost zbog magle

DB

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

DB

Teslić: Nevrijeme prekinulo koncert Zdravka Čolića (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više