Tehnologija

Godišnjica smrti Mihaila Pupina

Veliki srpski i svjetski fizičar, elektrotehničar i pronalazač Mihailo Pupin, naučnik svjetskog glasa, umro je 12. marta 1935. godine.

Pupin je rođen 1854. godine, a iz rodnog Idvora, u Banatu, poslije školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je 1874. u SAD, gdje je završio Kolumbija univerzitet u NJujorku.

Tu je, potom, bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsjednik Instituta radio-inženjera.

Električni rezonator, pomoću kojeg je preko istog provodnika moguć istovremeni prenos vijesti na različitim talasnim dužinama, bio je prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka.

Svojim najvećim otkrićem – samoindukcionim kalemovima (Pupinovi kalemovi) omogućio je prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu.

Takođe, otkrio je sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerzitetski udžbenik termodinamike.

Pupin je za naučni rad 1920. godine odlikovan Edisonovom medaljom. Napisao je knjigu o svom životu “From Immigrant to Inventor”, prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”.

Godine 1924. dobio je Pulicerovu nagradu, a njegovo ime nose laboratorije fizike Kolumbija univerziteta.

Kraljevina Srbija imenovala je 1912. godine Pupina za počasnog konzula u SAD.

Ovu dužnost obavljao je sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprinio uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, kasnije Kraljevine Jugoslavije, i SAD.

Pupin je po završetku Prvog svjetskog rata, kao tada već poznati i priznati naučnik, ali i politički uticajna figura u Americi, uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije, kada je odlučivano o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Italija zabranila ChatGPT

DB

Šefu FTX prijeti robija preko 100 godina zbog mita od 40 miliona?

DB

Ljudi će dostići besmrtnost do 2030. godine, smatra Guglov inženjer

JMS

Lista telefona koji su na meti hakera: Da li je i vaš među njima?

DB

Umro Jakov Ziv – profesor koji nam je dao PDF, ZIP i MP3

DB

Fizičari: Svemir (ni)je kompjuterska simulacija?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više