Foto: Agencije
Zanimljivosti

Uzdravlje i živjeli: Internacionalni dan viskija

Viski je jako alkoholno piće koje nastaje destilacijom žitarica, a čuva se u bačvama napravljenim isključivo od hrastovog drveta.

Naziv whiskey potiče od keltske riječi usquebaugh, što se prevodi kao voda života (uisge znači voda, a beatha znači život).

Nikola Tesla pio viski

I Nikola Tesla je pio jednu čašicu viskija dnevno, jer je vjerovao da će tako živjeti 150 godina.

Kompanija “Jameson” proda više irskog viskija nego svi ostali irski proizvođači zajedno.

Džek Danijels

Džek Danijels je pobjegao od kuće sa 6 godina, a luteranski sveštenik ga je naučio da pravi viski.

Američkom predsjedniku Tedi Ruzveltu kada je bio dijete, ljekar je prepisao viski i cigarete kao lijek protiv astme od koje je bolovao.

Foto: Casa Calix

Whisky ili Whiskey: U čemu je razlika?

Koja je razlika između whiskeya i whiskyja, osim u načinu kako se piše? Whiskey sa slovom “e” koristi se kod američkih i irskih viskija, a whisky bez slova “e” koristi se za škotske, japanske i kanadske brendove. Neki vjeruju da postoji još jedan način raspoznavanja, a to je zemlja porijekla tj. ako zemlja porijekla viskija ima u nazivu e (United States, Ireland) onda se piše whiskey, a ako nema (Scotland, Japan, Canada) onda se piše whisky.

Kako je nastao viski?

Istorija kaže da je umjetnost destilacije bazirana u drevnoj Mezopotamiji, a često je korištena kao način proizvodnje parfema i različitih aroma. Procesi kuhanja, destilacije i fermentacije su se usavršavali čak i unutar evropskih hršćanskih samostana gdje su se razne vrste alkoholnih pića proizvodile za potrebe različitih vjerskih obreda.

Proces destilacije

Proces destilacije seže daleko u antičku Grčku, drevni grčki filozof Aleksandar opisuje postupak uzimanja morske vode i destilacije iste u čistu vodu za piće. Srednjovjekovne civilizacije razvijale su svoje tehnike vijekovima kasnije, ali tada još nisu rezultirale alkoholom, a znanje o destilaciji proširilo se Evropom zajedno s putujućim Mavarima. Destilaciju su prihvatili oni koji pripadaju hršćanskoj religiji, koristeći je za proizvodnju sastojaka za razne ceremonije, kao i lijekove protiv raznih bolesti poput kolika, paralize i malih boginja.

Foto: Agencije

Podrijeklo viskija

Podrijeklo viskija započelo je prije više od 1000 godina kada je destilacija preselila iz kontinentalne Evrope u Škotsku i Irsku skupa sa putujućim sveštenicima. Škotski i irski samostani, bez vinograda i grožđa na kontinentu, okrenuli su se fermentaciji žitne kaše, što je rezultiralo prvim destilacijama modernog viskija. Najraniji zapisi o destilaciji alkohola su se pojavili u Italiji oko 1250. godine.

Prvi proizvođači viskija

Prvi pisani dokaz o “viskiju” pojavljuje se 1405. godine u irskim zapisima Clonmacnoise, gdje je zapisano da je jedan od vođa umro nakon što je na Božić konzumirao prekomjernu količinu “aqua vitae”, a 1494. godine je škotski kralj James IV. zatražio proizvodnju velike količine tog istog pića. Proizvodnja viskija se jako proširila među javnosti nakon što je engleski kralj Henry VIII raspustio samostane, što je natjeralo velik broj sveštenika da se posvete procesu destilacije.

1608. godine je licencirana destilerija Old Bushmills u Sjevernoj Irskoj, a danas nosi titulu najstarije destilerije viskija s licencom na svijetu, a 1820.godine je John Walker počeo proizvoditi vlastiti viski, koji je postao jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih brendova škotskog viskija na svijetu – Johnnie Walker viski.

U 18. vijeku uveden je veliki porez na sve nelicencirane proizvođače alkoholnih pića, što je mnoge dovelo do nezakonite proizvodnje viskija tijekom noći, a odatle potiče i njegov nadimak moonshine. 1823. godine je donesen zakon kojim se ponovno legalizovala proizvodnja, te su mnoge ugasle destilerije tada ponovno počele s proizvodnjom.

Foto: Agencije

Kako nastaje viski?

Viski je jako alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentiranih zrna žitarica s najmanje 40%, a najviše 94,8% alkohola. U proizvodnji viskija koriste se različite žitarice, kao i omjeru u kojem se miješaju prilikom destilacije, a nakon destiliranja, viski mora dozrijevati minimalno 2 godine u bačvama (osim ako se proizvodi iz zrna kukuruza, za takav viski nije potrebno starenje). Žitarice od kojih se proizvodi najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz i pšenica.

Bačve viskija

Škotski i američki viskiji destiliraju se dva puta, a irski čak tri puta – trećom destilacijom dobija na lakoći i mekoći, pa je samim time i malo blažeg okusa od škotskog i američkog, ali razlika je i u veličini i oblik kotlova za destilaciju. Za irski i američki viski koriste se debeli i kratki kotlovi s okruglom bazom, dok se za škotski koriste različiti kotlovi zbog raznolikosti samog okusa. Također, kod sušenja žitarica, tj. sladnog ječma, za škotski viski koristi se treset koji daje specifičan dimljeni okus piću, a za irski i američki viski najčešće se koristi drvo.

Japanski viski bilježi porast popularnosti tokom posljednjih godina. U početku su krenuli u proizvodnju po uzoru na škotski viski, a sada su izradili svoj vlastiti stil.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Staro značenje riječi mangup

DB

Tetovaža optičke iluzije: Učinio sam ludu stvar! (VIDEO)

DB

Dan kada je čovjek istrijebio pticu po kojoj su nazvani pingvini

DB

Grad u kojem su djeci zabranjeni mobilni telefoni do srednje škole

DB

Gdje se uzgajaju najbolja zrna: Deset najboljih kafa na svijetu

DB

Čuveni govor Nikole Tesle prilikom jedine posjete Beogradu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više