Foto: Agencije
Društvo

Srpska formira tim za prevenciju nasilja u školama

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Vlada Republike srpske formiraće interresorni tim koji će biti zadužen za sprovođenje 11 prioriteta, između ostalog i unapređenje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja, poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova te prikupljanje podataka o nasilju.

Takođe, zadatak interresornog tima biće i sprečavanje nasilja unapređenjem nastavnog plana kao i provođenje medijske kampanje o prevencija nasilja u školama.

– Zadatak interresornog tima je da vrši koordinaciju aktivnosti tokom sprovođenja mjera utvrđenih Programom mjera kako bi se unaprijedio protok i razmjena informacija u vezi vršnjačkog nasilja između nadležnih ministarstava – saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U saopštenju nakon sjednice Vlade RS navedeno je i da je potrebno djelovati na suzbijanju i sprečavanju nasilja na svim nivoima društva, počevši od škole i porodice.

– Odnosi između nastavnika i učenika, načini poučavanja, mjere sigurnosti, uključenost roditelja u školski život djece, kao i odnosi među učenicima oblikuju školsko okruženje i klimu u kojoj se učenici vaspitavaju i obrazuju – saopštili su iz Vlade Republike Srpske.

Vlada je zadužila i Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da u skladu sa raspoloživim sredstvima obezbijede finansiranje prioritenih mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima.

Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave sprovodi aktivnosti na poboljšanju materijalno-tehničkih uslova u školama.

Vlada RS usvojila je i Informaciju o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u kojoj se navodi da je Ministarstvo prosvjete i kulture uz podršku Populacionog fonda UN za BiH izradilo Priručnik za nastavnike osnovnih škola pod naslovom “Zdravi životni stilovi”, a u okviru kojeg se ukazuje na zdrave životne navike, kako očuvati mentalno i fizičko zdravlje.

Iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću saopšteno je i da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2023/24. godini.

Navedenim konkursom predviđen je upis 10.089 učenika raspoređenih u 455 odjeljenja, odnosno predviđen je upis 2466 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti i 7623 učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, od čega 1636 učenika gimnazije. U saradnji sa lokalnim zajednicima i predstavnicima privrede definisana su i deficitarna zanimanja u okviru kojih je planiran upis 772 učenika u 23 deficitarna zanimanja, u 36 škola i 23 jedinice lokalne samouprave.

Vlada RS utvrdila je i Nacrt zakona o elektronskom novcu koji predstavlja regulatorni odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga na međunarodnom tržištu, s ciljem stvaranja pravnih preduslova za njihov razvoj na domaćem tržištu putem osnivanja i poslovanja društva za izdavanje elektronskog novca.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vremenska prognoza: Toplije uz razvedravanje i sunčane periode

M B

Mokri kolovozi, odron na magistrali Žepče – Golubinja

M B

Trivićeva imenovana za direktora “Aerodroma RS”

DB

Poznat dio liste proizvoda čije će cijene biti niže od 9. oktobra

DB

BiH spremno napustiti čak 81 odsto IT stručnjaka

SB

Vremenska prognoza: Sutra toplije sa sunčanim intervalima

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više