Foto: RTRS
Društvo

FZO RS: Od sutra proširena lista lijekova koji se izdaju na recept


Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) od sutra, 15. januara, u apotekama na recept će biti dostupne nove terapije i to za hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ulcerozni kolitis i hemofiliju, a uvode se i dvije nove farmaceutske usluge.

Na Listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršteni su lijekovi “aklidinijum bromid, formoterol” prašak za inhaliranje kojeg koriste oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća i lijek “mesalazin rektalna suspenzija”, koji se primjenjuje kod akutnih faza ulceroznog kolitisa.

– Riječ je o efikasnim terapijama zahvaljujući kojima se smanjuje potreba za hospitalizacijama pacijenata. Takođe, na Listu A su uvršteni i rekombinovani faktori koagulacije (“moroktokog alfa” i “simoktokog alfa”) koje koriste oboljeli od hemofilije.

Naime, ovi lijekovi su od ranije dostupni oboljelima, ali samo u UKC RS, jer se nalaze u Programu lijekova i nabavlja ih Fond putem javnih nabavki. Kako bi se olakšalo oboljelima, naročito iz drugih krajeva Srpske, da ne moraju da dolaze u UKC RS samo radi terapije, uvrštavanjem ovih lijekova i na Listu lijekova koji se izdaju na recept, oni će ubuduće biti dostupni oboljelima od hemofilije i u apotekama – saopšteno je iz FZO.

Sponzorisano

Na ovaj način biće olakšana dostupnost terapija pacijentima.

Na Listu B uvršten je lijek ”zofenopril” za hipertenziju, koji doprinosi boljoj kontroli pacijenata, što dugoročno rezultira smanjenjem razvoja komplikacija. Ovaj lijek pruža dodatnu zaštitu srca i krvnih sudova.

– Napominjemo da za lijekove sa Liste B sva osigurana lica učestvuju u troškovima u iznosu od 50% cijene lijeka i niko nije oslobođen plaćanja. Za referentne lijekove sa Liste A FZO RS u potpunosti snosi troškove za osiguranike koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok ostali plaćaju participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka – podsjećaju u FZO RS.

Kada je riječ o farmaceutskim uslugama, od 15. januara Fond će za osigurana lica finansirati dvije nove usluge u apotekama i to farmaceutsku uslugu izrade podijeljenih praškova i uslugu izrade sirupa. Ove usluge su uvedene jer doze i oblici pojedinih lijekova nisu prilagođeni dječijem uzrastu, te djeca ne mogu da ih koriste.

– Naime, mnogi lijekovi koji se nalaze na našim listama dostupni su samo u obliku čvrstih farmaceutskih oblika koje mlađa djeca ne mogu da progutaju, a i doze nisu prilagođene za djecu. Iz tog razloga, FZO će početi finansirati pomenute usluge magistralne izrade lijekova u vidu praškova ili sirupa, a kako bi se djeci obezbijedile potrebne propisane terapije.

Ovim proširenjem Liste lijekova FZO RS je nastavio praksu da se početkom svake godine uvode novi lijekovi na recept, kako bi se građanima povećala dostupnost terapija koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove i kako bismo unapređivali zdravstvenu zaštitu naših osiguranika – zaključuju u saopštenju.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Šta je utvrdila obdukcija Đorđa Mijatovića?

SB

Sistem “Pronađi me” do kraja godine i u Srpskoj

M B

Objavljen snimak huligana koji bježe nakon napada na Mijatovića (VIDEO)

SB

„Gambit“ najuspješniji šahovski klub u BiH

SB

Kresojević: Neprihvatljivo je povećanje cijene privatne predškolske ustanove, to je zloupotreba subvencije

SB

Najveći problem u BiH je bošnjačka politika koja u miru nastavlja da se bori za svoje ratne ciljeve

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više