Foto: SrpskaCafe
Izdvajamo

Naredna sjednica Skupštine Grada 17. jula (VIDEO)


Naredna sjednica Skupštine Grada biće održana 17. jula sa početkom od 9.00 časova. Na današnjoj sjednici Kolegijuma Skupštine grada dostavljeno je devet prijedloga, od kojih je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković povukao šest, dok su od preostalih tačaka dvije izuzetno važne, rekao je Igor Šukalo, sekretar Skupštine grada.

Jedna od tačaka odnosi se na Gradsku izbornu komisiju i imenovanje zamjenskog člana u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a druga na imenovanje Odbora za žalbe.

– Naime, Odbor za žalbe u Gradskoj upravi, njima je mandat istekao prije nekih mjesec dana kako bi spriječili da ljudi izgube mogućnost da se žale, što je njihovo ustavno i zakonsko pravo, ovo je jedna od tačaka dnevnog redakojaje zaista hitna za razmatranje, istakao je Šukalo.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da na današnjoj Sjednici predsjednik Skupštine nije dozvolio da se raspravlja o novim tačkama Dnevnog reda, nego da je Kolegijum odbio 82 tačke.

Sponzorisano

– Imali smo još jednu u nizu loše isceniranih sjednica Kolegijuma Skupštine Grada. Imali ste priliku da vidite da presjednik Skupštine Grada nije dozvolio da se na sjednici Kolegijuma i na dan pred sam početak Kolegijuma raspravlja o novim tačkama dnevnog reda. To znači da je Kolegijum danas odbio 82 tačke i zakazao narednu sjednicu sa samo dvije tačke koje će se naći na dnevnom redu. Dakle, zakazali su redovnu sjednicu Skupštine Grada sa dvije tačke dnevnog reda, a trebalo je da budu 82 tačke, rekao je Stanivuković.

Upitao je i rukovodstvo Skupštine – zašto su skratili rok da ne bude redovna sjednica od Kolegijuma za 10 dana,  te zašto nisu uvrstili tačke koje su predložene ne Kolegijumu, da se o njima ponovo ne respravlja.

– Taj rok je sasvim dovoljan da odbornici iščitaju materijal koji smo pripremili. Postavlja se pitanje zašto ne žele da raspravljaju o tački koja se odnosi na besplatne placeve za mlade bračne parove. Mi smo pripremili novac, riješili sve potrebno i katastaru, riješili sve potrebne dokumente, placeve, subvencije, ali oni ne žele to da uvrste kroz Kolegijum na sjednicu Skupštine Grada. Ja u ovom trenutku samo mogu da kažem mladim bračnim da je moj Kabinet to pripremio i da smo obezbijedili novac za to, te da je ovo jedna jedinstvena ideja, koju nema nijedan grad u Republici Srpskoj i regionu. Dođemo u situaciju da to završimo nakon šest mjeseci i da pripremimo tipske projekte tzv. banjalučke kuće. To znači da bi svim građanima, tačnije mladim bračnim parovima kojim dijelmo placeve dijelili i projekte za kuću, što košta oko četiri, pet do šest hiljada KM, pa i više. Sve te modularno isprojektovane kuće i projekte Grad Banja Luka bi davao svim građanima uz besplatan plac – kazao je Stanivuković.

Pozvao je i mlade bračne parove da odgovor na pitanje zašto o ovoj tački ne može da se raspravlja – potraže u Kabinetu predsjednika Skupštine.

Foto: SrpskaCafe

– Mi ipak nećemo odustati, to ćemo predložiti i za ovu i narednu Sjednicu Skupštine. Uz javni prevoz i neradnu nedjelju, odbili su i ovo. Paradoks je da su na ovu sjedicu Skupštine htjeli da stave Odluku o besplatnim kartam za penzionere, koju mi već sprovodimo jer smo našom hrabrošću i pravnom sposobnošći našli način za to, a oni sada to hoće na dnevni red da stave, kada mi već to i sprovodimo. Njihova politika je zaustavljanje svih gradilišta, nedozvoljavanja da se grade parkovi, kužni tokovi. Nisu dali da gradimo park kod Delte, ali mi i to sprovodimo. Ne žele da nam omoguće niti jedan dokument za projekte koji radimo. Bore se da Soklski dom ne bude imovina Grada. Prema pojedinicima, ovaj objekat ne treba da bude gradski. To je njihova politika, koja ne može da ima budućnost – kazao je on.

Naglasio je i to kako odbornici Skupštine nisu željeli ni da raspravljaju o Rezoluciji, odnosno opštem akt a koji se tiče sufinansiranja privatnih vrtića.

– Mi ćemo ipak subvencionisati roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove sa po 150 KM, bez ove tačke na dnevnom redu jer smo našli način. Znamo da sve što zavisi od Skupštine Grada – neće ići. Rezolucija je važna, znaju to i roditelji, ali važno je da Skupština odluči da usvoji tu Rezoluciju koja će biti obavezujuća za sve naredne gradske administracije – istakao je on.

Poručio je i to kako odbornici nisu željeli da raspravljaju ni o otpisu zastarjelih računa za komunalnu naknadu, te o mnogim drugim stvarima.

-Dodatno, nisu htjeli ni donaciju Evropske unije od 800 hiljada KM sa kojom bi smo rekonstruisali Park „Petar Kočić“. Nisu htjeli ponovo ni kolektor na rijeci Crkvenoj. Mi smo osvijetili Kastel, pa se pitam da li je moguće da se niko nije sjetio da osvijetli Kastel, koji je kao dnevni boravak Banje Luke, tu nam dolazi najveći broj gostiju i prijatelja. Bili su i protiv toga. Danas radimo i šetalište oko Kastela i parkove i u redu je da tu ne bude kanalizacija. Godinu i po dana imamo 5 miliona KM donacije, ali skupštinska većina ne dozvoljava da se taj prostorni plan usvoji – kazao je Stanivuković, koji je poručio i to da će ova gradska administracija i nastaviti da se bori.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković rekao je su 27. juna zamolili gradskog menadžera i kabinet gradonačelnika da dostave sve pripremljene materijale kako bi narednu skupštinu priveli kraju.

– Od 27. 06. do juče mi nismo dobili ni jedan novi materijal, i to je bilo samo onih sedam tačaka, tj. šest uključujući i Zapisnik sa prethodne sjednice i naravno dvije tačke koje smo mi uvrstili, a koje se tiču skupštinske nadležnosti. Laže da se ne može dopuniti Dnevni red, jer poslovnička i zakonska mogućnost kaže da je omogućeno da na samoj sjednici Skupštine grada, predlagač, gradonačelnik uputi prema odbornicima dopunu dnevnog reda i da to budu tačke o kojima će se odbornici izjasniti.Tako da sve ovoo čemu je danas govorio, da ne postoji mogućnost, da smo mi odbili određene stvari potpuno laže i to je mogućena sjednici koja će se desiti 17.jula – rekao je Ninković.

Foto: SrpskaCafe

Dodao je da je gradonačelnik povukao odluku o javnom prevozu, osvrnuvši se i na pitanje o Sokolskom domu.

– Sjećam se da je u Skupštini sam rekao da je za sedam dana gotovo imovinsko pravni poslovi i da će Sokolski dom biti u vlasništvu grada. Od toga je prošlo, mislim, oko tri mjeseca, neka je i dva.Ja ga pitam smiješ li sad otići kod tih ljudi, kao što je išao prije pa kada je otjeran, o tome ne će i ne smije da priča.Spominju se i priče da je pored milioni po kredita koji je Skupština dala za Sokolski dom postoji još milion i po maraka koji bi trebalo da dožu iz nekih evropski fondova za obnovu. Šta se dešava sa tim parama, upitao je Ninković.

SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

​Projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” jedinstven u regionu

SB

Banjalučani okupirali bazene i plaže na Vrbasu

SB

Sutra su sveti Kozma i Damjan

SB

Vučić u Egiptu: Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena

SB

Banjalučkom Vodovodu blokirani računi zbog duga od 850.000 maraka

SB

Iza nas najtoplija tropska noć, u utorak i do 43 stepena

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više