Infopunkt

Sporazum Ministarstva uprave i Fonda PIO: Brža provjera preminulih korisnika Fonda


Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić, potpisali su danas Sporazum o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

Sporazum će omogućiti bezbjednu razmjenu podataka na dnevnom nivou i ubrzati provjeru vjerodostojnosti informacija o korisnicima Fonda, te će doprinijeti i bržoj provjeri preminulih korisnika i smanjiti zloupotrebe prilikom isplate penzija.

Ministarka Jujić je rekla da Ministarstvo i Fond PIO sarađuju godinama, te da je suština saradnje u tome da se na vrijeme evidentira smrt korisnika penzija kako bi se spriječile zloupotrebe, čime se, naglasila je, vrši ušteda u budžetu Srpske.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da je vođenje matičnih knjiga u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a čuvanje Centralne baze podataka u nadležnosti Miistarstva uprave i lokalne samouprave.

Osim Fonda PIO, Ministarstvo razmjenjuje podatke elektronskim putem i sa Ministarstvom unutrašnjoh poslova Srpske, Fondom zdravstvenog osiguranja i Republičkim zavodom za statistiku.

– Primjer dobre prakse je razmjena podataka elektronskim putem sa MUP-om Srpske u postupku određivanja jedinstenog matičnog broja novorođene đece. Kroz ovu praksu postupak je pojednostavljen i završava se u toku dana, dok se ranije na taj postupak trošilo od sedam do deset dana – rekla je ministarka.

Milić je rekao da na ovaj način u Fondu PIO imaju onlajn vezu praktično 24 časa, 365 dana u godini sa Drugim izvodom iz matične knjige umrlih građana u Srpskoj, što je veoma bitan podatak, imajući u vidu činjenicu da od 270 000 korisnika prava za koje Fond PIO Srpske trenutno isplaćuje penzije, više od 210 000 njih živi na teritoriji Srpske.

– Ukoliko imamo činjenicu da na godišnjem nivou premine između 11 000 i 12 000 korisnika prava, u svakom momentu prilikom prijave smrti u matičnu kancelariju bilo gdje u Srpskoj, automatski imamo taj podatak i obustavljamo isplatu penzije – pojasnio je Milić.

Govoreći o sprečavanju zloupotreba u vezi sa isplatama penzija i uštedama u budžetu Srpske i Fonda, Milić je naveo da je krajem 2011. godine Fond PIO pokrenuo akciju “Stop prevarama-do penzije pošteno”

– Ova akcija se isključivo odnosila na korisnike prava na invalidsku penziju, dok je ovo došlo tek kasnije kad su se stekli tehnički uslovi kada je riječ informacionim sistemima Fonda PIO i Ministarstva uprave i lokalne samouprave – naveo je on.

Prema procjenama Fonda PIO od početka 2012. godine, do danas, po svim osnovama je, u budžetu Fonda, odnosno budžetu Srpske ostalo između 25 i 30 miliona KM, naglasio je Milić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U Srpskoj zaraženo još 582 osobe, sedam preminulo

GC

Jovanka Broz – Od prve drugarice preko špijunke do državne udovice

SA

Na Bjelašnici pronađeno beživotno tijelo muškarca

GC

Hrvatska ima više od dvije hiljade zaraženih u posljednja 24 časa

GC

U Institucijama BiH radi više od 22 hiljade ljudi

GC

Sremski Karlovci – Duhovni i kulturni centar

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više