Infopunkt

Sporazum Ministarstva uprave i Fonda PIO: Brža provjera preminulih korisnika Fonda


Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić, potpisali su danas Sporazum o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

Sporazum će omogućiti bezbjednu razmjenu podataka na dnevnom nivou i ubrzati provjeru vjerodostojnosti informacija o korisnicima Fonda, te će doprinijeti i bržoj provjeri preminulih korisnika i smanjiti zloupotrebe prilikom isplate penzija.

Ministarka Jujić je rekla da Ministarstvo i Fond PIO sarađuju godinama, te da je suština saradnje u tome da se na vrijeme evidentira smrt korisnika penzija kako bi se spriječile zloupotrebe, čime se, naglasila je, vrši ušteda u budžetu Srpske.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da je vođenje matičnih knjiga u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a čuvanje Centralne baze podataka u nadležnosti Miistarstva uprave i lokalne samouprave.

Osim Fonda PIO, Ministarstvo razmjenjuje podatke elektronskim putem i sa Ministarstvom unutrašnjoh poslova Srpske, Fondom zdravstvenog osiguranja i Republičkim zavodom za statistiku.

– Primjer dobre prakse je razmjena podataka elektronskim putem sa MUP-om Srpske u postupku određivanja jedinstenog matičnog broja novorođene đece. Kroz ovu praksu postupak je pojednostavljen i završava se u toku dana, dok se ranije na taj postupak trošilo od sedam do deset dana – rekla je ministarka.

Milić je rekao da na ovaj način u Fondu PIO imaju onlajn vezu praktično 24 časa, 365 dana u godini sa Drugim izvodom iz matične knjige umrlih građana u Srpskoj, što je veoma bitan podatak, imajući u vidu činjenicu da od 270 000 korisnika prava za koje Fond PIO Srpske trenutno isplaćuje penzije, više od 210 000 njih živi na teritoriji Srpske.

– Ukoliko imamo činjenicu da na godišnjem nivou premine između 11 000 i 12 000 korisnika prava, u svakom momentu prilikom prijave smrti u matičnu kancelariju bilo gdje u Srpskoj, automatski imamo taj podatak i obustavljamo isplatu penzije – pojasnio je Milić.

Govoreći o sprečavanju zloupotreba u vezi sa isplatama penzija i uštedama u budžetu Srpske i Fonda, Milić je naveo da je krajem 2011. godine Fond PIO pokrenuo akciju “Stop prevarama-do penzije pošteno”

– Ova akcija se isključivo odnosila na korisnike prava na invalidsku penziju, dok je ovo došlo tek kasnije kad su se stekli tehnički uslovi kada je riječ informacionim sistemima Fonda PIO i Ministarstva uprave i lokalne samouprave – naveo je on.

Prema procjenama Fonda PIO od početka 2012. godine, do danas, po svim osnovama je, u budžetu Fonda, odnosno budžetu Srpske ostalo između 25 i 30 miliona KM, naglasio je Milić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nastavnica vjeronauke pitala đake da li bi radije sjedili kraj Srbina, Roma ili geja

DB

Masovna vakcinacija u Srpskoj počinje sutra

GC

Moguće obustave saobraćaja u Trebinju zbog sahrane vladike Atanasija

GC

Indeks ekonomskih sloboda: BiH najgora u regionu

GC

Fitnes savez RS: Odluka o zabrani rada neopravdana

GC

Krizni štab Srbije donio nove mjere

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više