Politika

Najaktivniji opozicionari za SrpskaCafe: Nismo izabrani da ćutimo!

Trojica opozicionih odbornika u banjalučkoj Skupštini Vladimir Mirošljević, Zoran Talić i Aleksandar Petković na pet sjednica, koliko je održano u novom sazivu, bili su aktivniji od čak 19 odbornika vladajuće koalicije! Poručuju da nisu izabrani da bi ćutali.

Njih trojica su, kako je juče objavila Skupština Grada, imali 91 javljanje i repliku, dok je 21 odbornik vladajuće koalicije imao 128, a zbir bi bio znatno niži da nije Marinka Umičevića iz SNSD-a koji je zabilježio 23 javljanja i replike.

U javljanjima i replikama prednjači odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević koji ih je imao čak 40, a za njim slijedi Zoran Talić iz PDP-a sa 27, te Aleksandar Petković iz SDS-a sa 24 javljanja i replike.

Mirošljević za portal SrpskaCafe istče da odbornici vladajuće koalicije očito smatraju da to što su u vlasti znači da ne treba biti aktivan.

– Oni nažalost samo glasaju, ništa ne preispituju, ne javljaju se za riječ i sve što rade jeste podizanje ruke i glasanje po direktivi. Sporadična javljanja za riječ dešavaju se gotovo samo kada opozicija nešto predloži. Rijetko su konstruktivni, ništa ne predlažu, sve što predlože gradonačelnik Igor Radojičić i njegov tim oni bespogovorno prihvataju – kaže Mirošljević.

On ističe da, sa druge strane, opozicija može o svakoj tački raspravljati, jer prijedlozi najčešće imaju svoje i pluseve i minuse.

– Tako bi trebalo da se ponašaju i odbornici vladajuće koalicije. Pa ni samom gradonačelniku nije u interesu da se svi njegovi prijedlozi bespogovorno, bez preispitivanja usvajaju jer i on može nekada ne uvidjeti “na prvu” loše strane određenih prijedloga – kaže Mirošljević.

Kada je riječ o gradonačelniku Radojičiću, Mirošljević navodi da je NDP odlučio da mu pruži ruku i pokuša zajedničkim snagama krenuti u riješavanje nagomilanih problema našeg grada.

– Pomaci u saradnji su vidljivi. Odbornici NDP su podržali Radojičićev budžet za 2017. godinu, a sa druge strane, usvojena su tri amandmana naše stranke. To se ranije nije dešavalo. Moramo zajedno raditi, dobre poteze gradonačelnika i vladajuće koalicije ćemo podržati, ne tražimo nikakve ustupke, samo gledamo dobrobit građana – kaže on.

Naš sagovornik navodi da opozicija u Skupštini Grada predstavlja trećinu Banjalučana te da je zbog toga dužna biti aktivna, a prije svega konstruktivna.

– Svaka neaktivnost izaziva revolt kod građana. Svi smo na testu – zaključuje Mirošljević i dodaje da prethodni saziv, kada je riječ o odbornicima vladajuće koalicije, nije želio da prihvati činjenično stanje o mnogobrojnim problemima na koje je opozicija upozoravala, ali da su pritisnuti, u novom sazivu, to na kraju ipak morali priznati.

Najaktivniji trojac banjalučkih opozicionara zaokružuje Aleksandar Petković koji za portal SrpskaCafe ističe da građani nisu birali odbornike da bi ušli u Skupštinu, primali naknade i ćutali.

– Upravo sve ono što smo moje kolege iz opozicije i ja u prethodnom skupštinskom sazivu upozoravali danas su činjenice koje ukazuju na alarm koji je već odavno uključen. Haotični problem Toplane, vraćanje Centra za unapređenje sela onim stvarima kojim su se od početka trebali baviti, a to je pomoć poljoprivredi da stvara profit. Nažalost, Centar je do sada služio da se izvlači novac pojedinicima i kupuju glasovi. Isticali smo stvari koje su ukazivale da oni koji vode grad samo troše novac i podižu kredite, a ne stvaraju ambijent realne održivosti budžeta. Međutim, tada smo proglašavani galamdžijama koji znaju samo kritikovati, a sada kada i vladajuća garniture progovara o lošem djelovanju svi ćute – kaže Petković.

Naš sagovornik ističe da su takvom razvoju situacije najviše pomogli upravo oni koji se nisu ni čuli u Skupštini.

– Takvih je u prošlom sazivu bilo mnogo, a nažalost ni u ovom novom nije ništa bolje. Oni se u Skupštini ne javljaju, rješavaju svoje pojedinačne probleme, te sebi omogućavaju korist. Izabrani su novcem iz budžeta kroz razne projekte asfaltiranja i drugih stvari koje su sebi pripisivali. Oni i jesu najveća mašinerija propasti koja se dešava u Banjaluci – smatra Petković.

On navodi da na identičan način i dalje nastavljaju isto djelovanje, samo kroz, kako kaže, druga imena i prezimena kroz aktuelnu Skupštinu.

– Mnogi od njih ne znaju ni koja sve odjeljenja u Gradu imaju i kojom se problematikom bave, niti ih to zanima. To je tužno, zaista – zaključuje Petković.

Inače trojac Mirošljević-Talić-Petković bio je najaktivniji i u prethodnom skupštinskom sazivu, te sa pravom već godinama nose titulu “najžešćih” banjalučkih opozicionara.

Podsjećamo, novi saziv banjalučke Skupštine prošle godine je održao šest sjednica, te je za nešto više od mjesec dana obradio čak 96 tačaka! Opozicionari, iako u duplo manjem broju, pokazali su se kao znatno aktivniji. Prema službenim podacima Skupštine Grada, deset odbornika opozicije imalo je 144 javljanja i replike naspram 128, koliko je “skupio” 21 odbornik vladajuće koalicije.

Pored pomenutog trojca, aktivnim se pokazao i najmlađi odbornik, Draško Stanivuković iz PDP-a, dok je sa druge strane Ljubo Ninković iz SDS-a jedini opozicionar koji se nije javljao za riječ.

Među odbornicima vladajuće koalicije najviše se ističe Marinko Umičević iz SNSD-a, koji je imao 23 javljanja i replike, a za njim slijedi nezavisni odbornik Milenko Jaćimović sa 16 javljanja i replica. Uzevši u obzir da su i Umičević i Jaćimović prethodni mandat obezbjedili ispred PDP-a,odnosno nekadašnjeg NDS-a Krste Jandrića, mnogi njihovu “riječitost” u Skupštini pripisuju opozicionoj prošlosti.

Od vladajućih, ističu se i Draško Ilić iz SNSD-a (16), Lihović Gordana iz SNSD-a (11), te Boran Bosančić iz DNS-a (17).

Ostali nisu zabilježili dvocifren broj, a posebno se ističu Nenad Grbić (SNSD), Zoran Popović (SNSD), Draško Kremenović (SNSD), Snježana Kutlešić-Stević (SNSD), Darko Milošević (SP) i Mišo Kovačević (SP), koji se niti jednom nisu javili za riječ.

Vladajuću koaliciju u Banjaluci čini 11 odbornika SNSD-a, četiri DNS-a, tri Socijalističke partije, jedan odbornik Ujedinjene Srpske, zatim nezavisni odbornik Milenko Jaćimović te predstavnik nacionalnih manjina Saša Čudić. Sa druge strane, opoziciju čine četiri odbornika NDP-a, te po tri SDS-a i PDP-a.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

M B

“Zaključavanje” cijena u BiH presipanje iz šupljeg u prazno

M B

Vremenska prognoza: Pretežno oblačno, poslije podne razvedravanje

M B

Rođeno 29 beba

M B

Duduković: U sanaciju sistema “Banjica” potrebno je uložiti 800 000 KM!

DB

Ročišta Dodiku i Lukiću zakazana u isto vrijeme

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više