Društvo

Pratimo: Republika Srpska slavi 25. rođendan!


Nizom manifestacija danas će biti obilježen Dan Republike Srpske i njen 25. rođendan. Obilježavanje praznika počeće paradandom pod nazivom “25 godina Republike Republike”, koja će biti održana na Trgu Republike Srpske i Trgu Krajine sa početkom u 13 časova, a svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, koji organizuje predsjednik RS Milorad Dodik, zakazan je u 15 časova. Svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” počinje u 17 časova.

19:30Prigodnim kulturno-umjetničkim program večeras je u Banjaluci završena svečana akademija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

18:30 – Svečana akademija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske počela je danas u Banjaluci intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”.

Бањалука - Дан Републике - Свечана а

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Sponzorisano

Бањалука - Дан Републике - Свечана а

17:30 – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Republika Srpska obilježavanjem 9. januara na dostojanstven način, želi da pošalje poruke ljubavi prema svima i da pozove na mir i toleranciju u BiH i okruženju.

17:10 – Počela svečana akademija povodom održavanja Dana RS. Svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Akadamiji prisustvuju princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, lideri političkih partija iz Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, proslavljeni srpski režiser Emir Kustiruca, direktor Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne, predstavnici diplomatskog kora i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

16:00 – Pogledajte kako je bilo na prijemu:

15:40 – Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska slavi svoj rođendan i nije nimalo slučajno da je izabran datum u danima kada se slavi rođendan Isusa Hrista, jer se tada okupljaju porodice i prijatelji.

– Želimo da nastavimo da se okupljamo i nikome to ne radimo iz inata. Pozivamo sve da budu sa nama, da u prijateljstvu i miru i ljubavi živimo sa svima. Ovdje smo da pokažemo i da smo jedinstveni, i koliko smo tog 9. januara, kada smo osnivali RS, osjećali ponos što smo dio nje. Srbi ovdje na ovom prostoru u trenutku raspada bivše Sfrj znali su da nemaju slobodu ako nemaju državu. Ovdje je država znak slobode, i zato je Srpska sinonim slobode. Tu slobodu nismo nikada htjeli da uzmemo samo za sebe, niti su Srbi ikada to radili. Istorija je puna primjera kada smo se borili za svoju, ali i slobode drugih naroda – rekao je Dodik.

On je rekao da ideja Jugoslavije nije bila najbolja srpska ideja i da zato danas moramo da se okrenemo ciljevima koji zahtijevaju da se uvažava naša istorija i istina.

-Poželio bih svima sve najbolje, onima koji slave sa nama, kao i onima koji su željeli da dođu a nisu mogli. Sve najbolje želim i onima koji nikada ne bi došli da slave sa nama – rekao je Dodik.

15:30 – Patrijarh srpski Irinej rekao je na prijemu kod predsjednika RS da je Srpska postala i stvorena da bi sačuvala opstanak i postojanje našeg naroda.

– Da nije Srpske, ne znam da li bi opstao srpski narod na našim prostorima. Oni kojima nije mila Srpska, oni kojima je ona trn u oku su oni koji ne vole srpski narod. Mi smo miroljubiv narod, stotinama godinama smo živjeli sa drugim narodibma bez obzira na porijeklo i nacionalnost. Osjećali smo da smo dužni da poštujemo sve ljude bez obzira na porijeklo i boje, da u svima vidimo bližnjega kao našu braću. Naša je želja i molitva da živimo kao ljudi i kao prijatelji jedni sa drugima. Čestitam veliki dan Srpskoj i njen jubilej od 25 godina – rekao je patrijarh Irinej.

15:00 – Počeo prijem u Administrativnom centru Vlade RS gdje su stigli brojni visoki zvaničnici.

14:05 – Pogledajte kako je bilo na paradi

12:56 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas, u Palati Republike, Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja i princa Aleksandra Karađorđevića i zahvalio im što su svojim prisustvom uveličali današnju proslavu Dana Republike Srpske.

???????????????????????????????

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da su prijemu u Palati Republike prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i vladike Srpske pravoslavne crkve.

13:33 – Pjesmom “Pukni zoro” Sto srpskih truba Srpskoj na dar završena je svečana parada povodom Dana RS. Građani su pozvani da ostanu na trgovima gdje će biti nastavljen kulturno umjetnički program.

13:25 – Okupljenima na Trgu Krajine obratio se predsjednik RS Milorad Dodik riječima da  je Republika Srpska odraz jedinstva naroda na ovim prostorima, kao i potrebe sačuva sloboda naroda.

– Čestitam vam Dan RS, dan koji smo toliko čekali! Danas smo okupljeni u jedinstvu oko onoga što volimo. Republika Srpska je stvorena odgovor na potrebu za slobodom, kada je postalo jasno da na ovom prostoru treba da se stvori država. Želimo da živimo sa drugima, da ih poštujemo i uvažavamo, ali isto tako nikada nećemo odustati od naše Republike Srpske!

12: 30 – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da će povodom Dana Republike Srpske govoriti večeras na svečanosti u Banjaluci i da očekuje da će kolege iz regiona, od kojih je navikao na “pakete besmislica i gluposti”, biti “oduševljene” njegovim govorom.

– To će biti 100 odsto sve najgore o meni, ali kad ne bi izgovorili paket besmislica i gluposti, toliko sam navikao na to, ja bih bio vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore, a još kad čuju govor, mislim da će biti ‘oduševljeni – rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

12:25 – Više stotina učesnika svečanog defilea krenulo je od Trga Republike ka Trgu Krajine. U defileu učestvuju pripadnici MUP-a RS, Boračke organizacije RSe i studenti. Tu su i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, preduzeća “Pošte Srpske” i Saveza nacionalnih manjina Srpske.

15941843_10211149707041575_1325001573_n

U defileu su i članovi Banjalučke filharmonije, Banjalučke mažoretkinje, članovi kulturno-umjetničkih društava “Piskavica”, “Čajavec” i “Pelagić”, kao i Košarkaškog saveza, Fudbalskog saveza i Rukometnog saveza Srpske. Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića defiluju i članovi Ženskog rukometnog kluba i Rukometnog kluba “Borac”, Rukometnog kluba “Mladost”, Biciklističkog saveza, Bokserskog kluba “Slavija”, Odbojkaškog kluba “Laktaši”, te Moto-kluba “Noćni vukovi”. Defile će biti završen na Trgu Krajine, gdje se nalaze zvaničnici Srpske.

11:45 – Na Trg Krajine građani ulaze tek nakon detaljne policijske kontrole i pretresa. Unošenje pirotehničkih sredstava nije dozvoljeno.

11:35 – Banjalučki osnovci nastupili su na Trgu Krajine čime je počelo obilježavanje Dana Republike Srpske. U okviru kulturno-obrazovnog programa nastupaju đaci banjalučkih škola “Zmaj Jova Jovanović”, “Jovan Cvijić”, “Ivo Andrić i “Aleksa Šantić”, kao i hor “Vrapčići”.

11:20 – Mladi Fočak Vladan Mališ čestitao je dan Republike Srpske fotografijom koja je nastala na Magliću – najvećem vrhu Srpske i BiH, visokom 2 386 metara.
– Slika govori više od hiljadu riječi. Za ovakvu slobodu naši očevi su život dali. Srećan ti rođendan Republiko Srpska – napisao je Malić na fotografiji, koju je dostavio medijima.
Na fotografiji je prikazan pogled sa krova Srpske, obojenog srpskom trbojkom, koji oduzima dah.

15935601_10209513025355341_38748243_n
Fotografija na kojoj su Vladan i njegov prijatelj Ognjen Miličević nastala je nedavno na Magliću.

10:20 – U Banjaluci na snazi visoke mjere bezbjednosti, centar grada je zatvoren, a na ulicama se nalaze policijski transporteri.

15895931_1694223950889827_2555316789129257472_o

10:00 – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske Dan Republike, poručivši da je interes ojačati Republiku Srpsku, te da se dogovorom, kompromisom i uz puno povjerenje, stvori mogućnost da BiH bude funkcionalna, moderna i demokratska država i da kao takva učestvuje u evropskim integracijama.

– Svi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali građani u Republici Srpskoj imaju garantovana i zaštićena ljudska prava i slobode, u skladu sa međunarodnim standardima, i uživaju punu nacionalnu ravnopravnost i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa – naveo je Čubrilović u čestitki.

9:58 – Liturgiji prisustvuje i princ Alekandar Karađorđević

9:55 – Iz MUP-a savjetuju građanima koji budu željeli da prate sutrašnji svečani defile u Banjaluci da poštuju naredbe policajaca i da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete jer će im biti oduzeti.

– Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi ne nose ruksake i torbe, te da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument – saopšteno je iz MUP-a.

15936855_1694224120889810_8934453281507939633_o

9:50 – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović čestitao je Dan Republike Srpske, navodeći da odlazak delegacije Vlade Srbije na proslavu u Banjaluku neće uticati na odnose Beograda i Sarajeva.

– Mi idemo da čestitamo praznik i ne vidim nikakav problem u tome. Idemo u Banjaluku i čestitam praznik narodu Republike Srpske. Mi poštujemo BiH, ali imamo pravo da volimo Republiku Srpsku – napomenuo je Stefanović.

9:37 – Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju. To su istakli u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uoči današnje proslave Dana RS, 9. januara u Banjaluci.  Poručili su da se “ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava”.

– Sjedinjene Države podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom – stav je Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

9:33 – Ibrahim Prohić, politički analitičar iz Sarajeva rekao je da se danas u Banjaluci događa “generalna proba državnog udara”.

– Mislim da trebamo hladno poredati činjenice. Prva je da je Dodik prešao tačku poslije koje nema povratka i ide stopama kojima je išao Slobodan Milošević – rekao je Prohić medijima.

9:30 – Nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine počelo je obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske. U okviru kulturno-obrazovnog programa nastupaju osnovci banjalučkih škola “Zmaj Jova Jovanović”, “Jovan Cvijić”, “Ivo Andrić i “Aleksa Šantić”.

094638-2

Nakon nastupa banjalučkih osnovaca, na Trgu Krajine biće održan koncert dječijeg hora “Vrapčići”.

9:15 – Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS Pero Petrović čestitao je građanima Dan Republike. Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Srpske i narodu Dan Republike, istakavši da će u Srbiji uvijek imati iskrenu podršku naroda i Vlade.

– Poštovani gospodine predsedniče, vama, Vladi Republike Srpske i narodu Republike Srpske želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u cijeloj BiH – naveo je Vučić u pismu Dodiku i poželio Republici Srpskoj “postojanost i dugovječnost”.

9:01 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlaštenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u BiH.

– Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlaštenja – rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je podsjetio da se danas proslavlja 25 godina Republike Srpske i da to govori da je Srpska uspjela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma koji je protkan i djelovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda.

15935710_10211518460261398_156738335_n

9:00 – U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počela je liturgija povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana koju će služiti njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuje predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Ilić, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, unutrašnjih poslova Dragan Lukač, prosvjete i kulture Dane Malešević, te predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, NDP-a Dragan Čavić, PDP-a Branislav Borenović i Napredne Srpske Adam Šukalo.

Prije liturgije organizovan je doček Njegove svetosti pred banjalučkim Sabornim hramom.

Obilježavanju Dana Republike Srpske uz domaće visoke zvaničnike, prisustvovaće i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i veći broj ministara iz Vlade Srbije, a najavljen je i dolazak princa Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine.

U Banjaluci od sinoć boravi i delegacija Nacionalnog fronta Francuske, koju predvode šef poslaničke grupe Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu Eduard Feran i poslanik u Evropskom parlamentu Dominik Bild.

Među mnogobrojnim gostima, koji će danas boraviti u Banjaluci, biće i jedan od lidera crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević, kao i poslanici te političke grupacije u parlamentu Crne Gore Slaven Radunović i Jole Vučurović.

Paradi, svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Prema programu proslave, na Trgu Krajine u 9.30 časova biće održan obrazovno-zabavni program za djecu, u 11 časova predviđen je koncert dječijeg hora “Vrapčići”, a u 14.30 časova kulturno-umjetnički program.

Koncert domaćih muzičara i pjevača iz Republike Srpske na Trgu Krajine predviđen je u 19.00 časova, a koncert grupe “Legende” u 22.00 časa.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je juče da će više od 1 000 policajaca biti uključeno u obezbjeđenje današnjeg svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

Obilježavanje Dana Republike počelo je juče ujutru kada su najviši zvaničnici Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH položili vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, gdje su bili postrojeni pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

U okviru obilježavanja Dana Republike juče su u Banjaluci položeni vijenci i na spomenik palim borcima NOR-a, kao i na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića u Modriči. Uručena su odlikovanja istaknutim pojedincima i institucijama, održana sjednica Senata, te otvorena izložba “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH”.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ozvaničen početak radova na gasovodu “Pale-Jahorina”

DB

MUP Srpske: 12 policajaca dobilo otkaz

DB

Šta znače žuti, narandžasti i crveni meteoalarmi?

DB

Sutra počinje ljeto i najduži dan u godini

SB

Siniša Kostrešević kandidat za direktora policije RS

SB

Niže cijene bakra i željeza neće dovesti do promjena na tržištu nekretnina

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više