Izdvajamo

Novi zakon – veća prava potrošača (VIDEO)

Na 16. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti potrošača.

Promjena ima i za trgovce i za potrošače, ali i za tržišnu inspekciju. Kompletan upravni nadzor nad sprovođenjem Zakona će vršiti Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti potošača Republike Srpske nose mnoge promjene. Od sada su i trgovac i potrošač dužni da prilikom kupovine proizvoda potpišu potvrdu o njegovom stanju i vidiljim nedostacima. Tako bi se prilikom reklamacije proizvoda izbjegle dosadašnje nesuglasice i dokazivanja.

Potrošači mogu bilo kada da raskinu ugovor sa isporučiocima ekonosmkih usluga kao što su komunalne, električne ili telefonske, ali pod uslovom da izmire sve obaveze, poručili su iz Pokreta potrošača.

Posebno su ponosni što će poslije mnogo borbe nezadovoljni korisnici moći raskinuti ugovor sa banjalučkom Toplanom.

– Tu ima sada jedna novina. Potrošač ima pravo da raskine ugovor. Do sada Toplana nije dozvoljavala posljednje dvije godine potrošačima da otkažu svoje radijatore jer neće da koriste centralno grijanje, nego neko alternativno koje je i po računici potrošača jeftinije. Tu smo imali jako puno problema – ističe Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske.

Zakon je donio i promjene kada je u pitanju Inspektorat Republike Srpske. Kompletan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakon o zaštiti potrošača će imati tržišna inspekcija. Ranije su to vršili inspektori po resorima što je tržišnoj inspekciji otežavalo rad.

– Moram da kažem da su izvršene izmjene na način da je sada definisano da je za kontrolu primjene ovog zakona nadležna Tržišna inspekcija, a samim tim Ministarstvo trgovine je drugostepeni organ. U prethodnom Zakonu o zaštiti potrošača bilo je definisano sve to na drugačiji način. Prije su inspekcije kojima redovno pripada određena oblast bile nadležne za kontrolu u tim oblastima. Bilo je teško nekada odlučiti da li se reklamacija na prevoznika odnosi na saobraćajnu inspekciju ili to potpada pod nadležnost tržišne inspekcije što je nama otežavalo posao – kaže Duška Makivić, službenik za odnose s javnošću Inspektorata RS.

Potrošači se mogu žaliti i udruženju, ali i inspekciji. U prošloj godini je stiglo oko 111 prijava, gdje je većina bila opravdana.

– Ako posmatramo prošlu godinu imali smo oko 11 individualnih reklamacija. U 30 odsto slučajeva je utvrđeno da reklamacije nisu bile opravdane, 55 reklamacija je riješeno na licu mjesta. Dok je u svim ostalim slučajevima bilo potrebno preuzimanje upravnih mjera – dodaje Makivić.

Udruženje potrošača će od sada učestvovati u radu komisija za rješavanje reklamacija i što bolje predstaviti njihov interes. Posebno su podvukli da potrošači moraju bolje poznavati svoja prava i čitati deklaracije. Nove odredbe Zakona komentarisali su kroz primjer.

– Kupi neko, na primjer obuću, patike ili cipele. Desi se da se poslije desetak dana nešto odlijepi, na primjer đon. On reklamira, a u prodavnici mu odbiju reklamaciju, jer njihov vještak u Sarajevu smatra da je to zbog nepravilnog nošenja cipele ili patike. Sada neće moći firma da određuje ko će biti vještak, nego potrošač ili nadležna inspekcija – naglašava Bošković.

Izmjene su obuhvatile i trgovce. Trgovac mora pored cijene proizvoda koja je na akcijskoj prodaji istaknuti na vidljivo mjesto i cijenu tog istog proizvoda u redovnoj prodaji. Pokret potrošača koji je učestvovao u izradi je zadovoljan promjenama, ali po njihovom mišljenju mjesta ima za još odredbi.

Neće odustati Udruženje ni od konstantnog informisanja potrošača o njihovim pravima. Većina njih ne poznaje dovoljno svoja prava. Zato iz Udruženja pozivaju sve da ih posjete i preuzmu najnovije brošure o informisanosti potrošača.

Jelena Bojanić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Civilna zaštita Srpske: Problem prave bujični potoci

JMS

Festival “Kastrum 2023” počinje u petak (VIDEO)

SB

Roditelji zabrinuti: Nedostaju petovalentne vakcine za bebe u pojedinim zdravstveni ustanovama Srpske

SB

Dodik: O imovini mogu razgovarati samo njeni vlasnici – Srpska i FBiH

JMS

Preduzetnici traže da prag za ulazak u PDV sistem bude 150.000 KM

JMS

Kovačević: Izgleda da je sve prolazno osim sarajevskog oduševljavanja stranim vojnicima (FOTO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više