Društvo

I magija “finansijskog čarobnjaka” Tegeltije ima kraj!


Iako se ministar finansija RS Zoran Tegeltija pokazao kao pravi „finansijski čarobnjak“ koji godinama održava budžet, u potpunom finansijskom kolapsu, likvidnim, i njegova magija ima svoje granice, tvrde sagovornci SrpskaCafe-a. Oni smatraju i da će pomenute granice uskoro biti i dodirnute!

Ekonomista Marko Đogo za portal SrpskaCafe ističe da posljednja odluka Vlade RS, da povuče novac iz IRB-a u budžet Srpske, pokazuje njene ogromne probleme sa likvidnošću.

– Došle su u pitanje isplate tekućih obaveza planiranih u budžetu. Vlada sada traži bilo koji način da izađe iz veoma neugodne situacije. Istovremeno vidimo da ona uzima kredite kod komercijalnih banaka pod potpuno nepovoljnim kamatnim stopama, i to 6,75 odsto po maksimalnoj kamatnoj stopi, što je daleko više nego što je preporučljivo. Provjerena preporuka kaže da kamatna stopa po kojoj Vlada uzima kredite ne smije preći stopu provrednog rasta. Tako da, ako je naša stopa privrednog rasta dva odsto a Vlada uzima po šest odsto i sama otplata duga će povećati ukupni javni dug RS – navodi naš sagovornik.

Đogo dodaje da Vlada istovremeno ide na emisije trezorskih zapisa, a povlačenje sredstava iz IRB-a pokazuje da se radi po principu „daj šta daš“.

– Dakle, Vlada bukvalno traži bilo kakav izvor odakle će podmiriti isključivo tekuće obaveze. Tu se ne radi ni o kakvim investicijama nego se sve svelo da se od mjeseca do mjeseca održi isplata plata i penzija javnog sektora – navodi ovaj ekonomista.

On ističe i da se divi ministru finansija Zoranu Tegeltiji, koji je, kako kaže, finansijski čarobnjak.

– Kada pogledate koje su planirane potrebe u budžetu, kolika nam je otplata javnog duga, kada vidite u kakvom nam je stanju privreda, to što godinama uspjeva održati likvidnim budžet RS, ja mu na tome čestitam, ja to ne bih mogao. Tegeltija je vrstan stručnjak za održavanje likvidnosti budžeta, međutim i njegova magija ima svoje granice. Izgleda da smo te granice otprilike dosegli i da ćemo se morati sudariti sa stvarnošću i činjenicom da novca nema – kaže naš sagovornik.

Đogo dodaje da je nezahvalno predviđati period kada će se bukvalno ostati bez novca, ali da je vremena sve manje i manje.

– Vidimo da je period između uzimanja dva kredita ili emitovanja emisija trezorskih zapisa sve kraći i kraći što upućuje na zaključak da ćemo doći veoma brzo do momenta kada Vlada više neće imati odakle uzimati novac. Srednji rok je do dvije godine, ali možda i kraće – zaključio je naš sagovornik.

Podsjećamo, Vlada RS je nedavno donijela nesvakidašnju odluku da rupu u budžetu zakrpi sa oko 24 miliona maraka iz IRB-a, tako što je ova banka, 20 godina ranije, u budžet isplatila novac za vraćanje kredita Svjetske banke.

Naredili su IRB-u da dva kredita, koje ta banka redovno otplaćuje Svjetskoj banci kroz budžet RS, isplate trenutno u državnu kasu. Kako je preostali rok za vraćanje kredita još dvadesetak godina, Vlada Republike Srpske će imati dovoljno vremena da tim novcem zakrpi rupe u budžetu, umjesto da pomenute pare usmjeri u finansiranje projekata, za šta su i odobrene.

Finansijski bajpas

Sa druge strane, ekonomista Goran Radivojac za SrpskaCafe kaže da posljednji potez vlasti i nije toliko neuobičajan.

– Ako uzmemo u obzir da je IRB akcionarsko društvo, a da je Vlada RS skupština akcionara sto odsto, nije to ništa neuobičajeno. Vlada RS je u svojstvu skupštine akcionara donijela takvu odluku, a bilo kakva odluka koju donese skupština akcionara je vjerodostojna. Što se tiče motiva i razloga za ovakav potez, to je vjerovatno neka vrsta finansijkog bajpasa, iz razloga nepotpisivanja, odnosono nepristupanja daljem aranžmanu sa MMF-om – kaže naš sagovornik.

Radivojac dodaje da ni kasnije neće doći do komplikacija zbog ovakvog poteza, jer pretpostavlja da Vlada pomenuta sredstva planira odmah vratiti nakon ostvarenog aranžmana sa MMF-om.

Ekonomista Zoran Pavlović je istakao da je evidentan strah koju vlast u Srpskoj ima zbog mogućnosti da ne dođu do novca od MMF-a.

– Očigledno je da u strahu da sredstva MMF-a neće doći, a znamo i zašto Vlada pokušava na svaki način da riješi pitanje nedostatka sredstava u budžetu. Ovakav potez je definitivno pogrešan, jer se ovakvim mjerama ništa ne dobija. Tu se samo kratkoročno kupuje vrijeme – Pavlović.

Dobri domaćini

U međuvremenu, oglasili su se i iz samog IRB-a iz kojeg su istakli da su djelovali „sa pažnjom dobrog domaćina“.

– IRB je obavijestila Vladu RS da je u poziciji visoke likvidnosti, odnosno raspolaže sa značajnim sredstvima na računima svojih fondova. Zbog toga je suočena s problemom oročavanja tih sredstava jer poslovne banke zbog prelikvidnosti bankarskog sektora nisu spremne zaključivati ugovore o oročenju. Takođe, u cilju smanjenja valutnog rizika na duži vremenski period, IRB je razmatrala mogućnosti jednokratne otplate kredita Svjetske banke i djelovala u najboljem interesu Fonda za razvoj i zapošljavanje, sa pažnjom dobrog domaćina – navodi se u saopštenju ove institucije.

U pogledu istog, Vlada Republike Srpske je donijela odluku kojom je Fondu za razvoj i zapošljavanje omogućena jednokratna otplata predmetnih kredita. Odlukom o korišćenju sredstava revolving fonda iz 2004. godine, definisano je da Vlada RS može izmjeniti uslove korišćenja ovih sredstava u slučaju promijenjenih okolnosti i ukazane potrebe.

– IRB napominje da prijevremena otplata ovih kredita ni na koji način ne utiče na njen budući plasman. IRB je likvidna u toj mjeri da može plasirati i više nego što je planom plasmana predviđeno ukoliko se ukaže potreba – zaključeno je u saopštenju.

Prije zvaničnog saopštenja, iz IRB-a su danima negirali povlačenje novca, tvrdeći da bi tako nešto bilo presedan i da se sredstva IRB-a ne mogu koristiti za potrebe budžetske potrošnje.

Da je posljednju riječ oko sporne odluke imao predsjednik RS Milorad Dodik, potvrdio je i on sam.

– Dao sam podršku Vladi RS da iz IRB-a povuče oko 24 miliona maraka za potrebe budžeta. Oko toga nema nikakvih problema, jer je IRB vlasništvo Republike Srpske i ima pravo da koristi taj novac. Takođe, novac će biti vraćen – rekao je Dodik.

Opasna praksa

Ekonomisti naglašavaju da bi povlačenje novca iz IRB-a u budžet Srpske mogla postati opasna praksa jer je Svjetska banka IRB-u odobrila desetine ovakvih kredita za podršku razvoju.

Postojanje ovog plana, kako je nedavno naveo ATV, nezvanično su potvrdili i njihovi izvori u Ministarstvu finansija RS uz obrazloženje da IRB ima višak likvidnih sredstava, a Vlada RS manjak koji nije izvjesno da će zakrpiti kreditom MMF-a.

Opozicija tvrdi da Vlada ovom odlukom krši brojne zakone kao i savjet MMF-a da zaustavi politički uticaj na IRB.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Srpska te zove”: 18. aprila miting u Banjaluci

DB

Svaka druga mlada osoba u BiH živi sa roditeljima

DB

Dodik poziva na veliki miting u Banjaluci

DB

Vučić: Srbija će se do kraja boriti za istinu i pravdu, kao i protiv rezolucije o Srebrenici

DB

U kojim slučajevima možete ostati bez vozačke dozvole?

DB

Na kojoj ruci se nosi brojanica i trebamo li je kupiti sami sebi?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više