EX YU

Sarajevo na nogama: Premijere čuva čak 1 000 policajaca i agenata!

Policijske i bezbjednosne agencije BiH pripremile su nezapamćene mjere obezbjeđenja za učesnike predstojećeg Samita premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu.

U obezbjeđivanju učesnika samita navodno će učestovati najmanje hiljadu policajaca, agenata u civilu i pripadnika jedinice za specijalnu podršku SIPA, Federalne uprave policije, MUP Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– U akciju je uključena i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, koja radi na prikupljanu podataka o mogućim bezbjednosnim rizicima i prijetnjama. Rade se opsežne pripreme za neposredno obezbjeđivanje visokih stranih državnika, kao i organizovanje dubinske kontrole i provjere svih potencijalno opasnih lokacija kojima će prolaziti ugledne zvanice – ističu izvori iz bezbjednosnih struktura BiH.

Ovolike bezbjednosne mjere podstaknute su i navodima pojedinih medija da su određena bošnjačka udruženja planiraju “vatreni doček” predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, navodno prijeteći reprizom događaja u Potočarima prije dvije godine.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potvrdio je da postoje procjene prema kojima je Vučićev odlazak u Sarajevo vrlo rizičan.

– Bezbjednosne procjene o mogućem ponavljanju situacije iz Srebrenice u julu 2015. neće spriječiti premijera Srbije da učestvuje na samitu. Svaki odlazak u rizična područja veliki je izazov – rekao je Dačić.

S druge strane, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić juče je potvrdio da policijske agencije u BiH, za sada, ne raspolažu bezbjednosno interesantnim saznanjima koja bi ukazivala na pokušaj ugrožavanja Samita zapadnog Balkana koji počinje 16. marta.

– To znači da nemamo saznanja da bi bilo ko mogao napasti ne samo premijera Srbije, nego bilo kojeg drugog premijera koji dolazi u Sarajevo – rekao je Vilić.

On je dodao da je formiran Operativni štab “Samit 2017”, u kojem su predstavnici svih policijskih agencija u BiH – Obavještano-bezbjednosne agencije, Službe za poslove sa strancima i Oružanih snaga BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče je održao sastanak sa direktorima policijskih i obavještajnih agencija na kojem je razgovarano o bezbjednosnoj situaciji i osiguranju predstojećeg samita u Sarajevu.

Sastanku s Mektićem prisustvovali su direktor SIPA Perica Stanić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić, direktor Granične policije Zoran Galić i direktor OBA Osman Mehmedagić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vučić objavio poruku i pouku: Ima jedna priča o orlu i vranama (VIDEO)

DB

Vučević: Vojska Srbije će biti u stanju da reaguje pravovremeno

DB

EULEKS: Pažljivo pratimo razvoj situacije na sjeveru KiM

DB

Kumrovac: Policija djevojci tražila da skine petokraku, prijetili kaznom

SB

Policija u Hrvatskoj riješila pokušaj ubistva iz 1998.

SB

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod

SB

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više