EX YU

SrpskaCafe prati: Reakcije na odbacivanje revizije presude protiv Srbije!


Odbacivanje legitimiteta Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid javnost u Srpskoj dočekala je sa odobravanjem i olakšanjem!  

17:20 Izetbegović: Odluka suda je politička

bakir-izetbegovic-2-n1Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izjavio da je Međunarodni sud pravde u Hagu donio političku odluku odbacujući zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Izetbegović je rekao novinarima da je od registrara Međunarodnog suda pravde dobio pismo kojim se izvještava da Sud ne može preduzeti nikakve aktivnosti o zahtjevu za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, s obzirom da nema odluke nadležnih vlasti, odnosno jedinstvenog stava Predsjedništva BiH po ovom pitanju.

On je naveo da će ovakva odluka smiriti strasti kod Srba, ali da ne zna kako će “na stalnu nepravdu da reaguju Bošnjaci”.

Izetbegović je rekao da poštuje stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ističući da je cinizam to što je Međunarodni sud pravde tražio novu saglasnost za agenta BiH Sakiba Softića.

Komentarišući kritike koje su na njegov račun iznosili Fahrudin Radončić, Emir Suljagić i drugi bošnjački politički lideri, Izetbegović je rekao da to nisu referentni političari da bi to komentarisao.

– Šta sam drugo mogao očekivati od Radončića i Suljagića, koji nisu referentni da meni drže lekcije o ovome. Radončić je zadnja ličnost koja može da govori o mojim postupcima – dodao je Izetbegović.

On je potvrdio da je posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića dobrodošla i da bi mogla da smiri strasti, te da smatra da je današnja, “Vučićeva Srbija nešto potpuno drugačije od one (Slobodana) Miloševića”.

19:00 OHR: Međunarodni sud pravde je taj koji odlučuje

Iz OHR-a je, povodom odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ponovljen raniji stav da je Međunarodni sud pravde taj koji o tome odlučuje.
– Kao što smo rekli i ranije Međunarodni sud pravde u Hagu je taj koji odlučuje o zahtjevu za reviziju presude – kratko je rekla portparol OHR-a LJiljana Radetić.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

18:30 Govedarica: Izetbegović bi trebao podnijeti ostavku

rs-govedarica_620x0Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da bi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bar iz moralnih razloga, trebao podnijeti ostavku.

Nakon današnje odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom se odbija zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije, Govedarica ističe da je Izetbegović odgovoran za krizu u BiH i sve što je izazvala odluka da se podnese zahtjev za reviziju presude te ga pita da li će se, bar kao moralni čin, povući s funkcije.

Podsjeća da je u svom obraćanju, nakon što je Izetbegović s još nekim osobama donio odluku da se ide u reviziju presude, rekao da će član Predsjedništva BiH Izetbegović “upamtiti taj dan, ali ne po reviziji presude, već zato što je to početak kraja njegove politike“.

– Evidentno je da je sve ovo Izetbegović zloupotrebio i pokušao da na reviziji presude dođe do nekog političkog rejtinga, koji mu je očigledno u padu. Moja saznanja su da je Međunarodni sud pravde još prošle godine upozoravao Izetbegovića da Sakib Softić nema legitmitet agenta – tvrdi lider SDS-a.

Uvjerava da su SDS i druge partije Saveza za promjene vodile odgovornu nacionalnu politiku, kojom nisu dozvolili da se produbi kriza, niti prenese u RS, a srpski narod bude optužen za rušenje dejtonskih principa.

– Ne smijem ni da zamislim šta bi se desilo da su Srbi prije 20 dana napustili institucije BiH – naglasio je.

18:15 Pavić: Odluka očekivana, pobijedila pravda

pavicPredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da je odbijanjem revizije presude po tužbi protiv Srbije pobijedila pravda jer je prvi put Međunarodni sud pravde u Hagu sudio na bazi činjenica, a ne na bazi političkih stavova ili političkih pritisaka.
Pavić je rekao je da je presuda u Hagu bila očekivana za DNS, jer su i ranije govorili da ne treba praviti “veliku buku” već da je samo potrebno dostaviti sudu argumente da ni Bakir Izetbegović ni Sakib Softić niti bilo ko drugi nisu imali osnova za podnošenje zahtjeva za reviziju.

– Očigledno je da je Narodna skupština Republike Srpske bila u pravu sa stavovima koje je zauzela i da je na skupštini preovladavao stav da nije bilo elemenata za podnošenje zahtjeva za reviziju – istakao je Pavić.

On smatra da nije vrijeme da se traže lične zasluge za ovakvu odluku Suda u Hagu, te da je velika greška da neko misli da je za to lično zaslužan.

18:10 Borenović: Niko nema pravo da svojata BiH

borenovicPredsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je logična odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, te da je to prava stvar za budućnost dejtonske BiH, koja pokazuje da niko nema pravo da svojata BiH.

– Ovo je direktna poruka bošnjačkim elitama da se moraju vratiti unutar institucija i odluke donositi konsenzusom, u saradnji sa drugim narodima – rekao je Borenović.

On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su se srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak odnosili prema, kako je naveo, ovako važnom pravnom i političkom pitanju za budućnost BiH.

18:04: Suljagić: Bruka i sramota za BiH, a krivci su SDA i Izetbegović

Direktor Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić je rekao, komentarišući današnju odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, da je ovo “dokaz jedne strašne manipulacije”, jer nedavno je objavljen dokument iz kojeg se vidjelo da već u aprilu 2016. godine Izetbegović nije bio ovlašten da predaje ovaj zahtjev.

– Ovo je neviđena bruka i sramota za BiH, a krivica je na SDA i Izetbegoviću. A Čović se upisao na istu stranicu istorije na kojoj stoji ime Mate Bobana – dodao je on.

Varadi: Kraj priče o tužbi BiH protiv Srbije

timthumbMeđunarodni sud pravde je današnjom odlukom o odbacivanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid stavio tačku na taj postupak, a novi zahtjev se ne može podnijeti jer je u međuvremenu istekao rok, smatra nekadašnji član pravnog tima Srbije u tom slučaju Tibor Varadi.

– Gotovo sam siguran da je ovo kraj priče, jer je rok od 10 godina za podnošenje revizije istekao 26. februara – rekao je Tibor Varadi.

Ako je revizija odbačena, jer nije zatražena od ovlašćenog lica, odnosno bez saglasnosti Predsjedništva BiH, a rok za njeno podnošenje je istekao, to znači da nova revizija ne može da se traži, napomenuo je profesor Varadi.

– Čak i kada bi se eventualno nekad postigao dogovor o reviziji presude sve tri strane (srpske, hrvatske i bošnjačke), rok za reviziju je propušen i tu je kraj priče – zaključio je Varadi.

16:45 Đokić: Velika pobjeda politika Srpske i Srbije

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra velikom pobjedom politika Republike Srpske i Srbije to što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

– Ovo je pobjeda institucije Republike Srpske, koje su se oštro suprotstavile samovolji Bakira Izetbegovića i njegovoj uzurpaciji institucija BiH – rekao je Đokić.

djokicOn je istakao da je konačno i iz Međunarodnog suda pravde u Hagu došla pravno očekivana odluka, te da je u ovom slučaju pobijedilo i pravo nad nepravdom koja je karakteristika BiH više decenija.

Takođe, Đokić očekuje da ovo pitanje ne bude završeno samo stavom Suda u Hagu, već ističe da to mora da bude dovedeno do kraja procesa koji će se završiti u Predsjedništvu BiH.

– Očekujem da Predsjedništvo BiH, kao organ koji je i bio dužan da ovo pitanje razmatra prije nego što ga je Izetbegović pokrenuo, okonča ovu priču tako što će formirati jasan stav o njemu i zaključiti mogućnost da u budućnosti neko drugi aktuelizuje to pitanje na isti ili sličan način, kao što je uradio Izetbegović u ime jedne stranke i jednog naroda, ili u svoje lično ime – naveo je Đokić.

Đokić je ocijenio da je “ovo bio loš korak, koji je pokazao da BiH ne funkcioniše u cjelini i da se u njoj ne poštuje pravo”.

– Umjesto da se to konstatuje i urade napori da se u institucijama ove zemlje rješavaju ta pitanja, moramo ostavljati da takve aktivnosti, nepovoljne po BiH, presjecaju međunarodni sudovi – kaže Đokić.

16:15 Bosić: Dobro je što je Hag brzo reagovao

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je da je dobro što je Sud u Hagu brzo reagovao.

bosic– Mislim da je ovaj put sud u Hagu brzim reagovanjem na ovu situaciju dokazao da shvata svoju odgovornost u čitavom slučaju. Odluka je bila jasna i prije nego što je objavljena, ali dobro je da je brzo objavljena da bi se na neki način, bar djelimično, sanirala situacija koju je napravio, prije svega, Bakir Izetbegović i ostali bošnjački političari koji su donijeli odluku da idu van institucija u podizanju revizije tužbe – kazao je Bosić.

16:09 Ivanić: Odluka koja ozbiljno podržava Dejtonsku BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je obrazloženje Međunarodnog suda u Hagu očekivano i da odluku smatra jednom vrstom ličnog uspjeha.

mladen ivanic– Smatram da je ovo odluka koja ozbiljno podržava Dejtonsku BiH – rekao je Ivanić.

Dodao je da je ovo bila vrlo složena politička bitka i da se on ovim pitanjem bavio duži vremenski period.

– Imao sam argumente vrlo jasne prirode i to pokazuje da se na jedan drugačiji način, mudrošću i argumentima, može doći do političkog cilja – rekao je Ivanić.

16:08 Crnadak: BiH funkcioniše samo kada se svi uvažavaju

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da i za njega ovo predstavlja veliku pobjeda dejtonske BiH.

igor_crnadak– Ovo je pokazalo da BiH može funkcionisati samo ako se uvažavaju svi, ako se odluke donose zajedno, ako se dešava dijalog, a ne preglasavanje i sila jednog nad drugim. Ovo je pobjeda prava nad politikom. Neki su htjeli da pomoću političkog pritiska pobjede pravo. Ovo je pobjeda činjenica. Pokazalo se da nema zajedničke odluke o ovlaštenju agenta i upućivanja zahtjeva – kazao je Crnadak.

Dodao je da su dobili odgovor koji potvrđuje da su bili u pravu te da kriza koja je izazvana pokušajem privatizacije institucija nije završena, ali da vjeruje da je današnji dopis olakšao stvar i otvorio put onima koji su nas uveli u krizu, da pokažu kako da izađemo.

– Očekujem da oni koji su najodgovorniji jasno povuku poteze i pokažu da su spremni da se ide naprijed – rekao je Crnadak.

16:01 Bojić: Izetbegović bi trebao podnijeti ostavku

Zastupnik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić smatra Branislav Bojicda je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu pokazala da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi i da bi trebao podnijeti ostavku.

– Očigledno je da je Izetbegović napravio takvu političku krizu koja je posljedica njegove samovolje i bez obzira na to što je Sud postupio u skladu s pravilima, mislim da je najbolje da podnese ostavku na mjesto člana Predsjedništva jer očigledno, objektivno, nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi – kazao je Bojić.

Dodik: Očekivana odluka suda 

16:06 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem – zloupotreba ovlaštenja u BiH.

– Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru – ocijenio je predsjednik Srpske.

dodik

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni – zloupotrebe ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da saglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Hagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istakao da nema povjerenja u Tužilaštvo BiH, zbog čega poziva Tužilaštvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cijela ta situacija “raščistila”.

– Oko tog pitanja je postignut određeni nivo jedinstva u Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini obezbijedimo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Savjet ministara BiH i pokazali da nisu dostojni da predstavljaju Republiku Srpsku, niti da bilo šta učine – smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Hagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

– On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to desiti, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa – odlučivanje jednih u ime svih. To ne može da se dozvoli – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagovanja na ovu situaciju.

– Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH – zaključio je Dodik.


15:42 Čubrilović: Odluka suda bila jedino moguće rješenje

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu.

– Odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanoviša poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija Bosne i Hercegovine – istakao je Čubrilović.

cubrilovicOn je dodao da je od samog početka bilo jasno da se radi o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH.

– Raduje nas što je Međunarodni sud pravde u Hagu ovu odluku donio relativno brzo i spriječio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu. Nadam se da će ova odluka Suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti unutar BiH i da ćemo svi zajedno da se vratimo suštinskim problemima građana – kaže Čubrilović.

15:38 Vidović: Odluka znači kraj postupka protiv Srbije!

Dugogodišnji advokat na predmetima ratnih zločina u Hagu i pred Sudom BiH Vasvija Vidović ističe da je odbacivanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije konačno te da predstavlja definitivnu tačku na ovaj postupak.

– S obzirom na to da je istekao desetogodišnji rok za reviziju, ovo je kraj postupka. Odluku nisu donijela nadležna tijela u BiH, što je glavni razlog za ovakvu odluku Suda – kaže Vidović.

Krstan Simić za SrpskaCafe: Ovo sada staje! 

15: 32 Banjalučki advokat Krstan Simić kaže da je ovo bila jedina logična odluka i da mu je drago da je ovo konačno završeno.

krstan simić

– Ovo sada staje. Odluka je očekivana i konačna. Bilo je mnogo medijske i kvazipolitičke priče da li gospodin Softić uopšte ima pravo da podnese takav zahtjev. Očigledno je da nema, pa i sam zahtjev za preispitivanje odluke suda u Hagu je bio podnijet bez stava institucije koja je trebala da donese odluku da se u taj postupak ide. Proteklo je deset godina 27. februara ove godine i više ni nema mogućnosti da se postupak na bilo koji način inicira, čak i kada bi Predsjedništvo BiH jednoglasno nešto odlučilo. To bi sada bio neblagovremen zahtjev – rekao je Simić za naš portal.

Cvijanović: Odluka suda u Hagu je očekivana

15: 40 Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je na konferenciji za medije u Banja Luci održanoj poslije sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem kazala da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu bila očekivana.

Željka Cvijanović, premijerka RS
Željka Cvijanović, premijerka RS

– Sigurna sam da je Međunarodni sud u Hagu dao obrazloženje i da je ono vezano sa institucije. One nisu odradile svoj dio posla i odluka Suda u Hagu je očekivana – rekla je Cvijanović na upit novinara nakon sastanka sa Novalićem.

Njen kolega iz Federacije BiH je kazao kako nije pravnik i da ne komantariše odluke suda, a time ni Međunarodnog suda pravde u Hagu.

 Višković za SrpskaCafe: Nismo očekivali ovako brzu reakciju!

15: 20 Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković za SrpskaCafe ističe da ovako brzu reakciju Suda u Hagu i nije očekivao, iako je ona potpuno ispravna.

Radovan Viskovic

– Poučen ranijim iskustvom, nismo pretjerano vjerovali da će Sud ovako brzo reagovati. Bile su sve indikacije da se tu radilo o aktivnostima koje su ukazivale da će ovo sve duže trajati. Naprosto, ono što je svima bilo jasno od prvog momenta da je ovo više politička odluka Bakira Izetbegovića i da ona nije bila utemeljena na pravu i na činjenicama. I na posebnoj sjednici NSRS i u medijima, mi iz Srpske i prije svega SNSD-a smo ukazivali da nema elemenata za reviziju. Međutim, kao što kaže narodna izreka, koga su zmije ujele i guštera se boji – kaže Višković za naš portal i dodaje da je zbog toga postojala doza straha da u svemu ne budu uključene i političke spekulacije.

Naš sagovornik ističe da, sa pravne strane, Sud nije imao izbora.

– Pokazali su da su se držali čisto procedura te nisu imali elemenata za otvaranje postupka, jer nakon prve presude nije u međuvremenu bilo nikakvih novih dokaza. U svakom slučaju, zadovoljan sam jer je Sud, bar u ovom slučaju, pokazao principijelnost i ispoštovao sopstvena pravila – kaže Višković.

Čović: Žao mi je što smo se poigrali sa BiH

15: 15 Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je da je odgovor pisma

EKSKLUZIVNO! 

Sud u Hagu odbio Izetbegovićevu reviziju!

medjunarodni sud pravde

Međunarodnog suda u Hagu u kojem je odbačen zahtjev BiH za revizijom presude protiv Srbije dobio u toku sastanka sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

– On je takav kakav jeste. Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcioniše. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji – rekao je Čović.

Radončić: Izetbegović da objasni Bošnjacima zašto je imao pogrešnu procjenu o reviziji

radoncic

15: 10 Predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić poručio je Srbima da nemaju nikakvog razloga za likovanje zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kojim je odbačen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

– Kao Bošnjak, ja sam uistinu tužan da je takav odgovor došao. Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i ukoliko su bili protiv revizije da su time praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen – rekao je Radončić.

Političare iz reda srpskog naroda pozvao jeda Bosna i Hercegovina, kao i mnogo druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su već branili reviziju presude.

– Što se tiče gospodina Izetbegovića, što nas je na onom skupu uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i o tome izvuče zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji – kazao je Radončić.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid zbog toga što zahtjev za reviziju nisu podnijele institucije BiH.

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Bačena bomba na Univerzitetsko naselje u Prištini

DB

Vučić Bećiroviću: Ti si niko i ništa, kao što si uvijek i bio

DB

Vučić: Borićemo se protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka

DB

Na Pelješcu pronađena grčko-ilirska kaciga stara više od 2.500 godina (VIDEO)

SB

Priština učinila život Srba nemogućim i neodrživim

M B

Četvrt vijeka od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više