Izdvajamo

Vuk Bačanović: Idiotizam antimuslimanske histerije


Oliver Frljić je ipak uspio i njegova predstava je odigrana. Uprkos ustašama, hosovcima, vječno uvrijeđenim klerikalcima i sličnim, koji su dovoljno glupi da slobodu svojih nakaradnih uvjerenja ne povezuju sa slobodom drugih da im se u njih poseru.

Zapadni svijet, dakle i dalje prolazi na ispitu. Vi možete režirati predstavu u kojoj je Isus Hristos prikazan kao silovatelj muslimanke i ona će biti odigrana. Uz probleme, dakako, ali će biti. Režiser će možda tu i tamo zaraditi koji šamar, ali svakako ga, do kraja života, neće čuvati oružana straža kao autore danskih i drugih sličnih karikatura Muhameda.

Svakako neće završiti kao novinari Charlie Hebdoa. E sad, ma koliko neke “kontroverznosti” bile usiljene, sirove i rigidne, naizgled glupe i bespotrebne, potpuno je demonski razmišljati o njihovoj zabrani. Do sada je, barem naizgled, bilo samorazumljivo da živimo u dijelu svijeta u kojem će ugrožena grupa, na predstavu koja je vrijeđa, reagovati protestom, knjigom, naučnim skupom, debatom. Ali da li će to tako ostati? I ko ugrožava takvu slobodu? Ako je vjerovati sve moćnijoj novoj/staroj, uglavnom tradicionalističkoj, desnici, odgovor je više nego jasan: to su muslimani. I to ne samo radikalni muslimani, već muslimani u cjelosti. Tako će autor jedne od najprodavanijih antiislamskih kjiga “Narod protiv Muhameda” J. K. Sheindlin napisati sljedeće:

“Smatram da je neagresivni musliman, po prirodi, poput trijeznog alkoholičara, ili proždrljivca na dijeti. Prije ili kasnije, manifestovaće se istinska priroda zvijeri. U poređenju s drugim religijama – hrišćani, Jevreji, hindusi i budisti nisu agresivni radi svoje religije, s obzirom na to da nigdje u njihovim svetim tekstovima nema nikakvih naznaka nasilja. U slučaju muslimana koji je ljubazan i saosjećajan, on to nije zbog islama, već uprkos njemu.”

Sponzorisano

Ma kako ovaj glupi pasus vrvio netačnostima (npr. o bilo kojoj religiji kao ultimativnom uzroku (ne)agresivnosti, a ne npr. ultimativnoj potrebi za akumulacijom kapitala, imperijalizmu kao takvom), on šalje vrlo jasnu poruku: muslimani su krivi dok im se suprotno ne dokaže, to jest do svog (preventivnog) istrijebljenja iz zapadnog svijeta. Jer, autor, koji se predstavlja kao liberal, zabrinut za vrijednosti zapadne civilizacije, je “naučno” dokazao da je Muhamed bio zločinac, pedofil, nekrofil, mizoginista, psihopata, mesijansko-napoleonski iskompleksirana, narcistično poremećena osoba; a njegovi će sljedbenici, prije ili poslije doći u napast da sva njegova psihička oboljena smatraju svetim uzorom.

Ne zanemarujući, samo zarad političke korektnosti, realnu opasnost od islamističke antimodernističke misli i vjerskog totalitarizma koji razni selefijski propovjednici nude kao “spas” postmodernom zapadu (na koje duhovito ukazuje i Tarik Haverić), da li su Evropljani i Zapad generalno u opasnosti da od drveta ne vide šumu?

Ako ćemo prema vrlo preciznim statistikama, u Evropi, uključujući evropski dio Rusije, živi oko 6 odsto muslimana. Sve da je većina od njih radikalna ili u procesu radikalizacije (što je daleko od istine, uprkos realnom problemu radikalizacije druge i treće generacije migranata, koji je, sasvim sigurno rješiv bez pribjegavnaja hitlerovskim metodama), da li su ovi ljudi zaista na početku liste evropskih problema? Upravo oni mogu biti prijetnja NATO-u i svim združenim vojnim i policijskim snagama Evrope, čak i u nekom jeftinom horor scenariju prema kojem ih sve zaposjeda svemoćni duh imaginarnog Muhameda, te se odaju nasilničkoj pedofiliji, prisilnom pokrivanju žena, pogubljenju muškaraca i svim radnjama iz hiljadu i jedne noćne more priglupog, a više ne tako marginalnog, desničara?

Da se razumijemo, bilo kakva umjetnička autocenzura zbog straha od fanatika nije stanje s kojim se može i treba pomiriti, ali je li način za to sprečavanje dovođenje na vlast onih koji će, malo po malo, po uzoru na Mađarsku i Poljsku dokidati sve ostale slobode? Da li se zbog straha da će 6 odsto muslimana diktirati kakve se karikature smiju crtati, trebamo odreći svih drugih sloboda, uključujući i slobodu za muslimane da svoju vjeru ispovjedaju poštujući sekularnu državu? Da li trebamo dopustiti vlast šire evropske koalicije Frljićevih kritičara samo zbog toga jer se “branimo” od muslimana? Simptomatično, oni koji se nude kao “branitelji”, zapravo, suštinski zavide selefističkim diktaturama i savršenstvu njihovog obračuna sa neprihvatljivim društvenim elementima.

Upravo zbog toga, ono što bi počelo sa muslimanima koji “mogu biti dobri samo koliko i trijezni alkoholičari”, uskoro bi se nastavilo sa socijalistima koji “mogu biti samo dobri koliko i narkomani koji se odvikavaju”, “liberalima koji ne kvare ćudoređe žena samo onda kada su poput proždrljivaca koji će se kad-tad ponovo baciti na sočni but”, dok ponovno ne bismo osvanuli okruženi lomačama, posvećenim spravama za mučenje, tranzitnim i koncentracionim logorima. Jer, krivi su bili muslimani.

Vuk Bačanović

Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, dugogodišnji novinar i urednik. Protjeran od sarajevske javnosti zbog drugačijeg mišljenja.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vimbldon: Đoković je u finalu! (VIDEO)

DB

Trka za gradonačelnika Banjaluke: Ko će dobiti povjerenje građana?

DB

Republici Srpskoj pod pritiskom oduzete 83 nadležnosti i prenijete na nivo BiH

DB

Crna Gora obustavlja priznanje fakultetskih diploma iz BiH

DB

Bijeljina sa 40 stepeni danas najtopliji grad u BiH

DB

Vučić i Dodik na vrijeme ukazali da je rezolucija o Srebrenici političko sredstvo

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više