Politika

Savjet ministara ukinuo odluku o ostvarivanju prava na “bijeli hljeb”


Savjet ministara BiH danas je van snage stavio odluku o ostvarivanju prava funkcionera u vlasti na nivou BiH na “bijeli hljeb”.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, Savjet ministara BiH donio je odluku o stavljanju van snage odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih lica i imenovanih funkcionera u institucijama BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je s obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim je član 48 brisan, više ne postoji pravni osnov za važenje ove odluke.

Usvojen je godišnji izvještaj o napretku u sprovođenju Revidiranog akcionog plana jedan (RAP jedan) Strategije reforme javne uprave u BiH za period januar-decembar 2016. godine, u kojem se navodi da je u 2016. godini ostvareno 68 odsto ciljeva iz navedenog akcionog plana.

Nivo BiH i Brčko distrikt ostvarili su porast u ispunjenju ciljeva/aktivnosti iz RAP-a jedan od tri odsto, a u prošloj godini započeta je realizacija devet projekata koji se finansiraju sredstvima Fonda za reformu javne uprave, od kojih su dva projekta uspješno realizovana.

Najviše ciljeva, gledajući prema reformskim oblastima, ostvareno je u institucionalnim komunikacijama – 79 odsto, a najmanja u oblasti e-Uprava 50 odsto.

Najveći rast od pet odsto u ispunjenju ciljeva u prošloj godini zabilježen je u oblasti strateško planiranje, koordinacija i izrada politika.

Savjet ministara BiH usvojio je i izvještaj Ministarstva pravde BiH o sprovođenju pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama BiH i potvrdio opredijeljenost da zainteresovanim – javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima omogući učešće u kreiranju i sprovođenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.

To potvrđuje i otvaranje veb-platforme eKonsultacije koju je pokrenulo Ministarstvo pravde BiH, čime je svim institucijama BiH omogućeno da pravovremeno i potpuno informišu javnost o planovima, izradi javnih politika i propisa, kao i praćenje njihove realizacije.

U izvještaju se navodi da je ostvaren znatan napredak u oblasti konsultacija u izradi pravnih propisa, posebno u smislu poboljšanja i obezbjeđenja pravnog okvira, imenovanja koordinatora konsultacija u institucijama, te uspostavljanja veb-platforme za eKonsultacije.

Izvještaj daje pregled preporuka za prioritetne korake koje je potrebno da preduzmu sve institucije, koje su dužne primjenjivati pravila za konsultacije kako bi ovaj proces bio unaprijeđen u korist građana BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je i prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje sporazuma o sprovođenju programa Interreg MED 2014-2020 s ciljem stvaranja uslova za operativnu realizaciju ovog programa.

Na ovaj način kreira se zajednički dokument koji će potpisati upravljački organi sa sjedištem u Marseju, organ za ovjeravanje sa sjedištem u Madridu i sve zemlje učesnice MED programa.

Program Interreg MED 2014-2020 je transnacionalni program kreiran radi promocije održivog rasta u mediteranskom području.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik: Bećirović će zauvijek ostati zarobljen u tamnom vilajetu

M B

Ješić: Izgleda da je Đajić zaboravio da je direktor najveće zdravstvene ustanove u RS!

M B

Rezolucija o Srebrenici neće doprinijeti suživotu u BiH

M B

Vulin: Zapad želi zapadni Balkan po svojim mjerilima

M B

Branka Stevanović isključena iz članstva Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina

M B

Kondić: Momo, moraš prvo znati gdje si ti da bi nešto komentarisao!

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više