Izdvajamo

Monika Ponjavić: “Igra prestola” – O sedmoj sezoni u 20 kadrova trejlera (FOTO)


Kao što vam je vjerovatno, poznato drugi trejler za sedmu sezonu “Igre prestola” (eng. Game of Thrones) premijerno je prikazan simbolično na prvi dan ljeta, 21. juna, i od tada ima već skoro 13 miliona pregleda (u roku od dva sata, koliko mi je trebalo da napišem ovaj tekst broj pregleda je porastao za milion).

GOT 1

Izbor za muzičku temu ovog trejlera pao je na odličnu numeru iz šeste sezone, o kojoj sam pisala na pretek. Riječ je trećoj kompoziciji sa “saundtreka” pod nazivom “Light of the Seven”, koji je poslužio kao odlična pratnja ubilačkim aktivnostima kraljice Sersi Lanister (Lena Headey) u njenoj potrazi za osvetom.

GOT 2

Trejler počinje prikazom zamišljene Sanse Stark (Sophie Turner) kako korača od Usud drveta (Weirwood tree) kroz šume “Vinterfela”, u pratnji sljedećih riječi: “Don’t fight in the North, or the South. Fight every battle, everywhere. Always. In your mind.” Jukstapozicija Bejlišovog (Aidan Gillen) glasa i Sansinog lika vrlo je interesantna, jer sugeriše da će se i tokom sedme sezone njegov uticaj značajno osjetiti, te da će ovaj konflikt zauzeti centralnu poziciju u razvoju oba ova lika. Pored toga, izraz njenog lica i ekspresije koje sve to prate govore da će ova scena imati mnogo veće značenje nego što je trejlerom to nagoviješteno.

GOT 3

Sljedeći kadar nam prikazuje Zid, te jednu od scena iz prethodnog trejlera, s tim da nam je ovaj put sasvim jasno da su likovi koji prolaze kroz njega Mira Rid (Ellie Kendrick) i Bren Stark (Isaac Hempstead Wright), što ranije nije bilo tako eksplicitno prikazano.

Sponzorisano

GOT 4

Nekoliko sljedećih kratkih kadrova prikazuju Džona Snoua (Kit Harrington) sjeverno od Zida; Kraljevu luku u rukama Lanistera, čije se zastave sada vijore sa zidina; Sersi Lanister u “tamnim ćelijama” gdje smo posljednji put vidjeli Septu Unelu (Hannah Waddingham); Deneris (Emilia Clarke), u istoj odjeći u kojoj je stigla na “Dragonstoun”, kako prstima lagano prelazi preko mape nekadašnjeg prestola Stanisa Barateona; nepoznate ljude koji stižu na isto mjesto; te kadar Arje Stark (Massie Williams) iz prošlog trejlera, na konju sa “Iglom” oko struka.

GOT 5

Zatim, tu je i Džejmi Lanister (Nikolaj Coster-Waldau), u svom ratnom izdanju, okružen leševima, u, kako se čini, dvorcu Hajgarden, kući porodice Tajrel. Da li će posljednji preživjeli član ove porodice, Olena Tajrel (Diana Rigg), takođe izgubiti svoj život, označavajući tako njihov kraj, ostaje da se vidi.

GOT 6

Nekoliko kratkih kadrova Bejliša i opet se vraćamo na “Dragonstoun”, gdje ponovo vidimo Deneris, koja sada dolazi u kontakt sa zastavom kuće Barateon. Prije “Robertove pobune” i rata koji je protjerao Targerijene iz Vesterosa, “Dragonstoun” je bio njihovo porodično imanje, na kojem je, između ostalog, Deneris i rođena. Stoga, skidanje zastave nakon gotovo dvije decenije (u posljednjoj knjizi, čija se radnja dešava 300 AC, ona ima samo 16 godina) sigurno predstavlja jednu malu pobjedu, u moru velikih koje, sudeći po trejleru, tek dolaze. Odmah potom vidimo odličnu scenu zmajeva u letu i jako, jako zabrinutog Tiriona (Peter Dinklage), kako ih u stopu prati pogledom. Ove kadrove prate Džonove riječi o pomirenju porodica koje su uvijek sarađivale, kojima, kao što možete pretpostaviti, ne vjerujem ni trenutka, pod uslovom da su porodice o kojima Džon govori Stark i Targerijen. “For centuries, our families fought together against their common enemy. Despite their differences. Together. We need to do the same if we’re gonna survive. Because the enemy is real. It’s always been real.”

GOT 7

Više je razloga zašto ne vjerujem u ove riječi, s tim da bih sada navela samo dva. Prvi od njih, zato što su Targerijeni jedan od razloga zbog kojih su Rikard, Brendon i Lijana Stark izgubili svoje živote, gurnuvši tako cijelo kraljevstvo u haos. Drugi se, naravno, odnosi na prikazivanje Bijelih šetača kao bezumnih neprijatelja, čija je jedina uloga, sudeći po seriji, da pobije sve što im se nalazi na putu, te da, u tom smislu, predstavljaju aspolutno zlo, nasuprot ljudima, koji, bez obzira na njihove razmirice i učestala međusobna klanja, stoje kao sinonim za apsolutno dobro, ujedinjeni. Ovakav rasplet događaja vidjeli smo u “Hobitu”, “Gospodaru prstenova”, “Narniji”, te u gotovo svim pričama epske fantastike, tako da bi ponavljanje iste formule i narativa, uz minimalne izmjene, i ovdje bilo ne samo kliše, nego i krajnje dosadno. No, međutim, vidjećemo. Nada za dobru, originalnu priču još uvijek ipak postoji, o čemu ću govoriti nešto kasnije.

GOT 8

Kadrovi koji slijede, svi u trajanju od po nekoliko sekundi, prikazuju Teona (Alfie Allen) okruženog vatrom; Grejvorma (Jacob Anderson) u oklopu nadomak Kasterli Roka, ispred podzemnih tunela, gdje će, po svemu sudeći, upotrijebiti svoje insajdersko znanje, bazirano na Tirionovoj priči o svom odrastanju uz Tajvina (Charles Dance); zatim, tu su Briena (Gwendoline Christie) i Podrik (Daniel Portman) u svojim novim Stark odorama; te Sandor Klegejn (Rory McCann), koji se, sudeći po kadru, pridružio Džonu i ekipi u pohodu na Bijele Šetače. Tu je i nekoliko scena bitke, od kojih bi svakako trebalo izdvojiti onu na brodu, koja prikazuje osobu (možda Jaru) u napadu na Jurona (Pilou Asbaek).

GOT 9

Naredna sekvenca je meni, lično, jedna od najzanimljivijih, ne samo zato što se tiče Brena Starka, nego i zato što mi je priča na Sjeveru, za sada, još uvijek najviše vrijedna pričanja.

GOT 10

Ako se sjećate razgovora između Brindena (Max von Sydow) i Brena, u kojem mu Rivers govori kako nikada više neće hodati, što ne znači da neće letjeti, onda vam je to bila prva asocijacija na ovu scenu. Iako su fanovi predviđali da će Bren u nekom trenutku ući u jednog od zmajeva, ni vrane, za početak, nisu uopšte loša opcija. U nekoliko sljedećih kratkih scena vidimo Kralja Šetača usmjerenog pogleda ka nebu, a zatim i Brena koji u “Vinterfelu”, ispred Usud-drveta gleda u prošlost, sadašnjost ili budućnost.

GOT 11

Da, Bren je ponovo u “Vinterfelu”, što znači da se vjerovatno ponovo mimoišao sa Džonom, koji je u međuvremenu otišao iza Zida. Ko je misteriozna osoba u pratnji Brena, nije poznato. Na prvi pogled mi se učinilo da je u pitanju Davos (Liam Cunningham), međutim, više nisam sigurna, i sklonija sam vjerovanju da ćemo ponovo vidjeti Riversa. Ono što mi je ovdje bilo posebno interesantno jeste naglašavanje “misteriozno” uspostavljene konekcije između Brena i Kralja Šetača, na koju će fokus, nadam se, biti stavljen tokom ove sezone. Sudeći po pojedinim teorijama, ovaj odnos je višestruko značajan, a jedna od njih čak pretpostavlja da su Bren i Kralj jedna te ista osoba, ili da je Bren svojim postupcima u prošlosti zapravo prouzrokovao njegovo stvaranje.

GOT 12

Preskočiću za sada fantastičan kadar Berika Dondariona (Richard Dormer), jer ga želim dovesti u vezu sa posljednjim kadrovima trejlera koji se tiču Džona Snoua i njegove nagoviještene sudbine. Umjesto toga, osvrnuću se na još jednu sekvencu kratkih scena u kojoj vidimo: ulazak Jurona Grejdžoja u Kraljevu Luku na svom epskom brodu “Tišina”; Neukaljane u borbi sa vojskom Lanistera; Deneris na zidinama “Dragonstouna”; Džejmija Lanistera u jurišu kroz polje vatre, nastalo vjerovatno kao posljedica bitke sa zmajevima; eksploziju na brodu; Tormunda (Kristofer Hivju) u borbi sa Nemrtvima; Deneris na Drogonu, kako predvodi Dotrakije u bitku; Jaru (Gemma Whealan) i Teona ponovo u bici na moru; vojsku Lanistera u formaciji, spremnu za napad; Džona i njegovu ekipu na Šaci, okružene vojskom Nemrtvih; Misandei (Nathalie Emmanuel) i Grejvorma u ljubavnom zanosu; ponovo jako, jako zabrinutog Tiriona; Sandora, ovaj put na jugu; Džona i Davosa na Dragonstounu; Džona u borbi jedan na jedan sa Bijelim Šetačem kojeg je već ubio (sličnost u izgledu je nevjerovatna); člana Dotraki vojske u jurišu kroz vatru; Teona kako kleči na obali mora; Jurona koji izgleda kao da ubija nekoga; Drogona u defanzivno-ofanzivnoj pozi i na kraju Džona i njegov tim, okružene vojskom Nemrtvih.

GOT 13

Prije nego što odemo na Sjever i posljednje minute trejlera, rekla bih da je od svih nabrojanih scena najinteresantnija ona koja prikazuje Sandora, okruženog Lanisterima, iz prostog razloga jer aludira na dugo očekivanu borbu između braće Klegejn, takozvani “Cleganebowl”, koje se nije desila tokom prošle sezone kada je i očekivana, jer je Sersi naprasno odlučila da umjesto “suđenja borbom” (eng. Trial by combat) stvari pojednostavi tako što će zapaliti elitu Vesterosa i jednim udarcem ubiti dvije muhe.

GOT 14

Posljednje sekunde trejlera su, kako to obično biva, ujedno i najvažnije, a ovaj put se odigravaju duboko na Sjeveru, usudila bih se čak reći u njegovom srcu, ako je vjerovati manipulativnim slikama trejlera.

GOT 15

Iz kadra ljutog Drogona, posljednje scene praćene muzikom, prelazimo na prethodno spomenuti kadar Džona i njegove družine, koji u tišini čekaju svoj kraj. U pozadini čujemo Sansin glas i sljedeći tekst: “When the snows fall, and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives.” Ove riječi, praćene su kadrom povrijeđenog Džona koji na konju, potpuno sam, kao usamljeni vuk, odlazi u nepoznato. Muzika se zatim vraća i ponovo vidimo Džona u sceni koja u velikoj mjeri podsjeća na šestu sezonu, na borbu za “Vinterfel”. Sam, kao predvodnik svog vjernog čopora, umjesto sa Boltonima i vojskom Sjevera, Džon je ovaj put suočen sa vojskom Nemrtvih, predvođenom Kraljem Zime, što je scena koja, vjerujem, prethodni njegovom povređivanju.

GOT 16

Za kraj malo teoretisanja i povratak na Berika Dondariona. Kao što nam je poznato, Berik je, kao i Džon, u život vraćen posredstvom magije “Crvenog Boga” i sveštenika koji mu se klanja, Torosa od Mira (Paul Kay). U tom smislu, Berik i Džon su isti. Jednako posebni. Šta je međutim onda to po čemu se Džon, kao spoj Starka i Targerijena, razlikuje u odnosu na sve druge likove, uključujući i Berika, i zašto bi njegova smrt, odnosno povratak iz iste, imao ikakvog značaja, šire uzevši kontekst same priče? Ako je suditi po atmosferi trejlera, te činjenici da Martinova saga ne ide u pravcu Tolkinove ili Luisove, ako mu je vjerovati na riječ, onda nas čeka novi šok koji bi bio analogan sa nekim od prethodnih odluka ovog dvojca. Bilo je tu nekoliko skretanja sa puteva knjige, često nelogičnih, koji su na kraju dolazili na isto ishodište. Najpoznatija od njih je ona u kojoj se Bren i Džon zamalo sretnu na Krasterovom imanju. Prateći istu analogiju, Džonova smrt sa početka prošle sezone bi onda takođe mogla biti samo jedna od zaobilaznica, ili, bolje rečeno, stranputica. Dakle, riječ je o smrti koja, u suštini, nije odvela nigdje. Sa ove tačke gledišta, možemo bukvalno na prste nabrojati likove koji su uopšte upoznati sa vaskrsenjem Džona Snoua, a kamoli one kojima to nešto znači. To je pravac u kojem je serija odlučila ići, vrlo nelogično. Osim, u slučaju da se planira još jedna Džonova smrt, ovaj put bez Melisandre (Carice van Houten), kao alternativnog rješenja, njegov Deus ex Machina, da ne kažem Mekgafin, jer je Melisandra možda ipak još uvijek važna?

GOT 17

Iako Džonova smrt i njegovo pravilno sprovedeno vasrksenje, te spajanje sa zimom, kako jednom Starku priliči, spadaju u kategoriju mojih pustih snova, nada da će se to desiti ove sezone, doduše iz drugog pokušaja, ipak ostaje. Nada da će po vasrsenju Džon povesti vojsku Šetača na oslobođenje Vesterosa od svih tirana, uključujući i Deneris Targerijen, ne bi li ponovo uspostavio balans, koji je ovo ostrvo imalo prije dolaska ljudi, i vratio magiju. Ovoj ideji svakako ide u prilog stavljanje akcenta na Tirionov zabrinuti pogled, pogled čovjeka koji možda naposlijetku ipak nije siguran da je izabrao dobru stranu, kao i Džonovi učestali snovi, koje su tvorci serije, iz nepoznatih razloga, odlučili ignorisati. Opet, sa druge strane, čak i kada bi se Beniof i Vajs usudili da daju neku dozu humanosti Šetačima, ili da ponovo ubiju Džona, Berik Dondarion je tik pored njega, što u prenesenom značenju govori da će sada, u nedostatku nemrtve Ketlin Tali, svoj život, umjesto njoj, ovaj put dati njenom najmanje voljenom “sinu”. Osim ako ga ne odnese Deneris na jednom od svojih zmajeva, čime bi Džon, potpuno nezaštićen, ostao sam, na milost i nemilost Bijelim Šetačima. Ovakav rasplet događaja – pojavljivanje Deneris na zmaju u posljednjem trenutku bitke i njeno spašavanje svih likova OSIM Džona – zvuči toliko nevjerovatno, da ne kažem banalno, da po automatizmu prelazi u kategoriju jednog od mogućih, i izvjesnih pravaca u kojima ova situacija može otići.

GOT 18

Sedmične recenzije epizoda sedme sezone moći ćete pratiti na portalu SrpskaCafe, svakog ponedjeljka u 21:00.

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ranjeni policajac ispričao detalje napada u Loznici

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Iz Demos-a poručili: Smjena direktora DEPOT-a nije zakonita, predsjednik Nadzornog odbora u sukobu interesa, a Ratko Jokić ne ispunjava uslove

SB

Dodik tvrdi da su mu namjerno isključili klimu na suđenju, oglasili se iz Suda BiH

SB

Voda na banjalučkim bazenima bezbjedna za kupanje

SB

FSS se oglasio poslije Tadićevog povlačenja (FOTO)

SB

1 komentar

Isidora Đolović Subota, 24.06.2017., 23:32 at 11:32 pm

Kao i obično, detaljno i zanimljivo “skeniranje” trejlera. Radujem se novoj sezoni i tvojim recenzijama, koje ću i ovoga puta redovno pratiti.:)
Samo mala sugestija, možda bi bilo bolje odlučiti se između prenošenja originalnih naziva lokaliteta ili prevoda (Zimovrel, Zmajkamen, itd) od ovog rogobatnog transkribovanja (Dragonstoun, Vinterfel, pa još pod navodnicima, zaista zvuči nekako neprilično, pa i donekle nakaradno).
Džonovi snovi i sposobnost vargovanja se jedna od značajnijih stvari prenebregnutih u ekranizaciji, nažalost. Videćemo kuda će nas priča dalje odvesti…ali, sudeći po pojedinim promo fotografijama, reklo bi se da Melisandra nipošto nije sasvim otpisana, te da će izdaleka motriti na Džona i njegove nove saborce (?).

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više