Infopunkt

Trebaju li građane RS brinuti izmjene Krivičnog zakona BiH?!


Mnogi građani RS će se uhvatiti za glavu, i iz pozicije i iz opozicije, ako prođu Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH!

Rekao je ovo danas Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, te naglasio da se pomenuti zakon neće odnositi ni na SNSD, SP ili DNS, već “građane iz RS, u kojoj će se takav zakon mnogima obiti o glavu”.

Do 10 godina za negiranje genocida
Radovan Višković
Radovan Višković

– Iskreno vjerujem da tamo ima još poštenih ljudi, časnih predstavnika iz RS koji će to u parlamentu spriječiti. Ostao sam sluđen i kao narodni poslanik i građanin RS kada sam čuo Antona Kasipovića, ministra pravde RS, i ministre iz RS u Savjetu ministara kako daju suprotne izjave o tome da li su usvojene primjedbe iz RS prilikom usvajanja pomenutog zakona – naglasio je Višković.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH usvojio je juče Izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalih, podrazumijevaju i kazne od pet do 10 godina zatvora za one koji negiraju genocid i zločin protiv čovječnosti.

Sponzorisano

– Ko putem javnih medija, novina, informatičkih sistema propagira nasilje ili mržnju biće sada kažnjen – rekao je juče ministar pravde Josip Grubeša.

Izmjene će na snagu stupiti ukoliko ih podrže oba doma parlamenta BiH.

Anton Kasipović
Anton Kasipović
Da li su uvažene primjedbe Vlade RS

Ministar pravde u Vladi RS Anton Kasipović uvjerava da je Savjet ministara utvrdio izmjene mimo stavova koje je dalo njegovo ministarstvo.

– Ministarstvo pravde Srpske poslalo je svoje primjedbe našim ministrima i delegatima da bismo upozorili da je za nas tu nešto neprihvatljivo. To je usvojeno i nikog ne krivim, ali želim o tome sve obavijestiti – rekao je Kasipović.

Sa druge strane, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su uvažene sugestije ministara iz RS, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde RS. Takođe, naglasio je da je Savjet ministara BiH u načelu usvojio tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona, te da će srpski ministri prihvatiti konačan tekst samo ukoliko budu prihvaćene njihove primjedbe koje su “na liniji preporuka Vlade RS”.

Mogućnost nepravednog sankcionisanja

lazar_prodanovic

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je danas da će poslanici SNSD-a biti protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukoliko bi ovaj prijedlog zakona bio usvojen, kaže Prodanović, direktno bi bio u funkciji obračuna zbog verbalnih izjava bilo kog građanina koji bi eventualno raspravljao o bliskoj tragičnoj prošlosti na ovim prostorima, odnosno dao izjavu ili mišljenje da negira genocid na području Srebrenice.

On ukazuje da bi to otvorilo mogućnost da veliki broj građana bude sankcionisan nepravedno, čak zavisno od volje ili percepcije tužioca ili sudije da im presudi za takve izjave.

– Tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona vjerovatno nećemo vidjeti narednih dana dok zapisnikom ne konstatujemo da li su sve primjedbe ugrađene u novi tekst zakona. Ukoliko tekst ne bude usaglašen sa primjedbama, on može da ide u proceduru, ali neće imati glasove srpskih predstavnika, koji u tom slučaju samo mogu biti preglasani – rekao je Šarović.

Šarović je pojasnio da konačna verzija zakona izlazi onda kada u zapisniku sa sjednice Savjeta ministara BiH budu pobrojane sve primjedbe ministara iz Saveza za promjene i kada njih usvoji većina članova Savjeta ministara BiH. Takođe, najavio je da će se danas sastati sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom kako bi pregledali sve primjedbe, jer je riječ o preciznim formulacijama koje “zahtijevaju suštinsku pažnju”.

– Resorni ministar kaže da je BiH dužna da u potpunosti implementira okvirnu odluku Savjeta Evrope, koja kaže da je negiranje genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti krivično djelo samo u slučaju da je način negiranja izvršen na takav način da se podstiče i poziva na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi. To je stav Ministarstva pravde Republike Srpske i mi smo ga poslušali – zaključio je Šarović.

Izdaja ili ne

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić izjavila je da je utvrđivanjem izmjena Krivičnog zakona BiH u Savjetu ministara, kojim se predviđa pet do 10 godina zatvora za negiranje genocida ili zločina protiv čovječnosti, počinjena nečuvena izdaja interesa Srpske.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da su prilikom utvrđivanja ovog prijedloga uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske, Majkićeva je rekla da je Šarović morao reći koje su to sugestije srpskih ministara u Savjetu ministara uvažene.

– Nema nijedne sugestije koja bi tu poziciju popravila. Biće veoma zanimljivo vidjeti o čemu je riječ i šta su to predstavnici Saveza za promjene prihvatili – rekla je Majkićeva.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

Suprotno od Majkićeve tvrdi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji uvjerava da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH doslovno uvažene primjedbe VSTS-a BiH i Ministarstva pravde RS.

– Insistirali smo da se doslovno uvaže primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske. Pristao sam da glasam nakon što su u tekst unesene primjedbe. Bile su primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske i, koliko je meni poznato, to je uvaženo – zaključio je Mektić.

Dok se dva suprotstavljena politička bloka, po ustaljenom običaju, ne mogu usaglasiti, naslovno pitanje, trebaju li građane RS brinuti izmjene Krivičnog zakona BiH, svoj odgovor će dobiti tek kada tekst konačne izmjene zakona bude dostupan javnosti. Nakon toga bi struka trebala dati i precizan odgovor.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ambasada SAD Vladi Srpske: Gdje je nestao sav novac od zaduženja?

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Iz Demos-a poručili: Smjena direktora DEPOT-a nije zakonita, predsjednik Nadzornog odbora u sukobu interesa, a Ratko Jokić ne ispunjava uslove

SB

Dodik tvrdi da su mu namjerno isključili klimu na suđenju, oglasili se iz Suda BiH

SB

Voda na banjalučkim bazenima bezbjedna za kupanje

SB

FSS se oglasio poslije Tadićevog povlačenja (FOTO)

SB

1 komentar

prokrust.88 Četvrtak, 15.06.2017., 15:26 at 3:26 pm

Pa ne mogu nas 1,5 milion smjestiti u zatvor, valjda?!?

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više