Politika

Konstantin Savić tužio Vladu RS i dobio 1 000 KM odštete


Ustavni sud BiH, rješavajući apelaciju Konstantina Savića, kandidata na lokalnim izborima 2016. godine za načelnika opštine Teslić, utvrdio je povredu prava na pravično suđenje u postupku koji se vodio pred Okružnim tužilaštvom u Doboju.

Postupak je končan presudom Okružnog suda u Doboju od 21. avgusta 2014. godine.

– Nalaže se Vladi Republike Srpske da, u skladu s članom 74 Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, apelantu Konstantinu Saviću u roku od tri mjeseca od dostavljanja ove odluke isplati iznos od 1 000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku uz obavezu da, nakon isteka tog roka, plati apelantu Konstantinu Saviću zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos ili dio iznosa naknade određene ovom odlukom – stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Konstantin Savić je 2. jula 2014. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nedonošenja odluke u razumnom roku u postupku koji je, nakon podnošenja apelacije, okončan Presudom Okružnog suda u Doboju od 21. augusta 2014. godine.

Sponzorisano

Savić je 10. aprila 2009. godine saslušan u svojstvu osumnjičenog u Policijskoj stanici Teslić u vezi s lažnom dojavom da je tog dana NN lice u Srednjoškolskom centru “Jovan Dučić” unijelo tri bombe, te da se u toaletu SŠC “Jovan Dučić” nalazi bomba. U periodu od 10. aprila do 26. maja 2009. godine u PS Teslić i Okružnom tužilaštvu saslušano je više lica u svojstvu svjedoka u vezi s navedenim događajem od 10. aprila 2009. godine.

Okružno tužilaštvo je 6. novembra 2013. godine podiglo optužnicu protiv Savića, kojom mu je stavljeno na teret da je počinio krivično djelo – lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364 stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Presudom Osnovnog suda od 7. februara 2014. godine, koja je potvrđena presudom Okružnog suda od 21. augusta 2014. godine, Savić je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbe da je u vrijeme, na mjestu i na način opisan u izreci presude učinio krivično djelo – lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364 stav 4 KZRS.

Presuda Okružnog suda od 21. augusta 2014. godine dostavljena je apelantovom punomoćniku 15. septembra 2014. godine.

Konstantin Savić je izjavio da je pravda djelimično zadovoljena, ali je postavio pitanje – ko će odgovarati od onih koji su doprinijeli da se taj iznos njemu isplati iz državnog budžeta.

– Ja sam se žalio na povredu pravičnog postupka suđenja u razumnom roku. Ustavni sud je našao za shodno ono što sam tražio, a tražio sam 1 000 KM. Međutim, nije to problem. Problem je sada ko će odgovarati od onih koji su doprinijeli da se taj iznos plati – izjavio je Savić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Osvijetljeni pješački prelazi u nekoliko ulica

M B

Dodik: Pukovnik Zinaić dao nemjerljiv doprinos u odbrani Srpske

M B

Rođene 23 bebe

M B

Vremenska prognoza: I danas vruće uz temperaturu do 39, popodne moguća kiša

M B

Nezavisni odbor PS BiH sutra o prijavama kandidata na konkursdirektora SIPA-e

DB

Drinić za Politiku: Himna “Bože pravde” je obilježje Srba u RS i BiH

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više