Infopunkt

SrpskaCafe istražuje: Novac za hitne situacije svima, samo ne vatrogascima!


Dok bh. vatrogasci iz poderanih naprtnjača gase podivljale požare, članovi Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, razbacuju se parama namijenjenim za hitne situacije, dijeleći ih šakom i kapom onima koji su mogli i da sačekaju! 

Kako je pokazalo naše istraživanje, domaći političari potrošili su milione maraka budžetskih rezervi na razna udruženja građana, sportske klubove, vjerske i humanitarne organizacije, pojedince, i naravno, tekuće poslovanje institucija BiH.

Tako su samo u prvih sedam mjeseci ove godine članovi Predsjedništva, zajedno sa Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima potrošili skoro 300 000 KM, dok su u prošloj iz budžetske reserve izvukli 938 925 KM.

vatrogasac

Ipak, nijedna marka od ovog iznosa nije utrošena za ono što je prevashodna namjena budžetskih rezervi, finansiranje hitnih i nepredviđenih situacija.

Sponzorisano
Izetbegović najviše potrošio

Najviše novca iz budžetskih rezervi je potrošio Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva, čak 94 100 KM. U vrijeme kada požari gutaju sve pred sobom, a vatrogasci sa poderanim naprtnjačama i posljednjim atomima snage pokušavaju zaustaviti najgore, govori, izgleda da je htinije bilo pomoći Udruženju Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe”, Fondu “Bošnjaci” iz Sarajeva, Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i drugima.

Zanimljivo je da su svi ovi funkcioneri dijelili novac bez ikakvih kriterijuma, vodeći se samo nacionalnom pripadnošću i geografskom povezanosti.

Najveći iznos od 20 000 KM poklonio je Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo kao podrška za realizaciju projekta “Muzej genocida-Genocid nad Bošnjacima 1992-1995”.

Ipak, najkontroverznija donacija je ona od 7 000 KM profesoru Dževadu Jahiću za podršku i pomoć za izradu Rječnika bosanskog jezika. Inače, radi se o riječniku koji vrijeđa Srbe nazivajući ih đikanima.

Odmah iza njega je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je podijelio 88 500 KM iz budžetskih rezervi. On je davao novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sportskim i studentskim udruženjima…

Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu Dragan Čović je bio nešto umjereniji i on je podijelio samo 41 000 KM. Osim Hrvatskom radiju “Bobovac” i FK “Vareš” Čović je sam novac podijelio katoličkoj crkvi.

Sa druge strane, Zvizdić i zamjenici u Savjetu ministara Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda potrošili su nešto preko 50 000 KM.

Bez ikakvih kriterijuma

Zanimljivo je da su svi ovi funkcioneri dijelili novac bez ikakvih kriterijuma, vodeći se samo nacionalnom pripadnošću i geografskom povezanosti.

Tako je Izetbegović mahom pomagao islamsku zajednicu, Ivanić Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je Čović markama iz budžeta blagosiljao katoličke hramove i zajednice. Pored toga, jedan od interesantnih primjera je onaj ministra Šarovića, koji je novac dijelio samo svojim sugrađanima iz Istočnog Sarajeva.

Na netranstparentnu podijelu novca, bez ikakvog reda ukazivao je svojevremeno i državni revizor. Prema mišljenju revizije, sredstva tekuće rezerve nisu korištena za finansiranje hitnih i nepredviđenih situacija, kao je to predviđeno već u potpuno druge svrhe.

– Umjesto da se finansiraju i umanje posljedice elementarnih nepogoda ili finansiraju oblasti od javnog interesa, finansirano je tekuće poslovanje institucija BiH. Pored ovoga, bez ikakvih kriterijuma, finansijski se javnim sredstvima pomažu različita udruženja građana, sportski klubovi, vjerske i humanitarne organizacije, pojedinci, mediji, te institucije nižih nivoa vlasti – navode u svom posljednjem izvještaju državni revizori.

Ivana Korajlić

Portparolka Transparensi internešnala BiH Ivana Korajlić već godinama govori kako je ovo samo pokazatelj jedne ustaljene prakse političara koji raspolažu sredstvima iz budžetskih rezervi.

Novac namijenjen ugroženima, a ne džepovima prijatelja

– Zakon je takav da omogućava donošenje diskrecionih odluka prilikom izdvajanja sredstava iz budžetskih rezervi, pa tako se većini slučajeva koriste ova sredstva da bi navodno pomogli najugroženijima, iako taj novac u velikom broju slučajeva završi u džepovima njihovih prijatelja. Nezamislivo je da se redovni troškovi institucija plaćaju iz budžetskih rezervi, i to je generalni problem na svim nivoima vlasti, što se najbolje vidjelo prethodnih godina u FBiH gdje je većina novca iz rezervi korištena za krpljenje budžeta – izjavila je Korajlićeva.

Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa (CCI) navodi da bi se zbog netransparentnosti trošenja novca iz budžetskih rezervi predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara i članova Predsjedništva hitno morala mijenjati ovakva praksa.

– Mi smo zapazili da se novac poreskih obveznika u ovom slučaju troši bez jasnih kriterijuma, a posebno nastaje problem kad se to dešava u vrijeme predizbornih kampanja. Zbog toga niko ne bi trebao da ima povlastice da sam odlučuje o novcu građana – zaključuje Ćavar.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik čestitao Vukomanoviću osvajanje titule profesionalnog prvaka svijeta (FOTO)

SB

Štene belgijskog ovčara obogatilo tim Gorske službe spasavanja iz Srpca

SB

Ješić: Umjesto nerazumnih zapošljavanja i dijeljenja svega besplatno, bilo je logičnije da se taj novac uloži u obnovu vodovodnih cijevi

SB

Obradović SPS: „Zbog Stanivukovićevog navodnog razumijevanja ljudi, voda neće poteći“

SB

Drinić na borilačkoj reviji “Banjaluka Challenge”: Čestitke Vukomanoviću na vrhunskoj pobjedi

SB

Banjaluka domaćin borilačke revije: Banjalučanin Tomislav Vukomanović profesionalni prvak svijeta

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više