Nedeljko Glamočak
Politika

Glamočak za SrpskaCafe: Kukavički je od predsjednika da se krije iza opozicije!

Sa posljednjom sjednicom Narodne skupštine RS, referendum je, nažalost, potpuno obesmišljen i sve buduće najave o njegovom održavanju više neće biti sa ozbiljnošću prihvaćene!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, komentarišući posljednju sjednicu republičkog Parlamenta, koju je pored suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, obilježio i nastup predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegove svađe sa opozicionim poslanicima.

– Imali smo prilike da vidimo sraman nastup predsjednika Srpske, koji je u potpunosti obesmislio instituciju Skupštine. Da ne govorim o prijetnjama koje je uputio poslaniku SDS-a Miladinu Staniću, kako bi njegova supruga, direktorica u srednjoj školi, mogla biti smijenjena ako on to poželi. Ili vrijeđanje koje je upućivao prema jednoj od mojih koleginica. Što se tiče primitivnih napada na nas, poslanike opozicije, to je već očekivano i nešto na šta smo navikli – ističe za SrpskaCafe Glamočak.

o Kako gledate na dešavanja sa posljednje sjednice NSRS?

– Dodik se neuspješno pokušavao sakriti i iza opozicije i pozicije, jer su poslanički klubovi  vladajuće koalicije, a ne on, predložili odluku o ukidanju referenduma i na taj način opravdati pred građanima Srpske. To je kukavički! On je  predlagao referendum i na njegovu inicijativu je on izglasan prije dvije godine, zato treba da snosi odgovornost i za njegovo povlačenje. Zato smo tražili da predsjednik dođe u Skupštinu i iznese svoj stav, neočekujući da će svojim nastupom i vrijeđanjem  narodnih poslanika do te mjere  degradirati Narodnu Skupštinu, koja je najznačajnija institucija Republike Srpske.

o Pored svađe predsjednika i opozicionih poslanika, suština je da je referendum suspendovan, kako kažu iz vladajuće koalicije, samo za sada.

– Takvu odluku, o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, imali smo i 2011. godine. Izglasana je na predlog predsjednika, jedinstveno i od opozicije i pozicije u Skupštini, a zatim jednostrano ukinuta samo od pozicije, po naredbi predsjednika. Dodik ni tada nije uvažio Narodnu skupštinu RS te nije došao da obrazloži zašto to radi, iako mu je to  poslovnička i ustavna obaveza. Najavljen je strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, koji do sada nije dao nikakve rezultate. Sve što je urađeno u okviru tog dijaloga jeste izmjena Zakona o sudovima u Republici Srpskoj, čime je izvršeno još jedno prenošenje nadležnosti. Ne mareći ni  tada za stav opozicije, referendum na istu temu izglasan je i u ljeto 2015. godine, da bi nakon dvije ipo godine skrivanja odluke u Službenom glasniku, danas, i on skinut sa dnevnog reda. Na taj  način institut referenduma u Republici Srpskoj je potpuno obesnažen kao mogućnost neposrednog odlučivanja građana o najvažnijim pitanjima.

o Iz vladajućih krugova najavljuje se peticija, sa pitanjem identičnim kakvo je trebalo biti referendumsko.

– Najava peticije je samo nastavak neiskrene politike koju sprovodi vlast u Srpskoj, jer ona ne može biti zamjena za referendum. To je pokušaj da se opravdaju zbog suspenzije referenduma, ali i način da i dalje zavaravaju građane svojim lažnim patriotizmom. Istina je da će, ako do nje dođe, samo građani biti zloupotrebljeni, i to pred naredne opšte izbore. Narušiće se njihova privatnost, uzeće lični podaci, brojevi telefona, kako bi se pravila baza sigurni glasova i spiskovi koji će biti korišteni za izborne potrebe.

o Kritikovali ste kolege poslanike iz vladajuće koalicije zbog toga što se nisu javljali u Skupštini, iako su bili pokretači inicijative da se referendum suspenduje.

– Posljednje sjednica  je definitivno pokazala da u vladajućim redovima postoji samo jedan čovjek i da mu se niko ne smije usprotiviti iz tih krugova. Kada je on tu, ostali mogu samo da ćute. Vjerujem da je u Skupštini bilo mnogo poslanika i iz vladajućih redova kojih je bilo sramota slušati predsjednika Srpske kako vrijeđa poslanike, ali svako iz svojih razloga je odlučio da pogne glavu, ćuti i na kraju po naredbi glasa. Mada, pitanje suspenzije refrenduma pokazalo je i to da u vladajućim redovima ipak nije sve tako idilično.

o Na šta mislite konkretno?

– U DNS-u smo imali oprečne izjave dvojice najistaknutijih ljudi. Lider DNS-a Marko Pavić je u par navrata izjavio da je za sprovođenje referenduma te da bi, ukoliko ga opozicija podrži, glasao protiv njegove suspenzije, dok je potpredsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović isti dan rekao kako će ova stanka sigurno glasati kao i ostale stranke iz koalicije, odnosno da će podržati suspenziju.

o Kako gledate na nedavne “varnice” između lidera DNS-a i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića?

– Imali smo te neke „varnice“ između Pavića i Stevandića, gdje je prvi čovjek DNS-a izjavio kako Stevandić i njegova Ujedinjena Srpska kvare odnose u koaliciji. Ali, istovremeno, treba imati u vidu da Klub poslanika SDS-K u NSRS postoji i opstaje zahvaljujući upravo DNS-u, jer su u njegovom sastavu DNS-ovci Darko Banjac i Duško Ivić. Upravo zahvaljujući njima postoji taj famozni klub, koji nastao na političkoj korupciji i koji vuče duple privilegije, dva kabineta (šefu kluba i potpredsjedniku Skupštine), dva službena vozila, dva savjetnika, sekretarice i dvije reprezentacije. Uz sve nabrojano, tu su i druge pogodnosti, samo kako bi oni bili zadovoljeni. To se radi samo kako bi održavali skupštinsku većinu.

o Kako gledate na najave do bi se moglo krenuti u izmjenu Ustava Srpske?

– To je, takođe, samo još jedna podvala vlasti i pokušaj osvajanja dnevnopolitičkih pojena. Priča o izmjeni Ustava Srpske tempirana je neposredno prije jučerašnje suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Jasno je da je to pokušaj da se održi slična, svakodnevna tema i na taj način nastavi obmanjivanje javnosti. Iako Ustav u mnogim dijelovima zaista treba mijenjati, Dodiku bi vjerovatno najinteresantnije bila promjena odredbe koja se odnosi na ograničenje na dva predsjednička mandata te bi vjerovatno volio sebi omogućiti još koji. Međutim, promjena Ustava Republike Srpske teško bi prošla Vijeće naroda a takve odluke zahtijevaju i dvotrećinsku podršku u Skupštinu, što je u ovakvom političkom ambijentu i podjelama na izdajnike i kvazipatriote, pa još u izbornoj godini, skoro  nemoguće. Ali kažem, predsjedniku Srpske je samo bitno da se što prije zaboravi ova neuspjela referendumska avantura i otvori nova teška tema, da se “ušićari” šta bilo i  kako bi se  pažnja građana skretala sa životnih problema.

o Kako će opozicija djelovati u narednom periodu?

– Opozicija će nastaviti ogoljavati aktuelnu vlast u Srpskoj i ukazivati na njihove laži i obmane. Umnogome smo to uspjeli i na prethodne tri sjednice, a posebno na posljednjoj, na kojoj je vladajuća koalicija suspendovala referendum. Svjestan sam da pojedini građani imaju drugačiji pogled na prethodna dešavanja u Skupštini te da nisu u potpunosti razumjeli zašto smo se odlučili na blokadu Parlamenta. Ali, to je bio jedini način da se od samovolje odbrani ta institucija. Vladajuća koalicija je neprestano kršila Ustav, zakon i poslovnik i to pravdala brojem ruku koji imaju u Skupštini. Na taj način je urušavala Parlament. Poslije  urušavanja revizorske službe, da je tako potvrđuje i igra sa  odlukom  o sprovođenju referenduma o bh. pravosuđu, koja je donesena u Skupštini, držana u ladici dvije godine a sada i suspendovana. Bili smo protiv suspenzije jer je ovakvim ishodom nastavljeno urušavanje republičkog Parlamenta.

Uništene institucije

U kakvom se stanju danas nalazi Srpska, ističe naš sagovornik, pokazuje i, kako kaže, “posljednje ponižavanje Skupštine  Republike Srpske od strane jednog čovjeka”, a koji je predsjednik Republike Srpske.

– Obezvrijeđene su i institucije Revizora, Pravobranilaštva, RUGIP-a, svjedoci smo propasti Robnih rezervi, banaka i urušavanje kredibiliteta  mnogih drugih institucija Republike Srpske. To je naša realnost i samo ko ne želi da vidi može da ne bude zabrunut ta trenutno stanje. U narednom periodu opozicija će nastaviti sa održavanjima Skupština naroda te će sa građanima razgovarati o aktuelnim problemima i potencijalnim riješenjima za spas Srpske iz loše situacije u kojoj se danas nalazi – zaključio je Glamočak.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Od naredne sedmice skuplji parking u Banjaluci

M B

Karan: Dokazaćemo da je Šmit niko i ništa u BiH

M B

Dodik reizabran za predsjednika stranke

M B

Djevojčica uletjela u dvorište sa nožem, došla da odbrani brata

M B

U Srpskoj 21,2 odsto stanovništva starije od 65 godina

M B

Jasni stavovi Narodnog fronta

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više