Izdvajamo

Tužna strana praznika: Zbog petardi oslijepili i ostali bez prstiju (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE!)

Nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima je i tokom ovogodišnjih praznika pomutilo slavlje mnogim građanima Srpske, koji su u novu godinu ušli kao – invalidi!

Samo u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS liječeno je 14 pacijenata. Posebno su bile teške i ozbiljne tri povrede šake sa velikim stepenom invaliditeta – jedna kod maloljetnog pacijenta uzrasta 13 godina, a dvije kod pacijenata životne dobi 47 i 58 godina.

Prema riječima doktora Nikole Baroša, načelnika Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC, ove godine je, u odnosu na ranije, broj povreda u velikom porastu.

Najviše stradaju mladi

– Najčešće su traumatske povrede šake, amputacije dijelova ekstremiteta, opekotine dijelova tijela izloženih traumi od pirotehničkog sredstva. U zavisnosti od povrede i stepena oštećenja, operativni zahvati su u najvećoj mjeri neophodni. Posebno su bile ozbiljne tri povrede šake sa velikim stepenom invaliditeta – naglašava za naš portal dr Baroš.

Podsjeća da se na ovoj klinici obavljaju intervencije i tretman pacijenata iznad 15 godina života.

– Međutim, obavljamo i konzilijarne preglede i intervencije zajedno sa kolegama iz Klinike za dječiju hirurgiju UKC-a – ističe dr Baroš.

Najrizičnija, istovremeno i najugroženija kategorija su djeca i maloljetnici, ali se, što potvrđuje i pomenuti primjer, dešava da od petardi stradaju i osobe na pragu sedme decenije.

Hirurzi upozoravaju da od upotrebe pirotehničkih sredstava procentualno, ipak, najviše stradaju mladi, te da, bez obzira na trud ljekara, zadobijene povrede ostavljaju trajne posljedice i veći ili manji stepen invalidnosti kod pacijenata.

Prema podacima Klinike za očne bolesti UKC, usljed povređivanja pirotehničkim sredstvima, tokom novogodišnjih i božićnih praznika bolnički su liječena tri pacijenta starosne dobi od pet do 11 godina.

Vezane vijesti: 

Petarde-2-696x412

Oprez: Petarde izazivaju trajni invaliditet! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Kod jednog pacijenta radilo se o teškoj povredi oka, a u druga dva slučaja lakšim povredama oba oka i kapaka. Povrede očiju kod sva tri pacijenta su zahtijevale hirurški tretman.

– Pored pacijenata koji su bolnički liječeni, u Klinici za očne bolesti UKC ambulantno su liječena još tri pacijenata, koja su zadobila lakše povrede pirotehničkim sredstvima. To je, takođe, veći broj liječenih u odnosu na prethodne godine – naglašavaju u ovoj klinici. Dodaju da je najteža povreda zabilježena kod jednog maloljetnika.

– On je zadobio tešku penetrantnu povredu oka. Nakon hirurškog zbrinjavanja u UKC RS, pacijent je upućen na dalje liječenje u Beograd. Takođe, zabilježen je i slučaj pacijenta starosti 42 godine koji je paljenjem petarde zadobio povrede lijeve šake, lica i oba oka. Na srežu, njegove povrede su bile lakše prirode – kažu u Klinici za očne bolesti.

Doktori objašnjavaju da prilikom nestručnog rukovanja pirotehnikom, najviše stradaju upravo šake i prsti, te oči i dijelovi lica. Nerijetko je riječ o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama, čije je liječenje dugotrajno.

Džaba predavanja i edukacije

Povrede eksplozivnim sredstvima naročito su česte upravo u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, kada su pirotehnička sredstva najdostupnija svima, pa i djeci.

Da bi praznici protekli što mirnije i bezbjednije, MUP svake godine organizuje mnoge aktivnosti koje, prije svega, za cilj imaju podizanje društvene svijesti o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava. Za djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama organizuju predavanja, kako bi ih upoznali sa posljedicama nestručnog korištenja pirotehnike.

Pored toga, na roditelje apeluju da djecu upoznaju sa posljedicama koje mogu nastati usljed upotrebe petardi, te podsjećaju da su oni odgovorni za brigu o njima.

A. Pisarević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Drinić uručio donaciju penzionerima: Pozivam sve poslanike na humanost (FOTO, VIDEO)

M B

Bosančić: Ne možemo dozvoliti da se grade samo zgrade, Boriku je neophodna javna garaža (VIDEO)

M B

Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina

M B

Novi detalji stravičnog zločina: Vanjinom ubici pomogli advokat i saradnik iz stranke

M B

Imenovan novi banjalučki biskup

M B

Dodik: Istočno Sarajevo neprestano u fokusu rada

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više