Izdvajamo

Goran Dakić: Prvak drame


Kada sam krenuo u novinarstvo deda mi je rekao: Sine, ideš u veliki svijet pun svakoga gada i upamti – sa gospodom gospodski, a sa prvacima drame i bivšim direktorima po zasluzi.

Deda nije završio velike škole, ali je, čini se, znao da ću na putu nabasati na Željka Stjepanovića koji je u „kulturnom“ nitkovluku nadmašio i književni krug banjalučke dvojke.

Prije nekoliko dana objavljen je intervju sa prvakom drame Narodnog pozorišta RS, bivšim direktorom i umjetničkim direktorom ove kuće Željkicom Stjepanović. Naslov teksta – „Ovdje rođačke i stranačke veze rješavaju sve“. Pa da, rekoh sebi, Željkica o tome zna sve, budući da su u teatru svojevremeno bila angažovana tri njegova rođaka.

Tek što sam to pomislio i tvitnuo nastala je cijela frtutma. Stjepanović se ukazao kao vladika koji prijepodne driješi grijehe svakome za sve, a popodne ganja suknje i mantije, maže svijeće vazelinom, cijedi vinjak i dijeli označene karte. A o čemu se zapravo radi?

Sponzorisano

Prije nekoliko godina sam napisao tekst u kojem sam konstatovao da u Narodnom pozorištu Republike Srpske rade tri Stjepanovićeva rođaka – dekorateri Branko Stjepanović i Zlatko Popović i hostesa Marinela Stjepanović. Bilo je to 2014. godine. I to nije bio jedini tekst u kojem se pominjao Stjepanović, ali o tome kasnije.

Četiri godine kasnije prvak rođačkog zapošljavanja Narodnog pozorišta Republike Srpske konstatuje kako „ovdje rođačke i stranačke veze rješavaju sve“, a potom sa gađenjem odbacuje moje ranije tvrdnje i poručuje kako će konačno morati da skine „tu ljagu i neistinu“. Ljudima na sahranu dolazi manje rođaka nego Stjepanoviću u pozorište, ali ne: „Potpuno je netačno da sam kao umjetnički direktor zaposlio tri rođaka. To je već jednom taj Dakić izjavljivao, ja nisam htio da negiram, ali sada ću morati da skinem tu ljagu i neistinu.“

Prvo: Dakić to nije izjavljivao. Dakić je napisao tekst. Prije četiri godine. I zvao je Stjepanovića za izjavu. Željkica je odbila da to komentariše. Drugo: Dakić nije napisao da je Stjepanović zaposlio tri rođaka, jer Dakić zna dvije stvari. Prvo: da to ne može dokazati, jer mu iz Narodnog pozorišta RS nikada nisu stigli odgovori o Stjepanovićevom humanitarnom radu. Drugo: Dakić zna da umjetnički direktor nije ovlašćen da zapošljava. Zato je Dakić napisao onako kako je napisao: U Narodnom pozorištu Republike Srpske rade tri Stjepanovićeva rođaka…

Treće: kako Stjepanović negira moje davne tvrdnje? „Istina je samo to da sam ja kao direktor 1998. godine zaposlio 30 ljudi. Bilo je desetak glumaca, tehnike uopšte nije bilo. Između ostalih, pored tih 30 ljudi, ja sam zaposlio jednog svog daljeg rođaka. Za ovoga drugoga sam molio drugog direktora da ga primi, jer je takođe dolazio iz porodice poginulog borca.“
Stjepanović, dakle, tvrdi da Dakić laže, da nije u pravu, da je promašio i metu i temu, a ovamo priznaje da je sam zaposlio jednog rođaka, a da je za drugoga molio? Ako ovako govori prvak, kako li tek misle statisti?

Tukao sam, tih mjeseci, po pozorištu i iz topa i iz haubice i iz minobacača. Bilo je mašala posla. Željkica i njeni rođaci, potom Koja iz „Discipline kičme“ tražio da se sa repertoara skine predstava „Lijepi, veliki i jaki“ zato što su koristili njegovu muziku bez odobrenja, zatim ansambl predstava pobijedila na festivalu monodrame na kojem je predsjednik žirija bio član Upravnog odbora Narodnog pozorišta RS… Bilo je poziva i pritisaka da proizvodnja stane i da artiljerija prekine. Ali, eto, nije.

Među tekstovima je bio i onaj o seriji „Petar Kočić“. Vlada RS odobrila je 2012. godine 500 000 maraka za snimanje serije o Petru Kočiću u produkciji Alternativne televizije i Narodnog pozorišta RS. Prva, inicijalna sredstva iznosila su 50 000 maraka. Direktorica ATV-a Nataša Tešanović rekla je da je od tih para snimljena prva klapa i plaćen honorar scenaristi Željku Stjepanoviću. Iz Ministarstva su mi odgovorili da ne mogu reći koliki je iznos tog honorara, jer Željkica Stjepanović za to ne da saglasnost.

U pravu je naša drama queen – ovdje rođačke i stranačke veze zaista rješavaju sve.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pogledajte gol Luke Jovića koji je spasio Srbiju (VIDEO)

SB

Mališan u Minhenu oduševio Srbe nakon intoniranja himne (VIDEO)

SB

Jović spasio “Orlove” (FOTO/VIDEO)

SB

Proizvoljni stavovi međunarodne zajednice štete BiH

M B

Nešić: Inicijativa SDA – pokušaj diskreditacije

M B

Svečana i redovna sjednica 2. jula

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više