Izdvajamo

SrpskaCafe ekskluzivno: Ukinuta presuda inspektorima za narkotike!


Ustavni sud BiH ukinuo je presudu Vrhovnog suda RS kojom su nekadašnji inspektori za narkotike CJB Banjaluka Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđeni na ukupno 15 godina i pet mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, premlaćivanja osumnjičenih i falsifikovanja službenih dokumenata.

Presuda je ukinuta nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelacije Radulovića, koji je osuđen na 10 godina i Stijaka kome je izrečena kazna od pet godina i pet mjeseci zatvora, i utvrdio da je u njihovom slučaju došlo do povrede prava na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Apelaciju su u ime Radulovića uložili advokati Milan Romanić, Branko Gudalo i Vlado Adamović, dok je Stijaka zastupao Marinko Brkić.

Nakon ukidanja presude predmet je vraćen Vrhovnom sudu RS koji je, kako se navodi u odluci Ustavnog suda BiH, dužan da po hitnom postupku donese novu odluku, u skladu sa Ustavom BiH i EKLJP.

– Vrhovni sud RS je dužan da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke – navodi Ustavni sud.

Sponzorisano

Ukidanje presude neće uticati na to da se Radulović i Stijak puste na slobodu, jer su te odluke u isključivoj nadležnosti Vrhovnog suda RS.

Iz odluke se vidi da je ključno za ukidanje osuđujuće presude bio iskaz svjedoka saradnika u ovom postupku, odnosno inspektora Slavka Đurića i dilera Gorana Bošnjaka, za šta Ustavni sud smatra da je nezakonit dokaz.

U sažetom obrazloženju odluke navodi se da Ustavni sud zaključuje da postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije u dijelu apelacije koji se odnosi na obrazloženje presuda, jer u obrazloženju osporenih presuda ne postoje jasni i logični razlozi i obrazloženja iz kojih proizilazi da su sudovi izvršili jasnu, preciznu i kritičku analizu svih izvedenih dokaza iz kojih bi bilo vidljivo da su ocijenjeni svi relevantni argumenti obje strane u postupku i svi relevantni pozitivnopravni propisi.

– Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo apelanata na pravično suđenje iz člana II/3e) Ustava BiH i člana 6. stav 3. tačka d) u vezi sa stavom 1. istog člana kada se osporena presuda kojom su apelanti proglašeni krivim da su počinili krivično djelo organizovani kriminal zasniva u odlučujućoj mjeri na iskazu svjedoka iz istrage, za koji je Ustavni sud zaključio da je nezakonit dokaz, koji svjedok je na glavnom pretresu iskoristio zakonsko pravo da ne odgovara na pitanja, te na presudi donesenoj nakon što je taj svjedok zaključio sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS, zbog čega apelanti nisu imali priliku, u bilo kojoj fazi postupka, dovesti u pitanje njegov iskaz, a taj iskaz je bio od odlučne važnosti za njihovu osudu – navodi se u kratkom obrazloženju.

O. Matavulj

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Sljedeće sedmice temperature u Srpskoj i do 38 stepeni

M B

Dobrovoljnim davaocima krvi besplatne parking karte kao gest zahvalnosti za humanost

M B

Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu bila živa

M B

Narodni front: Žalosno je da se aktivnosti najveće političke organizacije u RS u Banjoj Luci svode na koncerte i žurke

M B

Dodik: Lažni Šmit i Helez – slika potonuća BiH

M B

Tiketima do poklona: Prati Evropsko uz Meridianbet i zgrabi trofej

M B

2 0 komentara

Kluzo Četvrtak, 29.03.2018., 17:29 at 5:29 pm

Amin, bilo je i vrijeme. Od pocetka se znalo da ovjde nije sve kako je predstavljeno javnisti

Odgovor
Milos Četvrtak, 29.03.2018., 20:25 at 8:25 pm

Pa naravno da ce biti ukinuta kad nista nema veze s vezom. Cuj organizovana grupa u policiji dilala drogu a niko ne zna. Pa lud vidi da nesto ne stima. Sad sve istjerati do kraja

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više