Infopunkt

U toku borba za izvršne funkcije i ovladavanje SDS-om!

Ovladavanje vrha SDS-a ili njegovih unutarstranačkih oponenata nad izvršnim funkcijama koje su „pripale“ ovoj partiji, umnogome će odrediti i budući odnos snaga unutar najveće opozicione stranke!

Jedna od pomenutih funkcija je i direktor carina, čiji konkurs je trenutno u toku, a koji je postao prava drama te glavobolja, kako za SDS, tako i za samog direktora UIO-a Miru Džakulu, jer se, pored dileme da li mandat dati kandidatu predsjednika RS Milorada Dodika ili aktuelnom vršiocu dužnosti, bliskom bivšem direktoru Zdravku Cvjetinoviću, suočio i sa odlučnošću predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da ova stranka izgura svog kandidata, kako je dogovoreno još prilikom formiranja vlasti na bh. nivou prije više od tri godine.

Kako saznaje portal SrpskaCafe od izvora iz Uprave za indirektno oporezivanje, trenutno se najveća borba vodi između dva kandidata, Vladimira Dragičevića i trenutnog vršioca dužnosti direktora carina Jove Milovanovića. Iako su Dragičević i Milovanović favoriti, kao izlazno rješenje iz, već sada zakomplikovane situacije, mogli bi se nametnuti i, u medijima do sada favorizovani, Jovica Mikerević, sin bivšeg premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića te Ratko Stjepanović.

Inače, u drugi krug je prošlo sedam kandidata, od kojih se trojica smatraju SDS-ovim kadrovima, dvojica SNSD-a, a dvojica favoriti lično ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je ujedno i član Upravnog odbora UIO-a.

Miro Džakula
Muke po Džakuli

– Iako je u toku konkurs za pet direktora u Upravi za indirektno oporezivanje, najžešća i najinteresantnija, pogotovo za politički život u Srpskoj, jeste borba za kontrolu nad carinama. Dragičević je kandidat lično predsjednika RS Milorada Dodika, dok je Milovanović zvanično kandidat SDS-a, iako ga „gura“ jedna vrlo „šarena“ grupacija, u kojoj se pojavljuje i sam Dodik. Tako da je moguće da Dodik, kao i obično, dobija u oba slučaja. U prvom apsolutno, a u drugom dijelomično, budući da podršku Milovanoviću dijeli sa dobrim dijelom, lideru SNSD-a sklonog SDS-a, ali i bivšeg direktora carina Zdravka Cvjetinovića – ističe izvor SrpskaCafe-a iz Uprave.

Sam Džakula se nalazi u nezgodnoj situaciji, dodaje naš sagovornik, da li da ispuni koalicioni sporazum sa SDS ili da udovolji Dodiku, „koji je stvarni partner HDZ“.

– U oba slučaja se plaši posljedica. Dodik dosta zna o radu Džakule, a sa druge strane SDS prijeti preko ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ali i pokretanjem mehanizma kontrole koji će Džakuli obesmisliti preostale dvije i po godine na čelu Uprave. Mektić je već dobio zadatak od stranke i ubrzano sakuplja sve što može biti od koristi. Džakulu možda to sve ne može ugroziti do mjere gubitka slobode, mada je i to upitno, ali bi sigurno ugrozilo i poljuljalo ljude oko i ispod njega i zaustavilo njegov sistem rada pa bi mu preostalo vrijeme na čelu UIO-a prošlo u opštoj paranoji, za njega potpuno beskorisno – ističe naš sagovornik.

Isto tako, dodaje on, Džakuli je dilema da li mu više odgovara slab Cvjetinović ili njegovo istiskivanje iz Uprave.

– Slab Cvjetinović bi za Džakulu značio ogromnu moć nad Upravom, koju ima od trenutka Cvjetinovićevog hapšenja. Međutim, Cvjetinović bi mu, zbog svog rizičnog ponašanja i već postojećih afera, mogao biti nepotreban teret, ali sa druge strane, pitanje koliko bi mu odgovarao i nov, svjež i od Dodika snažno podržan Dragičević. Sigurno da bi mu najviše odgovarao stranački sukob srpske komponente, kao i odugovlačenje sadašnjeg neriješenog statusa – ističe naš izvor.

Vukota Govedarica
Učvršćivanje pozicija

Izbor nije samo od značaja za odnos moći SNSD-a i SDS-a, već i za odnos moći unutar samog SDS-a, ističe za SrpskaCafe odlično obavješteni izvor iz najveće opozicione stranke u Srpskoj.

– Naravno, i HDZ i direktor Džakula su značajni u njihovom odnosu moći. U tom svjetlu je apsurdno da bi izbor Dodikovog kandidata za zvanični vrh SDS-a, tj. predsjednika te stranke Vukotu Govedaricu, bio povoljnija opcija jer bi oslabio snažan blok njegovih oponenata u stranci koji od 2014, ojačani zvaničnim pozicijama, čekaju svoju priliku za preuzimanje i pozicije predsjednika SDS-a, a koji bi rado da Milovanović nastavi obavljati pomenutu funkciju. Doduše, i kada bi pobjedio SNSD-ov kandidat, oni bi taj poraz iskoristili da Govedaricu optuže pred svima za nesposobnost vođenja stranke, što bi se uklopilo u konačan cilj potpunog ovladavanja SDS-om – navodi naš sagovornik.

On objašnjava i u kakvoj je vezi, već godinama nezaobilazni Cvjetinović, u dilemi izbora između pomenutih kandidata, ali i za sam SDS.

Pandorina kutija
Zdravko Cvjetinović

Podsjećamo, na poziciji direktora carina dugo godina je bio Zdravko Cvjetinović, jedan od glavnih aktera predmeta “Pandorina kutija”, koji je sa te pozicije smijenjen u julu prošle godine, nakon čega ga je, kao vršilac dužnosti, zamijenio Jovo Milovanović iz Zvornika.

Cvjetinović je uhapšen 2014. godine u akciji „Pandora“. Označen je kao organizator zločinačke organizacije i jedan od njenih šefova, koji je teško zloupotrijebio svoju poziciju unutar UIO za nezakonite poslove. Tada je uhapšen i Kemal Čaušević, bivši direktor UIO, a optužnica protiv njega je u martu ove godine i potvrđena.

– Već godinama na čelu carina nalazi se Cvjetinović, koji je čudesnom visprenošću i isto tako čudnim ponašanjem jednog dijela SDS-a opstao na toj poziciji do dan danas. SDS je poslije izbora 2014. ušao u vlast na nivou BiH. Tadašnjim koalicionim sporazumom sa partnerima u bh. vlasti iz Federacije, HDZ je dobio poziciju direktora UIO, SDS-u su u okviru Uprave pripale carine, a PDP-u IT sektor, dok je SDA dobio poreze – ističe naš sagovornik.

Međutim, dodaje on, do dan danas SDS nije uspio da dobije ono što je dogovoreno.

– Na čelu carina ostao je Cvjetinović, iako je u međuvremenu hapšen i označen kao ključni nosilac ogromne afere teške čak dvije miljarde maraka, nazvane „Pandorina kutija“, uz punu podršku dobrog dijela SDS-a koji je znao da kontrola nad značajnim izvršnim funkcijma znači i kontrolu nad strankom. Zato su 2014. po dolasku SDS-a na vlast iskoristili povjerenje bivšeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića i izvršne pozicije odmah stavili pod kontrolu, a time i ključeve stranke u svoj džep. U slučaju UIO zaigrali su na kartu Cvjetinovića, a važnije od toga da sami uzmu poziciju direktora carina bilo im je da niko drugi od rivala ne prigrabi tu značajnu poziciju – navodi izvor SrpskaCafe-a.

Saga se nastavlja

Cvjetinović je, dodaje naš sagovornik iz UIO-a, i danas ključni igrač u Upravi, krila stranke koje pokušava da održi i još više proširi moć.

– Njihov stvarni kandidat nije Milovanović već Cvjetinović. Oni pokušavaju sa promjenjivim uspjehom da ostale uvjere u to da je to stranačka priča, iako je zapravo obrnuto. To krilo predvodi sarajevski klan, ali u ovom konkretnom slučaju proširen za gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića, te potpredsjednika SDS-a Kostadina Vasića kao frontmena pomenute grupacije. Inače, i Vasić, iCvijetinović i Milovanović su iz Zvornika. U toj igri se ne zna šta je nepovoljnije za Govedaricu i najveći dio SDS-a. Pobjeda Dodikovog kandidata i poraz od glavnog rivala na političkoj sceni RS, koji bi unutrašnji konkurenti iskoristili i prikazali kao nesposobnost samog Govedarice, ili pobjeda kandidata unutrašnjih rivala, tj. malog ali moćnog krila SDS-a koje pokušava da zadrži moć nad odlukama o svim zaista važnim pitanjima u SDS. I trenutno ali i dugoročno, u budućim odnosima snaga u stranci, kako god se završili izbori u oktobru – ističe naš sagovornik.

Za oponente vrha u SDS-a, dodaje naš izvor, osim pobjede njihovog kandidata, prihvatljiviji im je potpuni gubitak te pozicije za SDS.

– Jer čvrstim držanjem izvršnih pozicija, iako vrlo mala grupa u odnosu na ostatak stranke, oni drže sve poluge i istinsku moć i faktor su koji se pita pa se već sada pripremaju da to značajno prošire ili bar da ostane kako je sada. Kako Govedarica ovladava izvršnim funkcijama, a što se trenutno dešava, i stvari se značajno mijenjaju u unutrašnjem odnosu snaga i njegovom stvarnom autoritetu – zaključio je naš sagovornik.

Kao što smo u ranije spomenuli, iako politika formalno ne bi trebala da “umiješa prste” u izbor novog rukovodstva UIO-a, prema prećutnom koalicionom dogovoru sastavljenom nakon formiranja vlasti na nivou BiH, sektor za carine je pripao srpskoj komponenti, odnosno SDS-u, a da li će se tako pokazati i u praksi pokazaće naredne sedmice.

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vučić: Nećete nas slomiti!

DB

Dodik: Nikada im nećemo, ni oprostiti ni zaboraviti

DB

Alijansa: Ispaljeno 31 000 uranijumskih projektila, ruski izvori tvrde čak 90 000!

DB

“Pucajte, i dalje ćemo igrati najbolju košarku na planeti!”

DB

Pratimo: Obilježavanje 24. godišnjice početka NATO bombardovanja (VIDEO)

DB

Gorica Dodik o politici i “Srpskoj kući”: Ne odustajem!

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više