Politika

Izborni slogani: Sviće pod zastavom Srpske

Još pet puta spavamo, pa – izbori! Stranke su rekle šta su imale, kandidati su poručili šta su htjeli, portparoli su šerovali koliko su stizali. Glasače će u nedjelju do biračkih mjesta pratiti plakati, bilbordi i – slogani.

Savez nezavisnih socijaldemokrata u izborni boj je krenuo „Pod zastavom Srpske“, a opoziciona Srpska demokratska stranka poručuje da „Sviće“. Partija demoratskog progresa je na početnim slovima vlastitog imena skovala slogan „Posao, dostojanstvo, pravda“, dok je DNS Marka Pavića dugogodišnji slogan „Riječ je riječ“ zamijenio sa „Odgovorno“.

Borislav Vukojević

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Borislav Vukojević smatra da slogani u predizbornim kampanjama najčešće imaju funkciju brendiranja, a ne ubijeđivanja kako većina misli.

– Često čujemo kako se priča da je nečiji slogan loš, jer ne može nagovoriti nekoga da glasa. To i nije njihova suština. Neko ko je apstinent sigurno neće početi da glasa samo na osnovu toga što mu se sviđa nečiji slogan – istakao je Vukojević.

Slično je, dodaje on, i sa drugim proizvodima. Slogan „Just do it“, tvrdi Vukojević, sigurno neće osobu navesti da kupi određen brend patika, ali će stvoriti lakšu prepoznatljivost svog izbora.

– Suština je ista i sa predizbornim sloganima, pogotovo u BiH. Oni nemaju funkciju širenja glasačkog tijela, nego funkciju identifikacije za već postojeće pristalice. Formula za „pravi“ predizborni slogan ne postoji, osim savjeta da on mora biti kratak i pozivati na određenu akciju – kazao je Vukojević.

Dragan Močević

Politički analitičari smatraju da je izborni slogan sažetak cjelokupnog političkog djelovanja određene stranke, odnosno njenog programa. Ne postoji nijedno validno istraživanje koje ukazuje na to koliko slogani zaista doprinose izbornim pobjedama, ali niko od njih ne odustaje.

– Pravilo je da se slogani za kampanje prave na osnovu programa. Na žalost, naše stranke prvo prave slogane, a tek kasnije dolaze programi. U BiH se svake dvije godine održavaju izbori, pa je većina slogana već viđena. Oni odstupaju od konkretnog rada ili aktivnosti neke partije – istakao je stručnjak za politički marketing Dragan Močević.

On ističe da su slogani za ovogodišnje izbore puni nacionalne retorike i da ne odstupaju od dosadašnjih praksi.

– Pred nama su opšti izbori i slogani su vezani za nacionalnu retoriku i za priče koje nemaju veze sa onim od čega će građani bolje živjeti. Slogani su odraz populističke politike stranaka, a manje njihovih programskih opredjeljenja – smatra Močević.

Najneobičniji slogan u ovoj kampanji svakako ima SDS – „Sviće“. Njegova dvosmislenost je očigledna, pa zato mnogi smatraju da je u pitanju i te kako dobar slogan. Šef Odjeljenja za odnose s javnošću SDS-a Stevan Salatić kaže da izborni slogani treba da daju određeni kontekst cijeloj izbornoj kampanji.

Stevan Salatić

– Njihov značaj treba mjeriti isključivo kao dio kampanje, a nikako kao zaseban element koji može da donese neki politički benefit sam za sebe. Prema izbornom sloganu može se mjeriti kakva će izborna kampanja biti – da li će preferirati nacionalne ili ekonomske teme, da li će biti okrenuta prema građanima direktno ili prema institucijama, da li će biti proaktivna ili reaktivna i da li će biti afirmativna ili negatorska – kazao je Salatić.

Funkcija izbornog slogana je, dodaje on, da na kratak način sažme osnovnu ideju iz programa političke partije.

– Dakle, polazna osnova za dobar slogan je dobra i jasna osnovna poruka iz programa političke stranke. Bez te osnovne programske poruke nije moguće kreirati svrsishodan slogan koji može donijeti politički benefit u kampanji – kazao je Salatić.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik o prozivci Drinića : Podmukli napad na UKC

DB

Drinić: Pacijenti umiru, Đajić se zabavlja, ministar se češlja

DB

Nakon krampa na sjednici, oglasio se načelnik Mrkonjić Grada

DB

Višković: Preko milijardu maraka uloženo u zdravstvenu infrastrukturu

DB

Dodik: Rezolucija je samo dio podrške Srbiji

DB

SDS u nedjelju bira predsjednika stranke

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više