Izdvajamo

Monika Ponjavić: Najbolje od “Igre prestola”


Posljednjih dana sam prikovana za krevet, što i je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila da je došlo vrijeme za ponovno gledanje “Igre prestola”, naše omiljene serije. Pogledala sam sve sezone ponovo, osim prve, koju već znam napamet.

Gledajući je ponovo, neke epizode tek drugi put, shvatila sam da mi se utisak nije značajno promijenio i da, od 67 epizoda koliko ih trenutno postoji, onih 10, koje su u prvom krugu ostavile najjači utisak, i dalje ne gubi na značaju. Iako sam se oko nekih lomila, ovo je, čini mi, se bio najlakši izbor do sada…

10. The Spoils Of War S07E04

Zašto: Povratak Arje Stark u Zimovrel je jedan od važnijih trenutaka ove epizode. Međutim, njenih posljednjih nekoliko minuta je razlog zašto biram baš nju. Upravo taj kraj bio je presudan u mojoj odluci da na ovo mjesto stavim “The Spoils of War” umjesto “The Mountain and the Viper”, koja bi, u tom slučaju, došla na 11. mjesto.

Najvažniji trenutak: Juriš Džejmija Lanistera na Deneris i Drogona

Sponzorisano
9. The Bear And The Maiden Fair S03E07

Zašto: Nakon prve, treća je sigurno moja omiljena sezona, što ni ne iznenađuje, s obzirom da je bazirana na trećoj knjizi “Oluja mačeva” (eng. Storm of Swords), najboljoj knjizi koju je Džordž R.R. Martin napisao do sada. Ko god je čitao treći nastavak “Pjesme leda i vatre” zna o čemu pričam. Otkrića poput toga da je Zid živ, da je Bejliš odgovoran za smrt Džona Erina, pa na kraju krajeva i Neda Starka ili da je Toros u stanju vratiti Berika ponovo u život, Crveno vjenčanje, Sansin bijeg iz Kraljeve Luke, pobuna Noćne straže kod Krastera, samo su neki od događaja koji su nas na ovih hiljadu i nešto strana šokirali i još više vezali za ovaj svijet. Međutim, sa ovom knjigom došao je i još jedan novi lik, odnosno novi pogled na svijet koji je potpuno okrenuo sve što smo do tada znali, shvatajući kako se istorija može koristiti i zloupotrijebiti, posebno ako je niste iskusili lično, iz prve ruke. Riječ je, naravno, o Džejmiju Lanisteru, liku o kojem do tada nismo znali ništa, osim onoga što su nam drugi rekli o njemu. Lična interpretacija bez fakata, pa bila ona i interpretacija Neda Starka kojem smo uvijek bez rezerve vjerovali, postala je u tom trenutku dvosjekli mač koji nam je na konkretnom primjeru pokazao koliko smo zapravo puni predrasuda, koliko lakomisleni. Značaj perspektive, na koju nas je Martin ovdje tako vješto podsjetio, postao je jedan od ključnih mehanizama za otkrivanje njegovog svijeta. Iako većina scena iz knjige nisu dospjele na male ekrane poput sada već kultne rečenice “I dreamed of you”, gubitak Džejmijeve ruke, njegovo priznanje Brijeni zašto je ubio Erisa, borba sa medvjedom i citat: “My name is Jaime” su se, na našu radost, našli u nekoliko epizoda treće sezone. Svaka od tih epizoda i fragmenata knjige mogla se naći u ovom tekstu, međutim, ipak biram “The bear and the maiden fair”, zato što je to epizoda koja je nedvosmisleno pokazala ko Džejmi Lanister suštinski jeste, ako to nekome već nije bilo jasno.

Najvažniji trenutak: Otkrivanje tajni Džejmija Lanistera i njegovog pravog karaktera

8. Rains of Castamere S03E09

Zašto: Kada smo već kod treće sezone, ali i knjige, kada bih morala da se odlučim šta su mi najveći šokovi ovdje bili, a bilo ih je mnogo, pored Zida koji govori i Džejmijeve tajne, u prva tri bih sigurno ubrojila i haos koji je uslijedio u Blizancima, odmazdu za kršenje riječi date Volderu Freju. Da se odmah razumijemo, Rob Stark mi nikada nije bio među omiljenom djecom Neda Starka. Rekla bih čak da mi je on bio najmanje drag i da u većini slučajeva nisam odobravala njegove odluke, nevezano za to da li je riječ o knjizi ili njenoj interpretaciji. Prekršiti datu riječ zbog ljubavi, u doba rata, pokazalo nam je da je Rob još uvijek brzopleti dječak usijane glave koji ništa nije naučio iz grešaka koje su prije njega počinili Ned, Brendon i Rikard i da kao takav ne zaslužuje titulu Kralja Sjevera ili, ne daj Bože, zime. Iako je Crveno vjenčanje u seriji prikazano nešto drugačije nego u knjizi (Robova žena je zapravo bila dijelom Lanister i nije ni prisustvovala vjenčanju, ali o tome možemo neki drugi put), suština je ostala ista – Rob Stark nije bio ključan za nadolazeći rat, kao ni Ned koji je zapravo poslužio samo kao mehanizam da pogura priču naprijed. Problem je međutim, što u tom trenutku, niko od nas nije toga bio svjestan. Šok je time bio još veći. I jači. A pretposljednja epizoda treće sezone ostaće urezana kao epizoda koja je dovela kuću Stark na ivicu istrebljenja. Zbog gluposti jednog dječaka.

Najvažniji trenutak: Crveno vjenčanje

7. The Winds Of Winter S06E10

Zašto: Brojni su trenuci koji “The Winds of Winter” stavljaju u deset najboljih epizoda “Igre prestola”, ali onaj koji je, barem u mom slučaju, presudio je sigurno onaj kojim se finale šeste sezone otvara. Uz odličnu muzičku sekvencu Ramina Džavadija i pakleni plan Sersi Lanister, žene koja uvijek dobije ono što želi, bez obzira na cijenu, “The Winds of Winter” je epizoda koja nam je pokazala dokle je Sersi spremna ići kako bi sačuvala svoju poziciju krajice. Iako je Tomenova smrt bila tragična i pomalo tužna, bio je to trenutak koji nas je konačno doveo na korak do proročanstva o “valonkaru”, mlađem bratu. U nadi da će to biti Džejmi, koji je sa krajem sedme sezone konačno došao pameti, “The Winds of Winter” vidim kao epizodu koja je nagovijestila potencijalni kraj Martinove priče.

Najvažniji trenutak: Osveta Sersi Lanister i konačna potvrda da smo svi bili u pravu kada smo mislili da je Džon sin Lijane Stark i Rejgara Targarjena i, kao takav, jedinstveni primjerak na svijetu (jer se do njega nikada nije desilo spajanje kuća Stark i Targarjen), te zakoniti nasljednik prestola.

6. The Door S06E05

Zašto: Otkriće o tome kako je Hodor postao Hodor, uz dokaz da Bren de fakto pripada prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te tako na iste može uticati, iako načelno nema nikakav uticaj, jer je, prema riječima Brindena Riversa, “mastilo suvo”, bio je vrhunac ove emotivne epizode. Iako se takav rasplet situacije mogao očekivati, ako je suditi prema onome što je napisano u knjizi, gledati sve to na malim ekranima bilo je zaista veličanstveno.

Najvažniji trenutak: “Hold the door!”

5. Winter Is Coming S01E01

Zašto: Prva epizoda prve sezone “Igre prestola” morala se naći u ovom tekstu, ne samo zato što je zaslužna za postavljanje priče, njene atmosfere i tona, za uvođenje likova od kojih danas većinu još uvijek pratimo, nego i zato što nam je dala dvije rečenice koje će igrati odlučujuću ulogu u konstrukciji narativa ove serije i njegovih suštinskih načela. Prva, koju izgovara Edard Stark, neposredno nakon što je pogubio Vila, dezertera Noćne Straže i prvog čovjeka koji se u recentnoj istoriji Vesterosa sreo sa Bijelim šetačima i preživio kako bi priču prenio dalje, glasi: The man who passes the sentence should swing the sword (u bukvalnom prevodu: čovjek koji donosi presudu bi trebalo da bude i onaj koji će zamahnuti mačem). Drugim riječima, ako osudiš ili kazniš nekoga, onda bi ti trebalo da budeš onaj koji će tu kaznu sprovesti i izvršiti. Riječ je o hrabrosti prije svega, a zatim i o uspostavljanju sistema putem kojeg bi se spriječila zloupotreba moći, problem koji je u Vesterosu posebno izražen. Ovu rečenicu pratiće skoro sva njegova djeca, sa izuzetkom Sanse, a posebno će je se pridržavati Džon, oktrivajući tako da je on više od svih Stark, bez obzira na njegovo kompleksno porijeklo. Druga, The things I do for love, koju izgovara Džejmi Lanister, u šokantim posljednjim minutama prve epizode, prije nego što će gurnuti Brena kroz prozor i osuditi ga na sudbinu “Trookog gavrana”, pogađa direktno u srž, otkrivajući nam na šta su sve ljudi u Vesterosu spremni za one koje vole, ili, nerijetko, za ono šta vole i ka čemu teže. Džejmi da spasi živote svoje djece, rođene iz incesta; Veris da spasi svoje voljeno carstvo i poredak kojem teži; Ned pravdu; Sersi svoju poziciju; Arja da osveti porodicu, a Džon da sačuva život svih nevinih ljudi. Prva epizoda je u priču uvela i najvažnije misterije Vesterosa, čija značenja još uvijek nismo u potpunosti razumjeli niti razotkrili.

Najvažniji trenutak: “The things I do for love!” i povratak jezovuka južno od Zida

4. Battle Of The Bastards S06E09

Zašto: “Battle of the Bastards” možda nije najbolja epizoda koju nam je “Igra prestola” ponudila, ali je sigurno jedna od najznačajnijih. Na stranu što je pismo Remzija Boltona, takozvano “ružičasto pismo”, bilo okidač za pobunu i Džonovu preuranjenu smrt, koja se u seriji desila sezonu ranije iz posve drugih razloga (u knjizi Džona ubiju zato što odluči napustiti Crni zamak zarad Zimovrela), i na stranu što su Rikona ubili Amberi i što je “Sjever pamti” bačen niz rijeku, “Battle of the Bastards” je epizoda koja nam je dala dugo očekivani osjećaj slatke osvete koja je, i pored silnih gubitaka, bila servirana u pravom trenutku. Džonov povratak u Zimovrel i Sansina odluka da baci Remzija psima, bio je rasplet događaja kakav sam mogla samo poželjeti. Da se još pojavio Vajman Manderli, da je Rikon ostao živ i da je Sjever zapamtio… ali, šta drugo očekivati od priče koju je Martin davno prestao pričati?

Najvažniji trenutak: Povratak u Zimovrel i pad Remzija Boltona

3. Blackwater S02E09

Zašto: Sjećam se osjećaja kada sam “Blackwater” pogledala prvi put. Bilo je to u šumi na sjeveru Finske, za vrijeme studija, u društvu mojih kolega i prijatelja sa klase. Meksikanca, Kanađanina, Amerikanca i Britanca. Od 40 ljudi, koliko nas je bilo smješteno u Hjtali (nisam sigurna da je ovo tačan izgovor), iznenađujuće, samo nas 5 je pratilo “Igru prestola”, što bi Amerikanci rekli, religiozno. Sjećam se muka u sobi u trenutku kada je Tajvin Lanister, ili Tivin, kako naš prevod kaže, graciozno ušetao u Kraljevu Luku i gotovo jednim potezom izbrisao silnu vojsku Stanisa Barateona kojem ni “mađije” nisu mogle pomoći u borbi protiv jednog od najharizmatičnijih, najboljih, ali i najstrašnijih likova ove priče. Bilo je to vrijeme kada su se devete epizode pisale na način koji je od “Igre prestola” stvorio medijski fenomen. Takav način, koji je podrazumijevao grandiozne sekvence borbe protkane mirnim i značajnim dijalozima među likovima, gdje se za svaku scenu napada odgovorilo roditeljem koji se plaši za opstanak svog djeteta, za svaku masovnu eksploziju dogovaranjem na obje zaraćene strane. Do dana današnjeg, mislim da ne postoji epizoda koja je bila spektakularnija, a istovremeno i tako dosljedna duhu serije i Martinove sage.

Najvažniji trenutak: Dolazak Tajvina Lanistera u Kraljevu Luku i pobjeda nad Stanisom Barateonom

2. Baelor S01E09

Zašto: “Baelor” je bila epizoda koja je definisala “Igru prestola” kao seriju. U tom trenutku ste ili postali vječno zaraženi ovom pričom ili od nje odustali. Trećeg skoro da nema, osim, naravno, ako ste čitali knjige i zbog toga, nakon četvrte sezone, odlučili da odbacite seriju i čekate ne bi li se Martin smilovao i poklonio nam dugo očekivani šesti dio ove sage. Razlog zašto je “Baelor” definisao “Igru prestola” je jednostavan: smrt Neda Starka. Smrt koja je pokazala da su ulozi visoki i da niko u ovoj priči nije siguran, a pogotovo ne onaj čije prezime počinje sa S. Iako je Nedova smrt bila prekretnica koja je pokazala da smo tokom čitave sezone bili pogrešnog uvjerenja da je on, Ned, bio glavni lik, a ne njegova djeca, “Baelor” je epizoda koja je značajna i zbog nekih drugih trenutaka. Džon je na poklon od Džeora Mormonta dobio Dugu kandžu, Tirion je upoznao Šae, Rob je sklopio savez sa Volderom Frejem, Deneris je zatražila pomoć Miri Maz Dur kako bi spasila život kalu Drogi, a Džejmi Lanister je završio kao zarobljenik Roba Starka. Svi ovi događaji, kako će se kasnije ispostaviti, biće ključni za razvoj likova koji su u njih bili uključeni, čineći “Baelor” strateški jednom od najvažnijih epizoda “Igre prestola” do danas.

Najvažniji trenutak: Smrt Edara “Neda” Starka

1. Hardhome S05E08

Zašto: Tvrdidom, bitka na kojoj je zasnovana istoimena epizoda “Hardhome”, odigrala se i u knjizi, ali nikada nije bila prikazana direktno, niti je ikada neko od glavnih likova, poput na primjer Džona, u njoj učestvovao. S obzirom da Martin svoje knjige piše kroz poglavlja koja daje određenim likovima i događaje slaže iz njihovih perspektiva (takozvani POV), nepostojanje lika koji će nam iz prve ruke reći šta se u Tvrdidomu desilo značajno je umanjilo bitku, a uveličalo epizodu koju stavljam na prvo mjesto. Gledati kataklizmu za koju smo znali da se desila, a bez ikakve ideje šta se tačno desilo, upoznati malo bolje Bijele šetače i njihovog vođu “Kralja Noći”, otkriti značaj Džonove “Duge kandže” i generalno onog koji je nosi, ako ništa, onda u očima Kralja, zasjenilo je ne samo ostatak pete sezone, nego gotovo sve epizode, one koje su se desile prije i poslije. Koreografija bitke, dramsko građenje onoga što će biti posljednjih 20 minuta epizode, režija i ritam, lakoća sa kojom je sve teklo, zima koja je pala na Tvrdidom, tišina koja se razlila obalom neposredno prije masakra i neposredno nakon, sve su to elementi koji su doprinijeli da se ova epizoda u svakom pogledu ističe od svih drugih. I možda ona nije najbolja (IMDB ju je stavio na treće mjesto), iako bih ja tvrdila da jeste, ali da je ostavila utisak, ostavila je. Pogotovo na mene, velikog ljubitelja Bijelih šetača, bića o kojima ne znamo apsolutno ništa, koja me intrigiraju i za koje oduvijek smatram da su puno više od horde koja bez cilja onako tumara Sjeverom, kako su ih predstavili u seriji. “Hardhome” me uvjerio da sam u pravu, iako me i demantovao na drugim poljima. Nadam se samo da će se jednostrani prikaz ovdje sa osmom sezonom odbaciti jer gledati lošu kopiju Sauronove bezumne vojske zla niti ima smisla niti je zabavno.

Najvažniji trenutak: Napad Bijelih šetača i posljednjih nekoliko sekundi epizode

Koje epizode biste vi izabrali? I zašto?

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Monika Ponjavić je teoretičar filma, teatrolog, scenski dizajner (scenograf) i zaljubljenik u popularnu kulturu. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE. SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik: BiH došla do svog kraja – upozorili smo na vrijeme

M B

Nešić: Rezolucija – pokušaj manipulacije istorijskim činjenicama

M B

Slobodarski i ponosan, a ne genocidan narod

M B

Stanivuković rođendan dočekao na Svetoj Gori, a proslavio na Halkidikiju (VIDEO)

SB

Višković odgovorio na pitanje o nestanku male Sare

SB

“Gdje je Sara?”: Advokat poručio da tužilaštvo kupuje vrijeme

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više