Politika

Govedarica za SC: Neću da pravim nacionalne heroje od lažnih patriota!

Onima koji su ispratili sve predsjednike Srpske demokratske stranke do sada i koji 28 godina sjede u udobnim stranačkim foteljama želim da poručim da je došlo vrijeme da jedan predsjednik stranke isprati – njih.

Ovo u razgovoru za SrpskaCafe kaže predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica i to u danu kada je isključio još jednog stranačkog prvaka, Borisa Jerinića, i dva dana uoči nove sjednice Glavnog odbora koja će biti održana u Istočnom Sarajevu.

o Da li je izborni rezultat SDS-a loš ili katastrofalno loš?

– Nisam očekivao da će stranka imati samo 123 000 glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a to zapravo definiše izborni rezultat stranke. Stranka je osvojila dva i po puta manje glasova u odnosu na mene kao kandidata za predsjednika Srpske. Ako pogledamo konačan skor, sasvim je jasno da sam bio u teškoj poziciji da pobijedim.

o Šta to znači?

– Nisam zadovoljan rezultatima SDS-a, naravno. Nisam zadovoljan rezultatima koji su napravljeni u opštinskim organizacijama. Analiza izbornog rezultata pokazaće ko je odgovoran za taj rezultat. Nijednog trenutka neću bježati od odgovornosti.

o Da li ste vi predsjednik u ostavci?

– Ja sam predsjednik SDS-a dok ne bude izabran novi. Nije tačno da sam predsjednik u ostavci. To su formulacije koje su drage onima koji bi rado vidjeli moju kapitulaciju. Oni žele da ja odem sa čela stranke, a da potom dođu oni koji ne kriju simpatije prema aktuelnoj vlasti u Srpskoj.

o Mislite na Obrena Petrovića i „dobojsku grupu“?

– Prije svega mislim na njih. Oni su juče saopštili kako će djelovati. To nije u skladu sa Statutom SDS-a. Sve ovo što se dešava sigurno nije smišljeno dan poslije izbora. Riječ je o planu koji je neko već ranije skovao sa Dodikom. A Dodik svakako ima cilj da napravi moderan jednopartijski sistem i da instališe svoje ljude u sve stranke i da ih tako stavi pod kontrolu. Neću dozvoliti da to uradi i sa SDS-om.

o Ako ste znali za to ranije, zašto niste reagovali? Gdje je vaša odgovornost u svemu?

– Nisam znao. Reagovao bih da sam znao. Cilj mi je bio da napravim dobru atmosferu unutar SDS-a. Želio sam da animiramo sve snage koje mogu da naprave dobre izborne rezultate. Tačno je da je Petrović bio prilično sumnjiv u danima kampanje, ali je tada bilo kasno. Nije on prevario samo mene i SDS. On je brutalno prevario i sve one koji su glasali za njega. Da je prije izbora saopštio kakav je njegov plan i kako namjerava da radi, sumnjam da ne bi dobili taj broj glasova. Pitanje je da li bi dobili jedan jedini glas.

o Da li ste uopšte razogvarali s njim prije izbora? I tada se sastajao sa Dodikom?

– Jesam. On je tada rekao da je to taktika gradske organizacije u Doboju sa namjerom da naprave dobar izborni rezultat. Nisam mogao ništa više da uradium, osim da živim u jednoj vrsti strepnje.

o Stranka je dobila dva i po puta manje glasova od vas. Kako je to moguće?

– Očekivao sam više od Bijeljine. Stranka je tamo osvojila mali broj glasova. Tamo smo bili u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom čiji je kanidat osvojio 1 500 preferencijalnih glasova. Mi smo osvojili 11 500 glasova, a ja gotovo 28 000 glasova. To govori da nismo dobro radili u Bijeljini. Isto je bilo i u Doboju. Trebali smo stvoriti značajnu razliku u tim gradovima i to nismo uradili.

o Da li to znači da su vam stranačke kolege radile iza leđa?

– Jedan dio jeste. Jedan dio se nije mnogo brinuo za moj izborni rezultat, jer je očigledno imao “plan B”. I u mojoj pobjedi i u mom porazu te grupe su vidjele samo jedno – saradnju sa SNSD-om i Dodikom.

Svako je kovač svoje sreće, pa i Dragan Čavić.

o Šta će onda biti sa SDS-om ako je stanje takvo kakvo jeste?

– Vodićemo dosljednju politiku dok sam ja na čelu stranke. Definisaćemo postizbornu platformu koja će definisati put kojim će SDS ići. Članovi Glavnog odbora imaće priliku da kažu da li su za dosljednu politiku ili za jednu novu koja će amnestirati sva nedjela koja je vlast u Srpskoj počinila u proteklih 13 godina. Neću prihvatiti da SDS kapitulira i neću praviti od lažnih patriota nacionalne heroje. Ako je opozicija ikada bila potrebna Srpskoj, onda je to danas. SDS mora da ozdravi.

o Kako će SDS da ozdravi kada svaki dan neko bude smijenjen ili ide na razgovore sa Dodikom ili izražava nezadovoljstvo zbog toga kako vodite stranku?

– Tako što ćemo kroz unutarstranačke izbore imati priliku da stvorimo novu generaciju političara koja će biti potpomognuta onim ljudima koji imaju i društveni i moralni i politički integritet. Srpska opoziciona elita se izrodila. Treba nam nova generacija i potpuna obnova.

o Isključili ste, nakon Vasića i Petrovića, i Borisa Jerinića? Je li to kraj ili slijedi nastavak sječe?

– Da, isključio sam Jerinića, jer duži vremenski period pokazuje koliko ne poštuje SDS. On je treći u nizu. Svako ko se bude ponašao na takav način, biće ekspresno eliminisan. A svako ima pravo žalbe. Ako me neko ubijedi da su Obren Petrović i Boris Jerinić radili za dobrobit SDS-a i ako Glavni odbor stranke to zaista misli, onda meni nije mjesto u SDS-u.

o Kako komentarišete političku odluku NDP-a i Dragana Čavića da uđu u pregovore sa SNSD-om?

– Svako je kovač svoje sreće, pa i Dragan Čavić. Svojevremeno smo potpisali sporazum i u tom sporazumu stoji da će opozicija ostati ujedinjena i nakon izbora. Nažalost, Čavić je odlučio da zaboravi sve ono što je govorio u proteklom vremenu i da okrene novu stranicu u svom političkom životu i da se prikloni vlasti za koju je govorio da je režim. Iznenađen sam, ali to je stvar njegove stranke.

o Čavić je u razgovoru za SrpskaCafe rekao da je NDP dao više Savezu za pobjedu nego što je SzP dao NDP-u. Da li je to tačno?

– Ne vidim da je to tačno. Razgovarali smo na nivou partija. Proglasili smo ga za potencijalnog premijera u slučaju pobjede Saveza za pobjedu i više ništa nismo mogli da učinimo.

o Šta namjeravate da uradite ako ne dobijete povjerenje stranke? Idete li u Dom naroda?

Nisam se kandidovao za predsjednika RS da bih otišao u Dom naroda u slučaju izbornog poraza. Kada sam svojevremeno odlučivao između Mladena Bosića i Obrena Petrovića – i u tom odlučivanju pogriješio – rekao sam da je moja odluka već tada bila jasna i da će Bosić zastupati interese SDS-a u Domu naroda PS BiH.

o Šta ćete onda da radite?

– Ako ne dobijem povjerenje stranke, onda ću… Imam privatni život koji sam zapostavio. Radiću sa svojom porodicom. Počeću da živim jedan mnogo normalniji život.

o Postoji li i dalje Savez za pobjedu?

– Ne postoji. Nadam se da će SDS prebroditi sve, da ćemo poraziti trgovce i mešetare unutar SDS-a koji djeluju kao zavjerenici i pučisti. Vidim da se bune kada kažem da su zavjerenici i pučisti, ali kako nazvati one ljude koji se tajno sastaju sa Dodikom, razgovaraju sa njim i dogovaraju kako da mu SDS odvedu u zagrljaj?

o Na koga tačno mislite?

– Između ostalih i na Milovana Bjelicu. On je najglasniji. Ne znam šta je Dodik u tim razgovorima obećao Bjelici, pa se on ponaša ovako kako se ponaša. Kada se SDS riješi svega onoga što se nagomilalo u njoj svih ovih godina, biće jasno da SDS sa PDP-om ostaje u opozicionom kapacitetu.

o Imate li podršku GO?

– Očekujem da razmotrimo sva ova pitanja na narednoj sjednici. Očekujem da ću dobiti podršku za politiku o kojoj govorim i da ćemo poštovati odluke koje donosimo.

o Da li ćete ponuditi ostavku?

– Jedna grupacija u stranci smatra da su nam potrebni vanredni izbori. Na prošloj sjednici Glavnog odbora zaključili smo da svakako stranka ulazi u decembru u redovne stranačke izbore, jer smo prije dvije godine imali vanredne. Zato mi nije jasno zašto se pojedinima žuri, osim ako ne žele da prave vanredno stanje u stranci i da tada po svojoj mjeri i svojim aršinima provedu izbore. I da pritom sebe amnestiraju zbog lošeg izbornog rezultata.

o Šta namjeravate da učinite ako ostanete na čelu stranke?

– Stranka mora da se konsoliduje. Očekujem da je opoziciji potrebno ozbiljno ukrupnjavanje. Mislim da SDS treba da bude predvodnik takvog političkog djelovanja. Ako neki misle da SDS treba da se pozicionira kao grupa Obrena Petrovića ili kao NDP, onda moraju to da saopšte. Ne vidim da moj program može da ide u pravcu saradnje sa SNSD-om. To mi je nezamislivo. To bi bilo isto kao da se Džaklina Kenedi udala za Lija Harvija Osvalda.

o Niste mi odgovorili na pitanje. Šta vi namjeravate da uradite?

– Namjeravam da stranku vodim u pravcu dosljednje politike i da se borim da SDS napravi pobjednički izborni rezultat. Znam da će to biti teško. Jer taktika koju je postavio SNSD je veoma opasna. Ta taktikta je sljedeća: pošaljimo van granica RS dobar broj građana, odnosno potencijalne glasače koji bi njih mogli da ugroze na izborima, a ostatak pretvorimo u nezainteresovanu, razočaranu masu koja neće željeti da izađe na izbore. Dodik sebe postavlja u ulogu u kojoj je svojevremeno bio Josip Broz. Želi da vlada do kraja života.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Uspavan staford koji je Banjalučanki odgrizao dio butine

JMS

Broj 1414 – da mlada Sara Nedić dobije bitku za život!

JMS

Đajić: Traže se tehnička rješenja za poravnanje starog duga

JMS

Bijeljina: Pronađeni oružje, municija i veća količina duvana

JMS

Dodik sa komandantom EUFOR-a Habermajerom

JMS

Budimir: Međunarodno pravo jedan od važnijih oslonaca za Srpsku

SB

2 0 komentara

Nektarije Fruktalov Četvrtak, 15.11.2018., 18:58 at 6:58 pm

Stara srpska izreka kaze: malo nas je al smo gov..!

Odgovor
Боро Četvrtak, 15.11.2018., 23:21 at 11:21 pm

Е само једну ријеч ЈАДНИК си , гдје си био док смо ми ратовали МРШ

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više