Goran Topić
Infopunkt

Ornitolog Goran Topić za SC: Godišnje se u BiH ustrijeli i do 200 000 ptica


Zbog lova, krivolova, trovanja, uništavanja staništa i drugih faktora, u zadnjih sto godina je čak 13 vrsta potpuno nestalo iz Bosne i Hercegovine ili se više ne gnijezde, ali se pojavljuju na lutanju ili na migraciji.

Rekao je ovo u razgovoru za SrpskaCafe ornitolog Goran Topić iz Šipova te dodao da se danas veliki broj vrsta u BiH nalazi na ivici istrebljenja. On ističe da je nestanak pojedinih vrsta ptica uslovljen slabom zakonskom zaštitom najvrednijih prirodnih staništa. Od ukupne teritorije zaštićeno je manje od jedan odsto i po tome je BiH na poslednjem mjestu u Evropi.

– Najbolji primjer uništavanja staništa je isušivanje i preoravanje Bardače, najznačajnijeg vodenog staništa u BiH. Iako se nalazi na listi močvarnih područja od međunarodnog značaja, osam od 11 jezera ovog močvarog kompleksa je isušeno i pretvoreno u poljoprivrednu zemljište – kaže Topić.

U najugroženije vrste, kaže on, spadaju ptice sa vrha lanca ishrane, kao što su dnevne i noćne ptice grabljivice, ptice dupljašice, kao i neke lovne vrste od kojih se posebno izdvajaju poljska jarebica, jarebica kamenjarka, grlica i prepelica.

Sponzorisano

– Populacije ovih vrsta u prošlosti su činile stotine hiljada parova, da bi im u poslednjih nekoliko decenija brojnost pala za 50 do 80 odsto. Neuređen zakonodavni sistem, slabo sprovođenje kaznene politike, neusklađenost zakona sa savremenim evropskim trendovima i niska ekološka svijest stvaraju idealne uslove za razvoj krivolova kod nas – upozorava Topić.

Najnovije analize uticaja krivolova na ptice, ističe on, pokazuju frapantne podatke. Od 2012. godine do danas prikupljeni su podaci o preko 11 000 ilegalno ustrijeljenih primjeraka u okviru 103 vrste. Većina od ovog broja su zaštićene vrste.

– Procjene pokazuju da se kod nas godišnje ilegalno ustrijeli od 100 000 do 200 000 ptica. Zbog ubijanja, značajan broj vrsta je doveden na ivicu egzistencije, dok su neke nestale iz naše zemlje – kazao je Topić.

Ptice grabljivice se, dodaje on, ubijaju zbog ljepote, gracioznosti, brzine i snage. Iako su zaštićene, grabljivice su često cijenjen trofej, pa njihovi preparati često krase lovačke kafane, restorane i domove, a nerijetko su izložene i u privatnim zbirkama.

Suri orao

– Zbog ubijanja i trovanja od strane golubara, sivi soko doveden je na ivicu opstanka kod nas, ali i u zemljama okruženja, dok neke grabljivice bivaju otrovane tokom nekontrolisanog trovanja glodara u poljoprivredi ili prilikom trovanja šakala i vukova. Nisu rijetki ni slučajevi pljačkanja gnijezda zbog čega se teritorije najugroženijih vrsta čuvaju u strogoj tajnosti – ističe Topić.

BiH je, navodi Topić, po površini mala zemlja, ali se karakteriše velikom raznovrsnošću. Na uskom prostoru smjenjuju se prostrane ravnice u sjevernom dijelu zemlje, centralni dio je brdsko-planinskog tipa, dok je jug i jugo-zapad pod jakim mediteranskim uticajem.

– Važan faktor je i bogata hidrološka mreža koju čine moćne rijeke, jezera i močvare. Velika raznovrsnost staništa uslovljavaju razvoj bogatog biljnog i životinjskog svijeta, što je posebno izraženo u ptičijem svijetu. Za 250 godina istraživanja do sada je u BiH identifikovano 344 vrste ptica, što je oko polovine evropske ornitofaune – rekao je Goran Topić.

Još od malih nogu se, kaže, divio pticama grabljivicama, ali suri orao je uvijek zauzimao posebno mjesto. Sa rasponom krila od preko dva metra, ova ptica dominira brdsko-planinskim i krševitim krajevima.

– Hrani se širokim spektrom vrsta. Pošto se u BiH gnijezdi 40 do 50 parova ovih spektakularnih ptica, imao sam priliku da ih posmatram u svim fazama životnih aktivnosti – od udvaranja i svadbenih letova, preko izgradnje gnijezda, do podizanja mladih. Poseban osjećaj je posmatranje prvog leta mladunaca. Kada čovjek radi to što voli, niti jedan posao nije težak. Nikada nema osjećaj da ide na posao. U novije vrijeme, sve veći broj ljudi okreće se prirodi. Međutim, najveće zadovoljstvo koje priroda može čovjeku da pruži, jeste njeno proučavanje. Sa druge strane, kada neko radi to što voli, često izgubi sebe i zanemari svoje slobodno vrijeme – istakao je Topić za naš portal.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ozvaničen početak radova na gasovodu “Pale-Jahorina”

DB

MUP Srpske: 12 policajaca dobilo otkaz

DB

Andrej Barna doplivao do bronze na EP

DB

Dodik o novim sankcijama: Niz laži i spakovanih propagandnih poruka

DB

Albanski huligani mahali zastavama “UČK” i “Kosovo je Albanija”!

DB

Šta znače žuti, narandžasti i crveni meteoalarmi?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više