Infopunkt

Banka Srpske prijeti blokadom “Alumine”!


“Alumini” prijeti nova blokada i to, ni manje ni više, nego od Banke Srpske u stečaju. Razlog leži u činjenici da je “Alumina” bila žirant za milionski kredit odobren “Energoliniji” u stečaju.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini je održana Skupština povjerilaca “Energolinije” u stečaju koju je obilježila oštra rasprava, a najglasniji su bili predstavnici povjerilaca Banke Srpske i Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

Negodovanje ovih povjerilaca izazvao je prijedlog stečajnog upravnika o prodaji dijela imovine “Energolinije” za koju je zainteresovana “Alumina”.

Predstavnik Banke Srpske, Zora Kremenović Bulatović, navela je da se u ovom stečajnom postupku pogoduje isključivo jednom povjeriocu, odnosno “Alumini”, u čemu je podržao i predstavnik IRB-a.

Sponzorisano

Zora Kremenović Bulatović je navela da se postavlja pitanje opravdanosti i svrsishodnosti otvaranja stečajnog postupka nad “Energolinijom” imajući u vidu da se i dalje insistira na vođenju stečajnog postupka i ime i za račun “Alumine” te zaprijetila blokadom ovog preduzeća.

– Smatramo da bi bilo korektnije kada bi “Alumina” kupila oko šest miliona KM naših potraživanja i zatim nesmetano raspolagala tom imovinom. Takođe, činjenica je da imamo i druge mehanizme da ovo potraživanje naplatimo, što je poznato predstavniku “Alumine” koja je jemčila za cjelokupni dug iz kredita “Energolinije” te ćemo pristupiti blokadi “Alumine” za naplatu cjelokupnog duga – navela je ona.

Istakla je i da ima mnogo zainteresovanih za otkup potraživanja Banke Srpske od “Energolinije”.

– Pristigli su i pismeni zahtjevi, a nije u pitanju “Batagon”. Mislimo da će biti ozbiljna stvar ukoliko neko drugi stupi na mjesto Banke Srpske – navela je ona.

Đurđević: Neozbiljna izjava predstavnika Banke Srpske o blokadi “Alumine”

Stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” Lazo Đurđević je rekao da je izjava predstavnika Banke Srpske da će blokirati “Aluminu” kao jemca za potraživanja od “Energolinije” u najmanju ruku neozbiljna i da se može smatrati pritiskom na “Aluminu” da otkupi ta potraživanja.

Predstavnik “Alumine” Mile Matić rekao je da u ovom preduzeću ne postoji validna dokumentacija za to jemstvo te da je kredit plasiran prije otvaranja stečaja, za vrijeme dok je preduzećem upravljala Ukio grupacija.

Dodao je da je 2013. godine sve bilo pred potpunom propašću sa izvjesnim ishodnom da niko neće naplatiti ništa.

– Sve odluke koje smo donosili su išle u prilog afirmaciji “Alumine”, ali u isto vrijeme i u korist “Energolinije”. Odgovorno tvrdim da je dio opreme koju koristimo u domaćinskom odnosu sa punom pažnjom, redovnim servisiranjem i planiranim remontima – kazao je on.

Stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković rekao je danas za portal CAPITAL da se povjerioci danas nisu mogli usaglasiti u vezi sa načinom unovčavanja stečajne mase te da će o tome ponovo odlučivati.

Na tvrdnje pojedinih povjerilaca da se ovim stečajnim postupkom pogoduje „Alumini“ Marković je rekao da su “Energolinija” i “Alumina” nekad činile jednu tehnološku cjelinu i da ih je nemoguće razdvojiti.

– To je jedna cjelina. Naravno da je cilj povjerilaca da se naplate, ali činjenica je da bez “Alumine” posao ne bi imalo 1 500 radnika. Oprema “Energolinije” je izdata u zakup “Alumini” i po tom osnovu imamo oko 100 000 KM na mjesečnom nivou – kazao je Marković.

“Energolinija”, koja je u stečaj otišla krajem 2016. godine, je privatna firma u vlasništvu Litvanaca, u čijem vlasništvu je bila i Fabrika glinice “Birač” i njene kćerke firme.

IRB je ovoj firmi odobrila kredit od 19,4 miliona KM koji je nenamjenski potrošen zbog čega je i stečajni upravnik odbacio njena potraživanja kao neosnovana, a IRB zatim pokrenula sudski postupak.

Capital.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Gradonačelnik na Bajramskom koncertu: Banja Luka je grad koji se ponosi svojom raznolikošću

M B

Vremenska prognoza: Danas do 37 stepeni Celzijusovih

M B

Na put kretati rano ujutro ili kasno po podne zbog velike vrućine

M B

Srpska bogatija za 29 beba

M B

Meteorolozi objavili prognozu do 1. jula

DB

Putin stigao u Sjevernu Koreju

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više