Zanimljivosti

U kojim stvarima su žene bolje od muškaraca?

Činjenica je da postoji dosta stvari koje žene mogu, a muškarci ne. Ovo su samo neke od njih…

Žene imaju bolje rezultate na testovima inteligencije

Skoro čitav vijek muškarci su imali oko pet poena više na testovima koeficijenta inteligencije od žena, sve do skora! Ovaj jaz je zatvoren i žene su preuzele vođstvo!

Tokom posljednjih 100 godina IQ i žena i muškaraca se povećao, tako da svi postajemo pametniji, međutim IQ žena je porastao brže.

Neki vjeruju da žensko žongliranje između porodičnog života i građenja uspješne karijere predstavlja uzrok za ovu pojavu, (multitasking je dakle odgovoran), dok drugi smatraju da su žene oduvijek imale ovaj skriveni potencijal, ali ga tek sad ispoljavaju.

Poznate ženske ličnosti sa vrlo visokim IQ-om i/ili impresivnim obrazovanjem iza sebe su Lisa Kudrou, Natali Portman, Majim Balik, Elizabet Benks, Šeron Stoun i Šakira.

Žene češće prežive saobraćajne nezgode

Ispada da žene imaju prednost u odnosu na muškarce kada govorimo o preživljavanju ekstremnih fizičkih trauma.

Zapravo, muškarci imaju daleko veću vjerovatnoću da poginu u saobraćajnoj nezgodi od žena, pogotovo ukoliko su u plodnim godinama, što znači da dobar dio toga ima veze sa hormonima.

Poslije analiziranja 48 000 pacijenata koji su izgubili mnogo krvi, uviđeno je da žene daleko češće preživljavaju ovako velike traume od muškaraca. Neki kažu da muškarci imaju 77 odsto veću vjerovatnoću da poginu u takvoj nesreći od žena.

Nema razlike u stopi preživljavanja saobraćajnih nezgoda kod žrtava koje su ispod 13 godina života i iznad 65. godine.

Neki vjeruju da su u stanju čak i da bolje liječe muškarce poslije ovakvih nezgoda tako što će im dati lijekove koji blokiraju funkciju muških hormona.

Naučno je dokazano da su bolje u multitaskingu – obavljanju više zadataka istovremeno

Za sve koji su se ikada zapitali o ženskoj sposobnosti da žonglira između više obaveza istovremeno, spremite se za potvrdu toga.

Naučnici su skenirali mozgove 949 muškaraca i žena kako bi u njima mapirali veze između različitih odjeljaka mozga.

Rezultati su pokazali da žene imaju daleko bolju vezu između desne i lijeve polovine mozga, dok muškarci imaju bolju vezu između prednje i zadnje strane.

Šta to znači? Ove različite konekcije čine da žene budu bolje u multitaskingu dok su muškarci bolji u jednom, kompleksnijem zadatku.

Skenovi su takođe otkrili da žene bolje pamte lica dok su muškarci bolji u zadacima kao što je paralelno parkiranje automobila. Istraživanje je utvrdilo i postojanje ovih razlika tek po završetku puberteta.

Bolje čulo mirisa

Jeste li se ikada pitali zašto žene posvećuju više pažnje mirisanju ruža ili zašto češće primijete promjenu kolonjske vode ili parfema drugih ljudi? To je zato što imaju bolje čulo mirisa od muškarca koji sjedi pored njih.

Žene najčešće nadmaše muškarce na testovima mirisa i sve do sada naučnici nisu znali zašto je to tako.

Zapravo, istraživanje sprovedeno u Brazilu koje je ispitivalo mozgove preminulih, tačnije sedam muškaraca i 11 žena, je otkrilo da u prosjeku žene imaju 43 odsto više ćelija od muškaraca u predjelu centru mozga za miris (koji kontroliše mirise).

Istraživači takođe vjeruju da ovo izoštrenije čulo mirisa kod žena ima prirodnu vezu sa iskustvima i emocijama što ovu mirisnu superiornost čini kognitivnom, a ne opažajnom osobinom.

Tokom trudnoće, čulo biva još oštrije, zahvaljujući hormonima.

Vide više boja

Istraživanje sprovedeno od strane profesora psihologije na Bruklinskom koledžu je utvrdilo da muškarci i žene zaista vide stvari drugačije, pa sad stvarno možemo pokrenuti i sveopštu debatu o plavoj i crnoj, ili zlatnoj ili bijeloj i pustiti je da se rasplamsa.

Eksperiment je zabilježio da su žene bile bolje u opažanju različitih nijansi u bojama objekata koje muškarci nisu mogli da vide.

Takođe je zabilježeno da su žene bilo bolje u određivanju boja i da su muškarci bili bolji u brzom praćenju objekta kao i opažanju detalja na objektu u daljini.

Vjeruje se da su ovo evolutivne razlike i da imaju veze sa našom lovačko-skupljačkom prošlošću.

Evolucija čini žene privlačnijim

Skorašnje naučno istraživanje je pokazalo da atraktivne žene postaju privlačnije. Istraživanje pokazuje da one čak češće imaju više djece, za 16 odsto tačnije, u poređenju sa njihovim manje lijepim vršnjakinjama.

Takođe je češće i da imaju ćerke, 36 odsto njih ima ćerku kao najstarije dijete, koja će takođe biti vrlo privlačna i ovaj obrazac se ponavlja.

Istraživanje iz 2006. pokazuje da lijepi roditelji imaju veće šanse da dobiju žensko dete i spekuliše se kako je ovo evolutivni mehanizam koji pomaže svakom polu da preživi i da je vjerovatno upisan u našu DNK.

Ukoliko privlačniji roditelji imaju više ženske djece i ako se ta fizička privlačnost nasljeđuje, logično slijedi da će poslije mnogo generacija žene postepeno postajati sve fizički atraktivnije u odnosu na prosječnog muškarca.

Žene bolje razumiju emocije od muškaraca

Istraživanje iz 2009. godine koje je sproveo univerzitet iz Montreala, Oliver Kolignon, je došlo do rezultata koji dokazuju da žene posjeduju bolju sposobnost razumijevanja izraza i emocije u odnosu na muškarce.

U ovoj studiji 23 žene i 23 muškarca su zamoljeni da prepoznaju emocije glumaca uz pomalo kontradiktorne stimuluse koji su stavljeni pred njih (npr. glas koji je pokazivao strah je bio predstavljen uz izraz lica koji označava gađenje).

Istraživanje nije samo utvrdilo kako su žene dolazile brže do odgovora i da su pri tome tačnije već da su i brže odgovor nalazile onda kada je glumac bio ženskog pola.

Iako istraživanje pokazuje da biologija igra vrlo veliku ulogu u dobijenim rezultatima u saopštenju se takođe kaže i “ove studije ne bi trebalo da isključe činjenicu da i kulturološki i faktori socijalizacije imaju veliku ulogu u određivanju razlika među polovima kada govorimo o načinu obrađivanja emotivnih izraza.”

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Čuveni govor Nikole Tesle prilikom jedine posjete Beogradu

DB

Ljubuški maturanti razrednom poklonili trimer (VIDEO)

DB

Načelnica opštine Jezero snimkom u kupaćem “počastila” pratioce na Instagramu (VIDEO)

DB

Oglas Dalmatinca hit regiona: Iznajmljujem apartmane samo domaćim ljudima

DB

Flamingo salonke brenda Moschino totalni hit (VIDEO)

DB

Saobraćajni problem podijelio tviteraše: Ko ima prednost?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više