Foto: Agencije
Video

U Srpskoj raste broj djece oboljele od malignih bolesti (VIDEO)


Broj djece u Republici Srpskoj, oboljele od malignih bolesti je u porastu. U prošloj godini je na Odjeljenju dječije hematoonkologije primljeno 33 mališana.


Najčešće oboljenje je akutna limfoblastna leukemija. U prošloj godini je u odnosu na 2017 broj oboljele djece od ove bolesti tri puta veći. Postoji određen broj dijagnoza koje nisu registrovane, jer se djeca sa određenim oboljenjima direktno upućuju na liječenje u Srbiju.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije sa Centrom za hemofiliju UKC RS, prof. dr Jelica Predojević Samardžić, kaže da incidencija tih bolesti raste:

– Imamo zabilježeno egzaktno kroz naše medicinske podatke. Ako ćemo govoriti o učestalosti samo pojedinih malignih bolesti, a naječšća među njima je akutna limfoblastna leukemija, za prošlu godinu smo imali gotovo tri puta veći broj pacijenata nego što je to bilo 2017.godine.

Sponzorisano

Tačan broj oboljele djece u Republici Srpskoj nije poznat, jer ne postoji registar za rak ni na nivou entiteta, ni na nivou države. Iako je broj izlječenja djece na banjalučkoj onkologiji 80 odsto, ona se uglavnom odnose na lakše slučajeve, dok roditelji djece sa komplikovanijim oblicima bolesti spas traže u Beogradu ili u nekoj od evropskih klinika.

Nikolijina najveća podrška je brat Aleksej

Četvorogodišnja Nikolija Kljajić iz Banjaluke ima tumor moždanog stabla. Zahvaljujući liječenju u Rusiji, ona je danas dobro. Njeno stanje se prati, a troškove liječenja na klinici u Sant Peterburgu, kao i troškove kontrole snosio je Fond solidarnosti.

– Nikolija je bila dva i po mjeseca u bolnici u Rusiji. Bilo je planirano mjesec i po, ali zbog komplikacija sa plućima ostali smo duže. Nikolija je sada super, hvala bogu. Nadamo se da će tumor stati tu gdje je i da neće biti kompliakcija. Očekuju nas pregledi i kontrole, ali nadam se da će biti u redu – izjavila je njena majka Svjetlana.

Nikolijina najveća podrška je brat Aleksej, koji ima 18 mjeseci. Nikolijina majka smatra je da je jedina ispravna odluka, nakon Nikolijine dijagnoze, bila da joj rodi brata ili sestru, jer je znala koliko će joj to značiti:

– Tumori generalno, svi su nam rekli, nemaju veze s genetikom. Ljekari nisu sigurni je li Nikolija dijete koje je rođeno s tim ili se to naknadno desilo. Nama se to desilo, mi se borimo do sada uspješno zahvaljujući ljekarima i prijateljima.

Broj djece oboljele od raka je u porastu svuda u svijetu, ne samo kod nas, tvrde stručnjaci. Razlog, međutim, nije poznat. Banjalučka dječija onkologija postala je kvalitetno mjesto za dijagnozuu i liječenje, zahvaljujući stručnom medicinskom kadru. Zato je sve više pacijenata koji im vjeruju.

“Dječija onkologia je teška”

Prof. dr Jelica Predojević Samardžić kaže da, nažalost, postoje dijagnoze koje su prisutne samo kod djece:
– Djeca boluju gotovo od svih malignih bolesti kao i odrasli, a onda još imaju i neke vrste malignih bolesti koje su samo prisutne kod djece. To se odnosi na embrionalne tumore koji se javljaju samo kod djece i uglavnom se dijagnostikuju u prvoj godini života ili čak u novorođenačkoj dobi. Mi smo u prošloj godini kod troje novorođenčadi neposredno nakon rođenja otkrili maligne bolesti. Dječija onkologia je teška, jer podrazumjeva liječenje djece do 18 godina. A svi tumori nemaju jednaku prognozu. Zahvaljujući tome što smo član studijeske evropske grupe za liječenje leukemije i imamo na raspolaganju najsavremenije protokole, postigli smo evropski nivo, a to je izliječenje više od 80 odsto pacijenata.

Doktori tvrde i da na neke od malignih bolesti utiče i dob i pol djeteta. Za neke vrste tumora procenat izliječenja je manji. Kada je u pitanju izliječenje, stepen recidiva, odnosno povratka bolesti, nije visok.

– Lijekova uvijek mora biti tačno onda kada trebaju. Svako loše i nekvalitetno provođenje terapije povećava rizik za povrat bolesti. Jedan od glavnih faktora da li ćemo dijete izliječiti ili zaliječiti i bolest će se vratiti, je kvalitetan tretman – dodala je Predojević Samardžić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja priznaju da se zna desiti da nekog lijeka u određenom trenutku ne bude, ali da ima zamjenski. Ukoliko ne postoji zamjena za lijek, onda roditelji sami moraju kupiti lijek, a novac im se refundira. Fond finansira 100 citostatika a za sada, kako kažu, problema sa nabavkom nema.

Ako se neki zahvat ili pregled ne može obaviti u Srpskoj, onda se djeca šalju u Klinike u inostranstvu, sa kojima Fond ima potpisan sporazum.

Fond solidarnosti pun pogodak

U prošloj godini je na liječenje djece do 18 godina u inostranstvu potrošeno četiri miliona maraka.

– Oboljeli od malignih bolesti bez obrira na starosnu granicu su oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njene komplikacije, a djeca do 15 godina su u potpunosti oslobođenja od svega plaćanja participacija, dok ostala osigurana lica koja boluju od malignih bolesti su oslobođenja plaćanja participacija osnovne bolesti i njenih komplikacija – pojasnila je portparol FZO RS Darija Filipović Ostojić.

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti kažu i da nemamo palijativnu njegu, kao ni program praćenja izliječenih.

U Udruženju “Iskra” priznaju da je napravljen veliki iskorak u liječenju djece otvaranjem roditeljske kuće, koja se nalazi pored Kliničkog centra. Trenutno su ispunjeni kapaciteti. Sedmoro djece se nalazi u roditeljskoj kući, sa jednim od roditelja, ali ih uvijek ostali članovi porodice mogu posjetiti. U Udruženju potvrđuju da je najveći problem kada određenog lijeka nema.

– Kada roditelj nema novac, onda mora da nađe novac. Tu nema ili-ili, moraju ili posuditi ili naći novac na bilo kakav način, jer roditelju je najvažniji život njegovog djeteta. A zaista od toga da li će njegovo dijete primiti terapiju na vrijeme, zavisi ishod svega – ocijenila je predsjednik “Iskre” Dijana Berić.

Kada neko liječenje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne može da isfinansira, tada se roditelji obraćaju Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U prošloj godini odobreno je 96 zahtjeva, a na liječenje u inostranstvo otišlo je 82 djece iz Srpske. Fond solidarnosti je, u stručnim krugovima, ocijenjen kao jedna od najboljih inicijativa u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina. Najveći prihod Fonda dolazi od građana RS, koji uplaćuju dio plata za liječenje teško oboljele djece. Dio prihoda obezbjeđuju i lokalne zajednice.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Popularni lanac brze hrane Burger King stiže u Banjaluku

SB

Raspored svih utakmica na EP

SB

Vremenska prognoza: Sutra umjereno do pretežno oblačno i suvo

M B

Radojičić poziva da se ne usvajaju novi regulacioni planovi (FOTO)

SB

Stanivuković: Saglasan sam sa inicijativom da se u Boriku izgrade podzemne i nadzemne garaže (VIDEO)

M B

Dodik: Srpska zadržava odličnu saradnju sa brojnim zemljama

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više