Izdvajamo

Kako je papa Franjo razbjesnio hrvatske katolike?


Odgovorom na novinarsko pitanje o kanonizaciji Alojzija Stepinca, papa Franjo je, po svemu sudeći, izgubio i posljednju simpatiju koju je imao među Hrvatima katolicima. Hrvate je posebno razbjesnila odluka pape da će sa predstavnicima SPC-a osnovati komisiju koja će se baviti ulogom Stepinca u Drugom sjetskom ratu.

– Istorijski slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može mu se i moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih tačaka. Riječ je o istorijskim tačkama. I ja koji trebam da potpišem kanonizaciju sa mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijski komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge tačke. Produbljavaju se neke tačke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala – odgovorio je papa na pitanje novinara Silvija Tomaševića o tome šta se događa s kanonizacijom Alojzija Stepinca.

Ovakvim odgovorom je naljutio skoro sve koji su mu bili naklonjeni među Hrvatima katolicima, hrvatskim katoličkim biskupima, intelektualcima, kolumnistima i ostalim perjanicama hrvatsko desno-klerikalne scene. Ne samo da je de fakto najavio da će se na kanonizaciju “ultimativnog junaka hrvatskog ultrakonzervativnog katoličanstva” još dugo čekati, nego ona zavisi o stavu Srpske pravoslavne crkve, omiljenog neprijatelja Hrvata katolika kojeg ne podnose, ne zato što je jako različit od njih, nego zato što su zapanjujuće slični, piše Index.hr.

Hrvatima katolicima papa Franjo od početka nije po volji

Za razliku od ostatka svijeta, reformatorski nastrojeni papa Franjo nije nikada bio pretjerano omiljen među hrvatskim katolicima, ni približno kao njegovi prethodnici Ivan Pavao II i Benedikt XVI. Franjo je za srednju struju Hrvata katolika od početka svog pontifikata suspektni ljevičar koji zaista pokušava propovijedati ljubav i toleranciju, a njima su uvijek bili draži pape koji se bave širenjem neprijateljstva i formalnog autoriteta Katoličke crkve.

Sponzorisano

Franji se zamjeralo i što sistematski zaobilazi Hrvatsku, on je radije otputovao u Bosnu i Hercegovinu i to u hrvatskim nacionalistima omraženo, Sarajevo te je i tamo propovijedao o pomirenju i maltene, bratstvu i jedinstvu, umjesto da je zatražio osnivanje trećeg entiteta za Hrvate u BiH.

Saradnja pape Franje i Srpske pravoslavne crkve

Poseban šok je izazvala odluka pape Franje da će sa predstavnicima SPC-a osnovati komisiju koja će se baviti ulogom Stepinca u Drugom svjetskom ratu i time treba li on biti proglašen svecem Katoličke crkve, što je projekat u koji se među Hrvatima katolicima kroz godine uložilo neizmjerno mnogo truda. Naime, Katolička crkva kod Hrvata se voli sama opisivati Stepinčevom crkvom, što je prilično bizarno ako se zna da je osnova katoličanstva univerzalizam, odnosno da ne postoje autokefalne katoličke crkve.

Ipak, i tada se moglo još naći nekoliko moćnika koji će opravdavati Franju, objašnjavajući da SPC ne može zaustaviti Stepinčevu kanonizaciju, ali nakon papinih najnovijih izjava, sasvim je jasno da će se Hrvati katolici morati još načekati do proglašenja Alojzija svetim.

Papu Franju proglašavaju jeretikom i Soroševim plaćenikom

Jedan od ključnih medijskih megafona desno-klerikalnih stavova, kolumnista Ivica Šola, od početka je Franjinog mandata pisao protiv njega, ali prošle godine je krenuo sa žestokim frontalnim napadima i nemilosrdnim napadima u seriji histeričnih tekstova. U martu 2018. je konstatovao da je “model Crkve pape Franje istorijski falsifikat i jeres”, u julu je papu optužio da oko sebe gradi kult ličnosti, u septembru se zgražavao što papa Franjo “sklapa savez s (neo)marksistima u borbi protiv siromaštva”, a u januaru ove godine je napisao da “više nije jasno vodi li crkvu papa Franjo ili Soroš”.

Prije dva dana ga je u kolumni u Slobodnoj Dalmaciji proglasio “političarem globalizma”.

Šola u tome nije jedini. Tako je i njegov kolumnistički kolega s hrvatske nacionalističke desnice Tihomir Dujmović izjavio da je “silno razočaran” papom Franjom, a opšte poznato je i da Franju ne vole ni u ultrakatoličkim udruženjima poput Vigilarea, u kojima se više vole družiti s papinim ideološkim protivnicima unutar Katoličke crkve, kao što je kardinal Rejmond Burk.

Papi Franji su Hrvati katolici zamjerili i to što je ironizirao fenomen navodnih ukazanja Isusove majke Marije u Međugorju u BiH, na čemu su hercegovački franjevci od početka 1980-ih do danas izgradili milionsku industriju.

– Ta navodna ukazanja nemaju pretjeranu vrijednost, to je moje lično mišljenje. Pa ko misli da bi Djevica bilo kome rekla: “Dođi sutra u isto vrijeme na isto mjesto, imam novu poruku za tebe”? – rekao je papa Franjo 2017. godine.

Protestno pismo Ruže Tomašić

Ruža Tomašić, nosilac liste Hrvatskih suverenista i velika Hrvatica i katolkinja, je objavila da je Franji već poslala protestno pismo i konstatovala da “papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu”. Takođe se zapitala “Zašto bih mislila ono što papa misli?”, što je dirljiv moment emancipacije od crkvenog autoriteta i neočekivani prilog slobodi misli hrvatske desnice. Tuđmanov ambasador Darko Bekić je na Facebooku pitao “hoće li netko tužiti papu Franju zbog vrijeđanja cijelog naroda?”.

Mržnja prema papi može se uporediti samo sa mržnjom prema Pupovcu

Obični Hrvati katolici su svoj bijes prema Franji već izdašno prosuli po društvenim mrežama i u komentarima članaka na portalima. Donosimo nekoliko tih reprezentativnih izljeva hrvatsko-katoličkog domoljublja bez intervencija u pravopis i gramatiku:

1. “PAPA FRANJO DALI PITATE NAS HRVATE MI ZNAMO DA JE PROSAO SVOJ KRIZNI PUT A MI HRVATI I DANAS GA PROLAZIMO TO SRBI NIKADA NECE PRIZNATI KOJE SU ZLO NAPRAVILI I DANAS ZATO NAS STEPINAC PICIVAO U MIRU BOZIJEM I U LIJEPOJ SVOJOJ HRVATSKOJ ZA NAS JE ZAUVIJEK I BLAZENIK I SVETAC BOG.. Z.D.S. ZAAUVIJEK SMO MU VIJERNI”

2. “Ako je tko nejasan, to je Papa koji ljubi onim poganim arapima cipele.. a treba se klanjati jedino Bogu !”

3. “Pa da ti nisi papa već bi to bilo riješeno ovako si našao Hrvatsku za svoju zajebanciju ,oprosti mi bože ali to vjeruje većina Hrvata i to nije naš papa već komunistički slugan i trebao bi pustiti bradu i glumiti nakazu ovih pravoslavnih zombija”

4. “Čim papa podržava pedere i migrante, sluša svog kolegu spodobu četnika irineja, znamo kuda vodi. Stepinac za vrijeme njega neće biti svetac. To je pljuska narodu koji je od stoljeća sedmog vjeran vatikanu, a mjesto toga će nam svece određivati bradate svetosavske nakaze čija svaka druga riječ je protiv hrvata. Žalosno, a stepincu mir vječni” i 5. “Ovaj papa je instaliran i ponaša se kako mu narede,sa katolićkim naukom nema veze.Ponaša se kao i ostali bjelosvjetski hoštapleri.”

Mržnja koju Hrvati katolici danas na društvenim mrežama izražavaju prema papi Franji može se uporediti samo s mržnjom kakvoj je izložen, na primjer, Milorad Pupovac.

Hrvati katolici sada traže odvajanje hrvatske Katoličke crkve od Vatikana, što je stara Titova ideja

U mnogim nabrijanim komentarima Hrvata katolika protiv pape Franje može se primijetiti traženje odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana. Paradoksi do kojih dovodi zadrti hrvatski nacionalizam i pripadajuća mu verzija katoličanstva koju njeguju hrvatski biskupi tako dolaze do vrhunca.

Naime, jedan od razloga za “komunistički montirani proces protiv Stepinca” je, uz njegovu nedvosmislenu kolaboraciju sa zločinačkim režimom NDH, što je odbacio Titovu ideju da se Katolička crkva u Hrvatskoj odvoji od Vatikana i da Stepinac postane poglavar hrvatske katoličke crkve koja bi bila podložna novoj vlasti. Danas Hrvati katolici, raspamećeni zbog odbijanja pape Franje da njihovog favorita Stepinca proglasi svetim, masovno traže baš ono što je Stepinac svojevremeno žestoko odbijao, svrstavajući se tako na stranu ideje, ni manje ni više, Josipa Broza Tita.

Sve to se događa 8. majaa, na rođendan kardinala Stepinca koji pada na isti dan kao i partizansko oslobođenje Zagreba od ustaškog režima koji je Stepinac 1941. bez zadrške podržao. Istorija i sadašnjost Hrvata katolika tako se spajaju u apsurdan skeč kojeg se ne bi postidio ni Monty Phyton.

Index.hr

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vučić i Dodik na vrijeme ukazali da je rezolucija o Srebrenici političko sredstvo

M B

Obilježen Petrovdan – krsna slava KPZ Banjaluka

M B

Povodom Petrovdana: Gradonačelnik prisustvovao parastosu na Petrićevcu

M B

Nešić: Bećirovićev govor pun mržnje prema Srbima

M B

Dodik: Samo Srpska pokazala da poštuje svoje i žrtve drugih naroda

M B

Gradonačelnik: Redukcija se vrši kako bi svi ljudi imali vodu

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više